Kofeinas gali turėti netikėtą poveikį vienai smegenų funkcijai  ()

Dviejų nedidelių, bet intriguojančių tyrimų analizė rodo, kad didelis kofeino kiekis per dieną gali stabdyti smegenų gebėjimą mokytis, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai iš Neuromoduliacijos tyrimų centro Providense (JAV) analizavo 20 asmenų smegenų signalus, susijusius su mokymusi ir prisiminimų saugojimu, ir atskleidė netikėtų detalių, paneigiančių prielaidas, kad kofeinas skatina neuroplastiškumą (smegenų gebėjimą keistis ir priimti naują informaciją – aut.).

Dėl savo gebėjimo blokuoti adenoziną – signalinę cheminę medžiagą smegenyse, kuri padeda mums reikiamu metu jaustis mieguistiems – kofeinas turi reputaciją kaip budrumą sužadinanti priemonė.

Adenozinas taip pat veikia procesą, vadinamą ilgalaikiu potencijavimu (angl. long-term potentiation, LTP), kuris, paprastai tariant, reiškia, kaip smegenų neuronų ląstelės stiprina tarpusavio ryšius – manoma, kad tai labai svarbu smegenims priimant naują informaciją.

16 žmonių, kurie per dieną išgerdavo nuo vieno iki penkių kofeino turinčių gėrimų, ir keturiems žmonėms, kurie beveik nevartojo kofeino, buvo taikomas smegenų stimuliavimo procesas, skirtas imituoti smegenų pasirengimą mokytis, vadinamas pasikartojančia transkranijine magnetine stimuliacija (rTMS).

Tuomet komanda ieškojo elektrinių impulsų požymių nervų sistemoje, kad galėtų išmatuoti LTP. Tiems, kurie negėrė gėrimų su kofeinu, šis LTP poveikis pasirodė esąs gerokai stipresnis.

 

Tyrėjų nuomone, reguliari kofeino stimuliacija gali sukelti priešingą poveikį smegenyse, o tai galėtų paaiškinti mažesnį neuroplastiškumo lygį, tačiau kol kas tai tik hipotezė.

Kofeino ir sveikatos ryšys yra gana sudėtingas: ankstesniais tyrimais įrodytas tiek teigiamas, tiek neigiamas jo poveikis – nuo galimos apsaugos nuo demencijos iki galbūt didesnės diabeto rizikos.

„Verta skirti daugiau dėmesio, siekiant geriau suprasti, kaip kofeinas keičia pagrindinį mokymosi ir atminties mechanizmą“, – rašo tyrėjai.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Frontiers in Psychiatry“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()