Ar išdrįstumėte išbandyti? Vietoje prieskonių siūlo naudoti skruzdėles (Video)  ()

Skruzdėlės nuo seno yra maisto šaltinis visame pasaulyje, o kiekviena jų rūšis turi savitą skonį. Mokslininkai ištyrė šias valgomąsias skruzdes, norėdami išsiaiškinti, iš kur kyla jų gardūs skoniai ir kvapai – ir atkreipė dėmesį į neišnaudotas jų panaudojimo kulinarijoje galimybes šalyse, kurios istoriškai vengė įtraukti vabzdžius į valgiaraštį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reikia rūgštaus acto prieskonio? Juodosios skruzdėlės, kuriose gausu skruzdžių rūgšties – junginio, kurį jos išskiria iš nuodų liaukų – gali jį suteikti. Dėl to virėjai galėtų pakeisti actą ir citrinų sultis, be to, tai galėtų būti tvaresnis tokio skonio šaltinis.

Norite išgauti mėsišką, riebų ant grilio kepamų mėsainių ir dešrelių aromatą? Atta mexicana skruzdėlės tai gali užtikrinti dėl jų mažuose segmentuotuose kūneliuose esančių aldehidų ir pirazino, kurie atitinka susidarančius kepant mėsą ir duoną. Tai galėtų pagerinti mėsos alternatyvas, atkartojant tikros mėsos skonį.

Mokslininkai tikisi, kad geresnis valgomųjų skruzdėlių skonio potencialo supratimas ne tik suteiks naujų kulinarinių galimybių, susijusių su maisto skoniu ir tekstūra, bet ir padės į maistą įtraukti daugiau maistinių medžiagų.

[Kuponas+Rekordinė kaina!] Iš Vokietijos naujausias 3D spausdintuvų lyderio modelis - idealus pradedantiesiems ir jau patyrusiems (Video, „Creality Ender-3 V3 SE“)
1646 1

Mažiausia fiksuota kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Naujausias vieno garsiausių gamintojų 3D spausdintuvų

Išsamiau

„Nenoriu, kad valgydami šiuos vabzdžius žmonės jaustųsi lyg kažką vietoje to paaukojantys. Noriu parodyti, kad jie iš tikrųjų gali būti labai skanūs, o kartu maistingi ir naudingi aplinkai“, – sako maisto mokslo docentas Changqi Liu.

Mokslininkams pavyko atskirti skruzdžių rūšių skonį ir aromatą, nustatant mėginiuose esančius lakiuosius junginius naudojant dujų chromatografiją ir masių spektrometriją. Tada jie gautus kvapus sulygino panaudodami olfaktometrą – prietaisą, kuris leidžia mokslininkams perduoti žmogui tam tikrus kvapų kiekius.

 

Nors sodrūs ir įvairūs valgomųjų skruzdėlių skonio ypatumai gali turėti daug potencialo virtuvėje ir ateities kartoms, jie tiks ne visiems. Dažnas alergenas žmonėms, netoleruojantiems vėžiagyvių ir moliuskų, yra raumenų baltymas tropomiozinas, kurio yra daugelyje bestuburių. Be to, kadangi vabzdžių auginimas maistui dideliu mastu dar naujas dalykas, tai gali būti brangi alternatyva – net jei tai gali būti tvaresnis sprendimas ilgesniu laikotarpiu.

Tyrimas pristatytas Amerikos chemikų draugijos susitikime „ACS Spring 2024“.

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(3)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: