Dažnas anestetikas. Įvardintas preparatas, naikinantis vėžio ląsteles  ()

Pensilvanijos universiteto Perelmano medicinos mokyklos atliktas naujas tyrimas nustatė galimas bendro vietinio anestetiko lidokaino priešvėžines savybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įvardintas preparatas, naikinantis vėžio ląsteles. Tai anestetikas lidokainas.

Lidokainas vartojamas vietinei nejautrai, periferinių nervų blokadai, kuri būtina chirurginių operacijų bei diagnostinių procedūrų metu, sukelti.

Kaip pranešė „Medical News“, tyrime aptariamas lidokaino gebėjimas sukelti vėžinių ląstelių mirtį aktyvinant kartaus skonio receptorius, įskaitant unikalius mechanizmus, tokius kaip mitochondrijų perkrovimas kalcio jonais ir proteasomos slopinimas.

Mokslininkų komanda nustatė lidokaino poveikį kartaus skonio receptoriui T2R14. Suaktyvintas šis receptorius inicijuoja vėžio ląstelių apoptozę.

Apoptozė yra užprogramuotas ląstelių žūties procesas, vykstantis daugialąsčiuose organizmuose ir leidžiantis ląsteles tvarkingai sunaikinti nepažeidžiant aplinkinių audinių.

Šis atradimas grindžiamas ankstesniais tyrimais, rodančiais, kad burnos ir gerklės vėžio ląstelėse esantys kartaus skonio receptoriai gali sukelti apoptozę ir yra susiję su geresniu pacientų, sergančių galvos ir kaklo vėžiu, išgyvenimu.

Pažymėtina, kad anksčiau, 2023 m. balandžio mėn. paskelbtame tyrime, taip pat buvo pranešta apie pagerėjusį krūties vėžiu sergančių pacientų išgyvenamumą, kai prieš operaciją buvo vartojamas lidokainas. Tai pabrėžia galimą lidokaino naudą vėžio terapijoje, pažymėjo mokslininkai.

 

Lidokaino saugumas ir platus jo panaudojimas medicininėse procedūrose, įskaitant galvos ir kaklo chirurgiją, daro jį perspektyviu tolesnių vėžio terapijos tyrimų tikslu.

Mokslininkų komanda planuoja atlikti klinikinį tyrimą Pensilvanijos universiteto Abramsono vėžio centre, kad įvertintų lidokaino veiksmingumą gydant galvos ir kaklo vėžį, ypač susijusius su žmogaus papilomos virusu (ŽPV), kuris vis dažniau pasitaiko tokių navikų atveju.

Šis tyrimas atveria naujas vėžio gydymo perspektyvas ir suteikia vilties pažangai gydant sudėtingas vėžio formas, tokias kaip galvos ir kaklo vėžys, padarė išvadą mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()