Daugelis nežino. Mokslininkai paaiškino skirtumą tarp paracetamolio ir ibuprofeno  ()

Ekspertai teigia, kad tarp šių dviejų vaistų yra didelis skirtumas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis nežino. Mokslininkai paaiškino skirtumą tarp paracetamolio ir ibuprofeno.

Pasak specialistų, nepaisant to, kad abu vaistai vartojami skausmui malšinti, paracetamolis ir ibuprofenas veikia visiškai skirtingai, rašo IFLScience.

Paracetamolis yra vienas iš dažniausiai vartojamų skausmą malšinančių vaistų, kuris taip pat mažina temperatūrą, tiesiogiai veikdamas smegenų dalį, kuri reguliuoja kūno temperatūrą. Dar ir dabar mokslininkai nežino tikslaus mechanizmo, kaip paracetamolis mažina skausmą, tačiau mano, kad vaistas mažina skausmo signalų į smegenis intensyvumą, slopindamas ciklooksigenazės fermentus.

Paracetamolio metabolitas AM404 taip pat vaidina svarbų vaidmenį. Taip pat pabrėžiama, kad vaistas dažnai skiriamas kartu su kitais vaistais.

„Paracetamolis buvo išbandytas įvairiomis sąlygomis, jis įrodė veiksmingumą tiek ūminiam, tiek lėtiniam skausmui gydyti. Jis veikia kaip vienas ir kartu su NVNU (nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo) bei opioidais, didindamas jų veiksmingumą“, – rašoma vienoje iš vaisto apžvalgų.

Ibuprofenas yra nesteroidinis vaistas nuo uždegimo. Jis taip pat veikia ciklooksigenazę, bet kartu slopina prostaglandinų gamybą. Jie gaminami audinių pažeidimo ar infekcijos vietose ir kontroliuoja uždegimą, be kitų procesų.

 

Be kasdieninio trumpalaikio skausmo, ibuprofenas vartojamas uždegiminėms ir reumatoidinėms ligoms gydyti.

Medicinos rekomendacijose nurodoma, kad abu vaistai vartojami tiek trumpalaikiam skausmui malšinti, tiek ilgalaikiam gydytojo paskirtam gydymui, tiek karščiavimui mažinti.

Ibuprofenas gali būti veiksmingesnis skausmą malšinantis vaistas uždegimo metu.

Abu jie taip pat turi savo trūkumų, įspėjimų ir galimų šalutinių poveikių.

Atkreipkite dėmesį, kad paracetamolio derinimas su ibuprofenu taip pat gali sukelti dažnesnius pašalinius poveikius: kraujospūdžio padidėjimą, dirginantį poveikį skrandžiui.

Vaistus visada vartokite atsakingai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()