Šalin energetinius gelius: sportininkams atgauti energiją siūlo vartojant kečupą  ()

Tradiciškai sportininkai pasikliauja specializuotais energiniais geliais, kurie yra greitas ir lengvai virškinamas angliavandenių šaltinis ilgų treniruočių metu. Tačiau dabar atsirado netikėtas varžovas: naujoje reklamoje, kurioje bėgikai juos vartoja kaip maisto papildą, pasirodė alternatyva – „Heinz“ kečupo pakeliai, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ją įvertino Rachel Kimble, Vakarų Škotijos universiteto sporto mitybos dėstytoja.

„Heinz“ kečupo pakelių pikantiško skonio turinys treniruočių metu gali patikti ne visiems. Gali kilti ir virškinimo problemų ir sumažinti tikrąjį sportininko potencialą.

Ištvermės sportininkams reikia vartoti angliavandenių, kad ilgai trunkančių užsiėmimų metu gautų ilgalaikės energijos. Angliavandeniai yra organizmo energijos šaltinis, ypač intensyvios veiklos metu, o „Heinz“ kečupe angliavandenių daugiausia yra iš pomidorų gaunamo cukraus pavidalu.

Turint lengvai prieinamą variantą, pavyzdžiui, kečupo pakuotes, būtų galima gauti svarbią energijos dozę treniruočių ar varžybų metu, nors praktiškumas gali būti ribojantis veiksnys.

Jei treniruotė trunka trumpiau nei valandą, gali pakakti kečupo pakelių. Tačiau standartiniuose rinkoje esančiuose energiniuose geliuose yra apie 25 g angliavandenių, o ilgesnes treniruotes atliekantiems sportininkams rekomenduojama suvartoti 30-60 g angliavandenių per valandą.

Kiekviename 10 ml kečupo pakelyje yra 2,6 g angliavandenių. Norint patenkinti apatinę šio intervalo ribą, bėgikams reikėtų maždaug 12 kečupo pakelių per valandą, o tai jau būtų iššūkis treniruočių metu.

Atplėšti ir suvartoti kelis kečupo pakelius bėgant gali būti nepatogi užduotis, galinti sumažinti sportininko susikaupimą ir efektyvumą.

Be to, į sportinius gelius dažnai pridedama elektrolitų, pavyzdžiui, natrio, kalio ir magnio. Šie elektrolitai prarandami su prakaitu fizinio krūvio metu, todėl jų papildymas yra svarbus siekiant išvengti dehidratacijos ir raumenų mėšlungio ištvermės užsiėmimų metu.

 

„Heinz“ kečupe dėl druskos kiekio yra šiek tiek elektrolitų, tačiau sportiniai geliai dažnai yra moksliškai sukurti taip, kad užtikrintų tikslesnį elektrolitų balansą, todėl sportininkai juos renkasi dažniau.

Be to, kečupas yra labai rūgštus dėl pomidorų ir acto. Rūgštus maistas gali sukelti rėmenį ir rūgšties refliuksą, atitraukti jūsų dėmesį nuo maksimalių rezultatų.

Tiesa, pomidoruose yra tokių junginių kaip likopenas ir karotinoidai. Įrodyta, kad šie antioksidantai mažina raumenų pažeidimo žymenis po ištvermės bėgimo.

 

Sporto mitybos specialistė teigia, kad ketinant naudoti „Heinz“ kečupą kaip sporto papildą, – prieš įtraukiant jį į svarbias varžybas paeksperimentuoti su juo treniruočių režimo metu.

„Išbandydami jo suderinamumą su savo organizmu ir veiklos tikslais, užtikrinsite, būsite užtikrinti pasirinkimu“, – teigė Rachel Kimble, Vakarų Škotijos universiteto sporto mitybos dėstytoja.

Jei mėgstate kečupą, saikingai jį vis tiek galima įtraukti į savo mitybą. Tikrovė tokia, kad retkarčiais suvalgytas pakelis nebūtinai sutrukdys jums pasiekti gerų rezultatų. Tačiau vargu, ar tai bus vertingas maisto papildas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(3)
(-2)

Komentarai ()