Tai gali būti labai geras būdas apsisaugoti nuo kepenų suriebėjimo - mokslininkų patarimas ką reikėtų gerti vietoje kavos ir fantastiški tyrimų rezultatai  (5)

Kartais žmonės neranda energijos ar laiko pasirūpinti savimi. Kartais tam tiesiog pritrūksta valios. Nutukimas šiais laikais yra didžiulė visuomenės sveikatos problema. Tačiau bent jau dalį nutukimo keliamos žalos mokslininkai gali ištaisyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suriebėjusios kepenys yra plačiai paplitusi liga, ypač dažnai fiksuojama Europoje bei Šiaurės Amerikoje. Suriebėjusios kepenys gali sukelti visą eilę kitų sveikatos problemų, įskaitant ir kepenų vėžį, skysčių kaupimąsi, kepenų nepakankamumą. Suriebėjusios kepenys yra viena iš dažniausiai pasitaikančių kepenų ligų, kurios galima išvengti laikantis sveikos mitybos principų bei sportuojant.

Tačiau ar daug žmonių perskaitę šią informaciją ims sportuoti ar ims sveikiau maitintis? Tokių bus nedaug.

Mokslininkai 16 savaičių peles maitino itin riebiu maistu. Daliai jų buvo skiriama ir žaliosios arbatos ekstrakto, jos taip pat privalėjo mankštintis. Tos pelės, kurios tik sportavo arba tik gėrė žaliosios arbatos ekstraktą, neblogai apsisaugojo nuo kepenų suriebėjimo - jų kepenyse susikaupė dvigubai mažiau riebalų nei tų pelių, kurios nesportavo ir negėrė žaliosios arbatos. Tuo tarpu tos pelės, kurios ir mankštinosi, ir gėrė žaliosios arbatos ekstraktą, savo kepenyse sukaupė net keturis kartus mažiau riebalų ir buvo sveikiausios.

Mokslininkai taip pat ištyrė pelių išmatas ir pastebėjo, kad tos pelės, kurios sportavo ir gėrė žaliosios arbatos ekstraktą, pasižymėjo daugiau riebalų turinčiomis išmatomis. Kitaip tariant, toks režimas pakeitė jų virškinimo sistemos darbą - vietoje riebalų kaupimo, pelės juos tiesiog pašalino. Manoma, kad dėl to atsakingas žaliojoje arbatoje randamas polifenolis.

Galiausiai, mokslininkai pastebėjo, kad toks mitybos ir sporto režimas pakeitė ir su metabolizmu susijusių genų išraišką. Taigi, mokslininkai pataria viršsvorio turintiems žmonės pakeisti kavą žaliąja arbata ir dažniau mankštintis. Tai gali būti tiesiog pusvalandžio pasivaikščiojimas ar krepšinis su draugais. Tiesa, šios rekomendacijos nėra oficialios, nes tyrimai su žmonėmis dar nebuvo atlikti.

(75)
(2)
(73)

Komentarai (5)