Priminė, kuo pienas naudingas sveikatai, ir į ką atkreipti dėmesį jį perkant  (2)

Renkantis maisto produktus, vienas svarbiausių prioritetų – jo kokybė, tačiau vis dar retas žmogus atidžiai skaito etiketes ar domisi produkto kilme. Pavyzdžiui, pieno produktų kokybei daug įtakos turi karvių auginimo sąlygos ir pašarai. Antra vertus, natūralus ūkininkavimas reiškia ir daugiau pastangų, ir didesnę atsakomybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pieno nauda sveikatai

Kaip paaiškino mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė, pienas yra kalcio, kuris stiprina kaulus ir dantis bei dalyvauja kituose procesuose, pavyzdžiui, nervų funkcijos ar kraujo krešėjimo, šaltinis, taip pat piene yra vitamino D ir B12. Jame gausu ir baltymų, svarbių gerai odos, plaukų, nagų bei raumenų būklei palaikyti. Jei žmogus valgo pakankamai baltymų turinčio maisto, gerokai sumažėja persivalgymo epizodų, jis ilgesnį laiką jaučiasi sotus.

Raugintuose pieno produktuose, pavyzdžiui, jogurte, kefyre ar rūgpienyje gausu probiotikų, kurie užtikrina sklandų virškinimą ir sveiką žarnyno mikroflorą bei palaiko stiprų imunitetą. Raugintuose produktuose yra ir laktozės, kuri lengviau virškinama. Pašnekovės žodžiais, kartais žmonės mano, jog netoleruoja laktozės ir atsisako visų pieno produktų, nors neigiamą organizmo reakciją jiems sukelia tik karvės pienas, o ne pieno produktai. Raugintuose pieno produktuose yra mikroorganizmų, kurie iš dalies suskaido laktozę, juose taip pat gausu vitaminų, mineralų ir baltymų.

Mitybos specialistė pritaria, jog ekologiškas pienas ir iš jo pagaminti pieno produktai naudingi sveikatai, mat tokiuose ūkiuose nenaudojamos sintetinės trąšos, pesticidai ar antibiotikai, o gyvuliams užtikrinamos geresnės gyvenimo sąlygos. Karvės ūkiuose paprastai gali laisvai ganytis lauke ir maitintis natūraliais pašarais, nuo kurių kokybės priklauso pieno skonis.

 

Ekologiškas pienas lyginant su įprastu turi daugiau Omega-3 riebiųjų rūgščių, mažiau chemikalų (dėl nenaudojamų sintetinių trąšų ir antibiotikų).

Investuoja į ūkio gyvūnų gerovę

Rokiškio rajone dešimtmetį veikiančiame Ilzenbergo dvaro ūkyje natūralios žemdirbystės būdu apdirbama daugiau kaip 1200 hektarų žemių. Tai – vienintelis Baltijos šalyse visiškai atkurtas, natūralios žemdirbystės tradicijas kaip prieš kelis šimtus metų puoselėjantis ūkis, kuriame augalai tręšiami natūraliomis organinėmis trąšomis, galvijai ir paukščiai šeriami ūkyje užaugintu ir pagamintu pašaru, o laukai apsodinami taikant sėjomainą.

 

Ilzenbergo ūkyje laikomos karvės, kurių maždaug šimtas, šiltuoju metų laiku ganosi dvaro ganyklose, o žiemą laikomos fermoje, iš kurios visuomet gali išeiti į lauką. Kaip pasakojo Ilzenbergo Ilzenbergo dvaro ir ūkio direktorė Diana Jokimčienė, šiuo metu dvaro ūkio karvėms statoma visiškai nauja ferma, užtikrinsianti joms dar geresnes gyvenimo sąlygas.

Ūkio gyvūnai šeriami sertifikuotais pačių užaugintais pašarais. Iš sertifikuoto ekologiško pieno dvare gaminami sūriai, sviestas, jogurtas, kefyras, airanas ir kiti pieno produktai. Ūkyje vystoma augalininkystė, sodininkystė, gyvulininkystė – įvertinta tarptautiniu ekologinio ūkio sertifikatu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(4)
(2)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: