Netikėta: šis produktas riziką susirgti vėžiu didina labiau nei alkoholis  ()

Storosios žarnos vėžys – klastinga ir neretai mirtina liga. Medicinos mokslas dar siekia suprasti, kaip žmonės gali sumažinti riziką susirgti storosios žarnos vėžiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnale „Nutrients“ paskelbtame tyrime buvo nagrinėjama storosios žarnos vėžio rizika, susijusi su tam tikrų maisto produktų ir maistinių medžiagų vartojimu.

Išanalizavę daugiau kaip 118 tūkst. dalyvių duomenis, mokslininkai nustatė, kad alkoholio ir baltos duonos vartojimas buvo susijęs su didesne storosios žarnos vėžio rizika.

Taip pat pastebėta, kad didesnis skaidulinių medžiagų ir kalcio, magnio, fosforo bei mangano vartojimas buvo susijęs su mažesne tikimybe susirgti.

Tolesni tyrimai turės patikrinti šias išvadas ir galbūt padės parengti rekomendacijas, kurias būtų galima pritaikyti klinikinėje praktikoje.

Balta duona – blogiau nei alkoholis?

Tyrėjai norėjo išsiaiškinti, kaip mitybos pasirinkimai prisideda prie storosios žarnos vėžio atsiradimo. Jie pažymi, kad tam tikri produktai ir maistinės medžiagos kelia riziką, kurią žmonės gali sumažinti, todėl tai yra svarbi mokslinių tyrimų sritis.

Analizei panaudoti Jungtinės Karalystės Biobanko duomenys. Ištirtas 139 maisto produktų ir maistinių medžiagų ryšys su storosios žarnos vėžio rizika. Tyrėjai taip pat aiškinosi, kaip ši rizika sąveikauja su genetiniu polinkiu į storosios žarnos vėžį.

Į tyrimą įtraukti daugiau nei 118 tūkst. asmenų, kurie stebėti vidutiniškai beveik 13 metų. Per tą laiką buvo nustatyti 1 466 storosios žarnos vėžio atvejai.

Duomenis apie maisto vartojimą tyrėjai rinko pasitelkdami mitybos klausimynus. Visi dalyviai internetu atliko bent du 24 valandų trukmės mitybos vertinimus.

Atlikdami analizę tyrėjai atsižvelgė į skirtingus veiksnius, pavyzdžiui, išsilavinimą, storosios žarnos vėžį šeimoje, kūno masės indeksą (KMI) ir fizinio aktyvumo lygį.

 

Tyrėjai taip pat pritaikė poligeninius rizikos balus, kurie padeda nustatyti asmens riziką susirgti storosios žarnos vėžiu, atsižvelgiant į jo genetiką.

Nustatyta, kad žmonėms, kuriems išsivystė storosios žarnos vėžys, buvo labiau būdingos tam tikros savybės. Pavyzdžiui, jie dažniau buvo vyresnio amžiaus, turėjo didesnį KMI ir buvo mažiau fiziškai aktyvūs.

Tyrimo metu nustatyta, kad balta duona ir alkoholis buvo susiję su padidėjusia storosios žarnos vėžio rizika. Tačiau maistinės skaidulos, kalcis, magnis, fosforas ir manganas buvo susiję su mažesne rizika susirgti šia liga.

Tyrėjams nepavyko rasti įrodymų, kad dalyvių genetinė kilmė turėjo įtakos rizikai, susijusiai su maistinių medžiagų vartojimu.

„Įdomu tai, kad, autorių teigimu, balta duona buvo susijusi su didesne storosios žarnos vėžio rizika nei alkoholis“, – sakė tyrime nedalyvavęs Karaliaus Edvardo VII ligoninės Londone dietologas Rickas Milleris.

Sveikatos patikros svarba

 

Dr. Brianas Blackas, šeimos medicinos ir skubios medicinos specialistas pažymėjo, kad tyrimo išvados „patvirtina esamos literatūros duomenis ir sustiprina įrodymus, kad alkoholis ir balta duona yra susiję su storosios žarnos vėžio rizika.“

„Šis tyrimas patvirtina, skaidulinės medžiagos, kalcis, magnis, fosforas ir manganas yra svarbūs teigiami veiksniai“, – pabrėžė B.Blackas.

Jeigu storosios žarnos vėžys diagnozuojamas anksti, medikai gali veiksmingiau gydyti ligą. Todėl daug dėmesio skiriama ankstyvajai storosios žarnos vėžio patikrai.

Lietuvoje vykdoma storosios žarnos vėžio prevencinė programa, pagal kurią visi 50–74 m. amžiaus gyventojai kviečiami išsitirti nemokamai.

Pagal „Medical News Today“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()