Kas vyksta jūsų organizme išgėrus žaliosios arbatos: saugo nuo daugybės sunkių ligų  ()

Tyrimai rodo, kad žalioji arbata gali būti vienas sveikiausių gėrimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Arbata yra vienas populiariausių gėrimų visame pasaulyje. Nesvarbu, ar mėgstate žaliąją, juodąją, ar Ulongo arbatą – visos trys rūšys yra iš to paties kininio arbatmedžio augalo. Gaminant žaliąją arbatą, arbatos lapeliai iš karto apdorojami garais, kad būtų išvengta fermentacijos ir arbatos lapeliai išliktų žali.

Rytų medicina jau ne vieną tūkstantį metų rekomenduoja žaliąją arbatą dėl jos naudos sveikatai. Šiuolaikiniai tyrimai įrodė, kad žalioji arbata pagerina sveikatą ir savijautą daugybe būdų – nuo riebalų kiekio mažinimo ir cukraus kiekio kraujyje iki smegenų sveikatos stiprinimo.

Kuo skiriasi žalioji arbata nuo „matcha“ žaliosios arbatos?

„Matcha“ jau ne vienerius metus yra labai populiari – ji naudojama kepiniuose, leduose ar tiesiog atskirai. Šis gėrimas, kuris gaminamas iš žaliosios arbatos miltelių, egzistuoja jau tūkstančius metų, tačiau jei „matcha“ techniškai yra žalioji arbata, kuo ji skiriasi nuo įprastos žaliosios arbatos?

„Matcha“ ir įprasta žalioji arbata yra gaunamos iš to paties augalo, tačiau „matcha“ auginama ir išgaunama kruopščiau. Pavyzdžiui, „matcha“ auginama pavėsyje, o dauguma kitų žaliųjų arbatų – ne, todėl lapeliai apsaugomi nuo oksidacijos, o antioksidantų koncentracija yra didesnė. Galutinis „matchos“ rezultatas – milteliai, pagaminti iš susmulkintų lapų. Tačiau dėl šios priežasties ši arbata turi daugiau kofeino negu įprasta arbata.

8 privalumai, geriant žaliąją arbatą

1. Žalioji arbata gali padėti odos sveikatai.

2023 metais atliktame tyrime mokslininkai nustatė, kad žaliojoje arbatoje esantys polifenoliai gali padėti apsisaugoti nuo UV spindulių sukelto odos vėžio, t. y. melanomos ir nemelanominio odos vėžio.

Tai ne pirmas atradimas, susijęs su žaliąja arbata ir odos sveikata. Senesnėje 2012 metų ataskaitoje yra nustatyta, kad žaliosios arbatos papildai gali padėti nuo aknės ir kitų su oda susijusių komplikacijų.

2. Žalioji arbata padeda sumažinti riziką susirgti kai kurių rūšių vėžiu.

Apie žaliąją arbatą ir vėžį paskelbta daugiau kaip 5 tūkst. tyrimų, įskaitant klinikinius tyrimus su žmonėmis, gyventojų tyrimus ir laboratorines analizes. Tūkstančiai šių tyrimų patvirtina, kad žaliosios arbatos polifenoliai ir kiti bioaktyvūs junginiai, esantys žaliojoje arbatoje, gali padėti išvengti kelių rūšių vėžio, įskaitant krūties, storosios žarnos, kepenų, kiaušidžių, prostatos, burnos ir odos vėžį.

3. Gausite antioksidantų.

 

Kaip teigiama žurnale „Journal of the American College of Nutrition“ paskelbtame apžvalginiame straipsnyje, žaliojoje arbatoje, kaip nefermentuotoje arbatos formoje, yra daugiau naudingųjų katechinų nei juodojoje ar Ulongo arbatoje.

Katechinai – tai flavonoidų subkategorija, kurių didelė koncentracija natūraliai randama kininio arbatmedžio lapuose. Antioksidacinių katechinų taip pat yra ir kituose sveikuose augaliniuose maisto produktuose, pavyzdžiui: obuoliuose, uogose ir kakavoje.

