Nerimą kelianti tendencija. Vis daugiau jaunų žmonių suserga vėžiu  ()

Neseniai atliktame tyrime atskleistas akivaizdus vėžio atvejų skaičiaus augimas tarp jaunų suaugusiųjų kelia susirūpinimą, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai jau kurį laiką pastebi šią nerimą keliančią tendenciją, tačiau jiems reikia nuolat sekti duomenis, kad galėtų išsiaiškinti, kaip situacija pasikeitė į gerąją ar blogąją pusę.

Praėjusiais metais apžvelgus trijų dešimtmečių pasaulio vėžio duomenis nustatyta, kad nuo 1990-ųjų vis dažniau vėžiu sirgo jaunesni nei 50 metų asmenys.

Singapūro nacionalinio universiteto gydytojas mokslininkas Benjaminas Kohas su kolegomis bandė suprasti, kas vyksta pastaruoju metu, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose. Jų naujos analizės rezultatai atkartoja užsienyje pastebėtus pokyčius.

Tyrimai rodo, kad jaunų suaugusiųjų vėžiniai susirgimai skiriasi nuo vėžinių susirgimų, pažeidžiančių tuos pačius organus vyresnio amžiaus žmonėms – šie skirtumai daro įtaką gydymo galimybėms.

Daugelyje šalių, ypač JAV, didėjantį jaunų suaugusiųjų sergamumą vėžiu gali lemti įvairūs veiksniai: besikeičianti mityba, gyvenimo būdas ir miego režimas, didėjantis nutukimas, antibiotikų vartojimas ir oro tarša, tačiau konkrečią priežastį atrasti sunku.

2022 m. tarptautinėje apžvalgoje teigiama, kad ankstyvųjų vėžio formų padaugėjo ne tik dėl to, kad padaugėjo atrankinės patikros programų, į kurias ir taip retai įtraukiami jaunesni nei 50 metų žmonės.

Ištyrus esamus duomenų šaltinius, pateikta išsami, atnaujinta vėžio atvejų tarp jaunesnių nei 50 metų amžiaus žmonių 2010-2019 m. apžvalga JAV.

 

Mokslininkai apskaičiavo, kad apskritai jaunesnių nei 50 metų žmonių sergamumas vėžiu padidėjo. 2019 m., palyginti su 2010 m., 100 000 gyventojų buvo diagnozuoti 3 papildomi atvejai.

Nagrinėjant konkrečias amžiaus grupes ir sergamumą skirtingomis vėžio rūšimis, galima daugiau sužinoti apie pagrindinius rizikos veiksnius, kurie gali prisidėti prie didėjančios vėžio naštos.

„Sergamumas virškinimo trakto vėžiu augo sparčiausiai iš visų ankstyvųjų vėžinių susirgimų“, – rašoma paskelbtame straipsnyje.

 

Tai apima žarnyno vėžį, kuris 2019 m. buvo dažniausia jaunų suaugusiųjų virškinamojo trakto vėžio forma, ir apendikso, tulžies latakų bei kasos vėžį, kurių sergamumo rodikliai per tiriamą dešimtmetį smarkiai išaugo.

Vėžiu vis dažniau suserga 30-39 metų amžiaus žmonės. Šioje amžiaus grupėje padaugėjo visų rūšių vėžio atvejų, bet ypač virškinimo trakto vėžio atvejų, kai vyresnio amžiaus žmonių sergamumas vėžiu išliko stabilus arba sumažėjo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: