„Saulės vitaminas, darantis stebuklus.“ Kuo skiriasi vitaminas D2 ir D3. Kuris labiau tinka  ()

Mūsų gyvenimo epicentre esantis vitaminas D yra atsakingas už daugelį mūsų sveikatos aspektų – nuo nuotaikos iki imuninės sistemos, tačiau jo šaltiniai ir rūšys tam tikriems žmonėms gali netikti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūsų kūnas yra nepaprastai sudėtingas „įrenginys“, kurio sklandžiam veikimui reikalingos įvairios svarbios medžiagos. Vitaminas D yra vienas iš elementų, būtinų norint išlaikyti idealią mūsų sveikatos būklę. Jis dažnai vadinamas „saulės vitaminu“, nes mūsų oda gamina jį, kai esame veikiami saulės spindulių. Šis vitaminas yra esminė mūsų sveikatos dalis, atlieka pagrindinį vaidmenį atliekant daugelį mūsų organizmo funkcijų – nuo ​​kaulų stiprinimo iki apsaugos nuo infekcijų, rašo „EatingWell“.

Tačiau gamtoje yra du pagrindiniai šio svarbaus elemento tipai. Vitaminas D yra dviejų formų: D2 ir D3. Apžvelkime, kuo kiekvienas iš jų yra unikalus ir kodėl skirtumo supratimas gali turėti įtakos jūsų sveikatai.

Visų pirma, vitaminas D apskritai yra geriausias jūsų kaulų draugas. Jis užtikrina gerą kalcio, kaulų statybinės medžiagos, pasisavinimą, išlaiko jūsų skeletą tvirtą ir sumažina lūžių riziką.

Sertifikuotas holistinės* mitybos specialistas Adamas Meyeris teigia, kad be kaulų „priežiūros“, vitaminas D yra jūsų imuninės sistemos sargas. Jis treniruoja organizmo apsaugą, kad jis galėtų veiksmingiau atsispirti tokiems kenkėjams kaip bakterijos ir virusai bei būti nuolat budrus.

*Holistinė medicina – tai gydymo forma, kurioje atsižvelgiama į visą asmenį – kūną, protą, dvasią ir emocijas – ieškant optimalios sveikatos ir gerovės. Remiantis holistinės medicinos filosofija, optimalią sveikatą – pagrindinį holistinės medicinos praktikos tikslą – galima užtikrinti, pasiekus tinkamą gyvenimo pusiausvyrą.

Šis vitaminas taip pat vaidina svarbų vaidmenį mūsų savijautai ir daro įtaką mūsų nuotaikai, kaip parodė tyrimai. Kai kurie tyrinėtojai mano, kad saulėtos dienos iš dalies pakelia nuotaiką, nes natūraliai gauname daugiau vitamino D.

Vitaminas D vienodai svarbus širdžiai ir raumenims. Jis padeda išlaikyti juos sveikus ir atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant kraujospūdį, mažindamas uždegimą. O raumenims tai užtikrina nepertraukiamą darbą, o tai ypač svarbu su amžiumi, nes tuomet svarbiausia yra gebėjimas išlaikyti aktyvų gyvenimą ir išvengti kritimų.

 

Dabar galime pereiti tiesiai prie pagrindinio klausimo: kuo skiriasi D2 ir D3? Vitaminas D2, dar vadinamas ergokalciferoliu, gaunamas iš augalų ar grybų, ir dažnai pridedamas į maisto produktus.

Kai augalai ir grybai yra veikiami ultravioletinių spindulių (pvz., saulės spindulių), jie gamina vitaminą D2. Jis dažniausiai naudojamas maisto produktuose, tokiuose kaip pienas, augalinės kilmės pieno alternatyvos ir maisto papildai.

Skirtingai nuo vitamino D3, kuris gaunamas iš gyvūninių šaltinių, vitaminas D2 gaunamas sintetinant augaliniuose organizmuose randamą ergosterolį. Jis dažniausiai naudojamas kaip veganiška arba vegetariška vitamino D3 alternatyva.

Kita vertus, vitaminas D3 gaminasi tiesiogiai mūsų odoje, kai esame veikiami saulės spindulių. Jo taip pat yra gyvūninės kilmės produktuose. D3 yra natūralus organizmo būdas aprūpinti mus alternatyviais svarbaus vitamino šaltiniais.

 

Kalbant apie papildus, viskas tampa daug sudėtingiau. Kepenys perdirba D2 ir D3 į formą, kurią mūsų organizmas gali panaudoti, tačiau D3 geriau pasisavinamas.

Kitas svarbus dalykas yra pats šaltinis. Jei esate veganas arba vegetaras, D2 gali būti jūsų pasirinkimas, nes jis gaunamas iš augalų. Tačiau norėdami pagerinti bendrą organizmo efektyvumą, gydytojai dažnai rekomenduoja D3, nepaisant jo gyvūninės kilmės.

Taigi kokiai vitamino D formai reikėtų teikti pirmenybę? Viskas priklauso nuo situacijos, nes tiek D2, tiek D3 vaidina svarbų vaidmenį mūsų sveikatai, suteikia daug naudos – nuo ​​kaulų stiprinimo iki imuniteto palaikymo. Jei laikotės augalinio gyvenimo būdo, D2 yra visiškai priimtinas pasirinkimas, tačiau jei norite maksimaliai padidinti maistinių medžiagų įsisavinimą organizme, geriau rinktis D3.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()