4. Žalioji arbata yra naudinga jūsų smegenims.

Jei ieškote būdų kaip einant metams išlaikyti „aštrų“ protą, apsvarstykite galimybę į savo mitybą įtraukti žaliąją arbatą.

Žurnale „Frontiers in Aging Neuroscience“ paskelbtame tyrime buvo įrodyta, kad žalioji arbata pagerino senjorų atmintį ir vykdomąsias funkcijas. Taip pat buvo nustatyta, kad ji padeda mažinti oksidacinį stresą.

5. Žalioji arbata padeda išvengti 2 tipo diabeto.

Daugybė tyrimų atskleidė, kad žalioji arbata padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje nevalgius ir riziką susirgti 2 tipo diabetu. Be to, įrodyta, kad žalioji arbata padeda didinti jautrumą insulinui, todėl kasos gaminamas insulinas gali veiksmingiau palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje.

 

Besiremiant žurnale „Antioxidants“ paskelbtu apžvalginiu straipsniu, visi šie privalumai padeda išvengti antrojo tipo diabeto ir sumažinti diabeto komplikacijas, pavyzdžiui, diabetinę retinopatiją.

6. Žalioji arbata naudinga jūsų širdžiai.

Žalioji arbata yra „superžvaigždė“, kai kalbama apie širdies sveikatą, aiškina mitybos specialistės Lyssie Lakatos ir Tammy Lakatos Shames, žinomos kaip „The Nutrition Twins“.

„Nustatyta, kad žaliojoje arbatoje esantys polifenoliniai katechinai mažina bendrąjį ir mažo tankio lipoproteinus (MTL) (blogojo) cholesterolio kiekį, kurie yra du pagrindiniai širdies ligų rizikos veiksniai.“

Tyrime, kuris aprašomas „Jama“, dalyvavo daugiau nei 40 tūkst. suaugusių japonų, kurie buvo stebimi daugiau nei 11 metų, rezultatai parodė, kad kasdien išgeriant daugiau nei 5 puodelius žaliosios arbatos 26 proc. sumažėjo mirties nuo širdies priepuolio ar insulto rizika.

Kito tyrimo, paskelbto žurnale „European Journal of Preventive Cardiology“, rezultatai parodė, kad geriant žaliąją arbatą tris ar daugiau kartų per savaitę galima gerokai pagerinti bendrą širdies sveikatą.

7. Žalioji arbata gali padidinti jūsų budrumą ir padėti išlikti ramiems.

 

Nors kavoje yra kofeino, kuris pagyvina dieną, žaliojoje arbatoje esantis kofeinas ir kiti biologiškai aktyvūs junginiai gali jus „užvesti“ ir nesukelti jausmo, kad esate pervargę. Pasak registruotos dietologės Sarah Koszyk, knygos „365 Snacks for Every Day of the Year“:

„Žaliojoje arbatoje yra aminorūgšties L-teanino, kuris suteikia ramaus susikaupimo ir kartu su žaliojoje arbatoje esančiu kofeinu veikia lėtai, nesukeldamas abstinencijos, šuolių ir kritimų, kuriuos galima patirti nuo įprasto kofeino, esančio kavoje.“

Žalioji arbata gali labiau atpalaiduoti ir mažiau kelti priklausomybę, palyginus su kava. S.Koszyk priduria, kad L-teaninas taip pat gali mažinti nerimą, nes didina dopamino gamybą smegenyse, todėl gerina psichinę sveikatą ir leidžia žmonėms atsipalaiduoti.

8. Žalioji arbata padidina flavonoidų kiekį maiste.

Daugelis dokumentuose užfiksuotų žaliosios, juodosios ar Ulongo arbatos teigiamų poveikių sveikatai yra susiję su arbatos lapeliuose esančiais flavonoidais. Žurnale „Advances in Nutrition“ paskelbtame tyrime teigiama, kad kasdienis arbatos flavonoidų vartojimas susijęs su mažesne mirties nuo širdies ligų ir bet kokios mirties priežasties rizika.

Parengta pagal eatthis.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: