Iš vitaminų pertekliaus – jokios naudos: atsakė, kuriems žmonėms reikalingi maisto papildai  ()

Maisto papildai ir vitaminai – didžiulis verslas. Tabletėms, guminukams ir įvairiems milteliams, kurie skirti sveikatos stiprinimui, viso pasaulio žmonės kasmet išleidžia daugiau nei 177 milijardų JAV dolerių.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© ulleo (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/water-glass-drink-liquid-wet-3708190/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie 59 mln. amerikiečių reguliariai vartoja tam tikros rūšies vitaminus ar maisto papildus ir kasmet išleidžia vidutiniškai 510 JAV dolerių.

Tačiau, pasak ekspertų, dauguma žmonių švaisto pinigus. Užtenka subalansuotos mitybos, sakė JAV įsikūrusio šeimos medicinos centrų sąjungos klinikinių operacijų vicepirmininkas Dr. Matthew Silvis.

„Jei laikotės subalansuotos mitybos principų ir galite valgyti maistingus produktus – vaisius, daržoves ir pan. – jums nereikia multivitaminų ar papildų“, – teigė M. Silvis.

Tačiau daliai žmonių, pasak jo, verta apsvarstyti multivitaminų ar maisto papildų vartojimą. Tai yra:

– Nėščios moterys, kurioms reikia folio rūgšties, kad būtų išvengta apsigimimų;

[Vokietija] Prie dviračio pritvirtinamas 126l karutis - puikus daiktas mėgstantiems pramogauti lauke. Paskutiniai vienetai („DDLCOL“)
4335

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Puiki kokybė ir plačios panaudojimo galimybės

Išsamiau

– Senjorai, sergantys osteoporoze, kuriems gali būti naudingi kalcio ir vitamino D papildai;

– Veganai arba celiakija sergantys žmonės, kuriems reikia multivitaminų, kad papildytų maistines medžiagas, kurių jie negauna ar negali įsisavinti su maistu.

M.Silvis pabrėžė, kad geriausia pasitarti su gydytoju, ar jums reikia vitaminų arba maisto papildų.

Jei organizmui tam tikros maistinės medžiagos nereikia, greičiausiai jos perteklius bus išplautas. Iš esmės pinigai, išleisti daugumai nereikalingų papildų, nukeliauja tiesiai į tualetą.

„Jei jūsų mityba gerai subalansuota ir vis tiek vartojate maisto papildus, tuomet tiesiog šlapinatės vitaminais“, – sakė M.Silvis pridūręs, kad yra maksimali riba, kokį kiekį vitaminų organizmas gali įsisavinti.

 

Pavyzdžiui, nėra įrodymų, kad vartojant daug vitamino C galima išvengti peršalimo ligų, taip pat mažai duomenų, kad jis padeda greičiau pasveikti.

„Daug diskutuojama apie tai, ar vitaminas C iš tikrųjų keičia ligos trukmę“, – sakė M.Silvis.

Dar blogiau, kad žmonės iš tikrųjų gali patys sau sukelti sveikatos problemų, jei tam tikrų vitaminų vartos per daug, įspėjo jis.

Pavyzdžiui, vitamino A perteklius organizme gali sukelti būklę, vadinamą hipervitaminoze, kuri gali lemti regėjimo ir odos pokyčius, kaulų skausmus ir net kepenų pažeidimus.

Parengta pagal Healthday.com inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: