L. da Vinci ir P. Picasso sėkmės priežastis – disleksija  (12)

Leonardo da Vinci, Pablo Picasso sėkmės paslaptis gali būti susijusi su tuo, kad jie kentėjo nuo disleksijos, teigia mokslininkai. Jie įsitikinę, kad būtent disleksija galėjo lemti genialių dailininkų gebėjimą ne piešti terliones, o kurti meno šedevrus, rašo telegraph.co.uk. Disleksiją turėjo ar tebeturi daug pasaulio garsenybių iš mokslo, verslo, literatūros, šou, sporto pasaulio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Disleksija – sutrikimas, nuo kurio kenčiantys žmonės nesugeba tinkamai perskaityti parašytų žodžių. Nuo jo kenčia kas dvyliktas vaikas. Britų mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu tikrino 41 vyro ir moters vizualinius-erdvinius sugebėjimus bei gebėjimą apdoroti trimačio vaizdo informaciją. Šie gebėjimai yra svarbiausi meninių gabumų turintiems žmonėms. Pusė tyrimo dalyvių kentėjo nuo disleksijos – jie turėjo sunkumų skaitydami ir rašydami. Mokslininkai nustatė, kad nuo disleksijos kenčiantiems vyrams daugelį testų (pvz., prisiminti atkuriamus vaizdus) atlikti sekėsi geriau už disleksijos neturinčius vyrus. Disleksikai geriau orientavosi ir virtualiame trijų dimensijų mieste. O štai moterų atveju disleksija nebuvo reikšmingas faktorius: jos erdvinis suvokimas buvo panašus į šio sutrikimo neturinčių moterų. Rezultatai mokslininkams leidžia manyti, kad disleksikai geriau orientuojasi erdvėje. „Dauguma disleksijos kamuojamų žmonių mieliau problemas sprendžia galvodami ir veikdami, o ne kalbėdami. Tai gali padėti vyrams disleksikams išlavinti tokius įgūdžius, kurių reikia sėkmingai meninei ir kūrybinei veiklai“, – kalbėjo tyrimui vadovavusi mokslininkė Nicola Brunswick.

Disleksija kamavo ne tik L. da Vinci ar P,Picasso, bet ir Auguste‘ą Rodiną, Andy Warholą. Be kita ko, manoma, kad genialusis L.Da Vinci kentėjo dar ir nuo dėmesio sutrikimų bei hiperaktyvumo, o tekstus rašė atbulai – iš dešinės į kairę. P.Picasso turėjo sunkumų skaitydamas, jam prastai sekėsi mokykloje.

Disleksiją turėjo ir kai kurie kiti žymūs mokslininkai (pvz., Thomas Alva Edison, Michael Faraday ar net Albert Einstein). Su disleksijos sunkumais vaikystėje yra susidūręs garsus verslininkas, britų milijardierius Richard Branson, jo kolega iš JAV Henry Ford, grupės The Beatles lyderis John Lennon, aktorė ir dainų atlikėja Cher bei daugelis kitų. Beje, disleksijos pažintiniam sutrikimui skirtame tinklalapyje www.dyslexia.com disleksija įvardijama ne kaip sutrikimas, o kaip ypatingas gabumas, Dievo dovana. Minėtame tinklalapyje rasite visą sąrašą su disleksija tiesiogiai susidūrusių pasaulio garsenybių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: