Parkinsono liga prasideda dar ankstyvoje vaikystėje? Naujas tyrimas ir nauja viltis  ()

Parkinsono liga pasaulyje serga daugiau nei 10 milijonų žmonių. Tai - neurodegeneracinė liga, sukelianti motorinės funkcijos pakitimus ir negalią. Nuo Parkinsono ligos kasmet miršta šimtai tūkstančių žmonių ir ji šiuo metu yra neišgydoma. Dažniausiai Parkinsono liga suserga vyresni nei 60 metų žmonės. Bent jau taip manyta iki šiol - gali būti, kad ji prasideda dar prieš gimimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma Parkinsono liga sergančių žmonių pirmuosius simptomus pajaučia būdami 60 ar vyresnio amžiaus, tačiau dauguma nėra visi. 10 % šia liga sergančių žmonių simptomus pajuto būdami 21-50 metų amžiaus. Mokslininkai kurį laiką įtarė, kad ankstyvąją Parkinsono ligą sukelia visiškai kiti veiksniai, todėl jie nusprendė tai patikrinti.

Parkinsono liga prasideda prieš gimimą?

Parkinsono liga prasideda, kai svarbų neurotransmitorių dopaminą išskiriantys neuronai nusilpsta ir miršta. Dopaminas yra itin svarbus motorinei funkcijai, todėl ilgainiui tai sukelia nevalingus judesius ir visišką negalią. „Cedars-Sinai“ medicinos centre JAV atliktas tyrimas įdomus tuo, kad mokslininkai susikoncentravo į jauniausius Parkinsono ligos pacientus.

Iš tyrimo dalyvių buvo paimti kraujo mėginiai ir tos kraujo ląstelės buvo konvertuotos į kamienines. Kamieninės ląstelės, kaip tikriausiai žinote, gali virsti bet kokio tipo ląstelėmis, todėl mokslininkai iš jų išaugino dopaminą išskiriančius neuronus. Mokslininkai teigia, kad šis itin modernus tyrimų metodas leido tarsi sugrįžti atgal laiku ir pažvelgti, kaip šie neuronai funkcionavo nuo pat žmogaus gyvenimo pradžios.

Mokslininkai pažvelgė pro šį langą į praeitį ir pastebėjo du dalykus:

  • šiuose neuronuose kaupėsi alfa-sinukleino baltymas - šios sankaupos yra vienas iš pagrindinių Parkinsono ligos mechanizmų;
  • ląstelių lizosomos veikė netinkamai. Lizosomos - tai ląstelių atliekų perdirbimo centrai, turintys susidoroti su nebeveikiančiais ar nebereikalingais baltymais. Būtent dėl to atsiranda neurotoksiški alfa-sinukleino gumulai.

Šie rezultatai yra neraminantys. Paprastai tariant, mokslininkai pažvelgė į visiškai naujus pacientų neuronus ir pastebėjo Parkinsono ligos požymius, kurių ten neturėjo būti. Mokslininkai teigia, kad tai yra įrodymas, jog Parkinsono liga prasideda 20-30 metų prieš pirmųjų simptomų pasireiškimą. Kartais žmonės jau gimsta su šią ligą nulemiančiais pokyčiais organizme. Dopaminą gaminantys neuronai neveikia tinkamai ir vis silpsta, kol galiausiai žmogus pajunta pirmuosius simptomus, nors juos sukėlęs procesas trunka dešimtmečius.

Gydymo viltis

Mokslininkai šioje vietoje nesustojo ir ėmė testuoti skirtingus vaistus. Vienas iš jų, vadinamas PEP005, pasirodė itin veiksmingas. Jis sustabdė neuronų mėginiuose pastebėtus pokyčius. Dar daugiau - šis vaistas veiksmingai gydė ir nuo tų pačių pokyčių kenčiančias peles. Geriausia tai, kad PEP005 yra patvirtintas vaistas - šis gelis šiuo metu naudojamas gydyti priešvėžinius odos susirgimus.

PEP005 sumažina alfa-sinukleino baltymo sankaupas. Tačiau mokslininkai dar turi išsiaiškinti, kaip šis vaistas veikia ir kaip veikliasias medžiagas pristatyti į smegenis. Kitame tyrimo etape tyrėjai taip pat turės patikrinti, ar tie patys pokyčiai pastebimi ir jaunuose kitų Parkinsono ligos formų pacientų neuronuose.

(15)
(1)
(14)

Komentarai ()