Jaunesnės kartos turi didesnes smegenis – ir štai kodėl tai yra gera naujiena  ()

Remiantis naujais tyrimais, žmogaus smegenys laikui bėgant gali palaipsniui didėti – o tai gali sumažinti demencijos riziką jaunesnėse kartose, rašo „Science Alert“.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© TheDigitalArtist (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/illustrations/human-brain-avatar-biology-5937759/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo metu buvo tiriamos daugiau nei 3000 amerikiečių, kurių amžius nuo 55 iki 65 metų, smegenys – ir nustatyta, kad XX a. 8-ajame dešimtmetyje gimusių žmonių smegenų bendras tūris yra 6,6 proc. didesnis nei gimusiųjų 4-ajame dešimtmetyje.

X kartos atstovai (1961–1981 metais gimę žmonės) taip pat turėjo beveik 8 proc. didesnį baltosios medžiagos tūrį ir beveik 15 proc. didesnį pilkosios medžiagos paviršiaus plotą nei tyliosios kartos atstovai (žmonės, gimę nuo 1928 iki 1945 m.).

Viena konkreti smegenų dalis, vadinama hipokampu, kuriai tenka svarbus vaidmuo atminties ir mokymosi procesuose, per kelias iš eilės tirtas kartas išsiplėtė 5,7 proc.

Taip buvo net įvertinus kitus veiksnius – pavyzdžiui ūgį, amžių ir lytį.

„Atrodo, kad gimimo dešimtmetis turi įtakos smegenų dydžiui ir galimai ilgalaikei smegenų sveikatai“, – aiškina tyrimui vadovavęs neurologas Charlesas DeCarli iš Kalifornijos Daviso universiteto (JAV).

„Genetika vaidina svarbų vaidmenį nustatant smegenų dydį, tačiau mūsų išvados rodo, kad išoriniai veiksniai – tokie kaip sveikata, socialiniai, kultūriniai ir švietimo veiksniai – taip pat gali būti svarbūs.“

[Vokietija] Prie dviračio pritvirtinamas 126l karutis - puikus daiktas mėgstantiems pramogauti lauke. Paskutiniai vienetai („DDLCOL“)
4356

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Puiki kokybė ir plačios panaudojimo galimybės

Išsamiau

Šiuo metu demencija visame pasaulyje serga dešimtys milijonų žmonių, o didėjant senstančios visuomenės skaičiui, per ateinančius tris dešimtmečius šios ligos diagnozių skaičius gali patrigubėti.

Tačiau yra ir vilties teikiančių prognozių: per pastaruosius tris dešimtmečius sergamumas demencija JAV ir Europoje kas dešimtmetį mažėjo maždaug 13 proc.

Atrodo, kad absoliuti demencijos rizika mažėja jaunesnėms kartoms, galbūt dėl sveikesnio gyvenimo būdo ir ugdymo.

Demencija pasireiškia smegenų pilkosios medžiagos, kuri, be daugelio kitų pažinimo procesų, atlieka svarbų vaidmenį atminties, mokymosi ir mąstymo procesuose, retėjimu.

Kadangi sergančios smegenys laikui bėgant palaipsniui mažėja, logiška, kad didesnis smegenų tūris gali padėti apsisaugoti nuo su amžiumi susijusių pokyčių.

Iš tiesų tyrimai parodė, kad Alzheimerio liga sergančių pacientų, kurių galvos yra didesnės, kognityviniai gebėjimai yra geresni, o tai patvirtina vadinamąją „smegenų rezervo hipotezę“.

 

Siekdami išsiaiškinti, ar smegenų dydis gali paaiškinti mažesnį jaunesnių kartų sergamumą demencija, Ch. deCarli ir jo kolegos naudojo Freiminghamo mieste nuo 1948 metų vykdomo širdies ir kraujagyslių ligų tyrimo (angl. Framingham Heart Study) duomenis.

Kai tyrimo dalyviams sukako 55–65 metai – o tai įvyko 1999–2019 m. – jiems buvo atliktas smegenų magnetinio rezonanso tyrimas. Šie duomenys buvo paskelbti tik 2023 m. spalį.

Apžvelgdami rezultatus, Ch. deCarli ir kolegos parodė, kad jaunesnės kartos smegenų tūris yra didesnis tiek bendrai, tiek regioniniu mastu.

Komanda taip pat lygino ne tik 4-ajame ir 8-ajame dešimtmetyje gimusius asmenis. Jie pakartojo analizę tarp 1145 panašaus amžiaus suaugusiųjų, gimusių 5-ajame ir 6-ajame dešimtmečiuose.

 

Tyrimų išvados ir vėl atskleidė, kad dešimtmetis po dešimtmečio smegenų tūris nuolat ir nuosekliai didėja – šis poveikis, pasak mokslininkų, yra nedidelis atskiram žmogui, tačiau „tikėtina, kad jis yra reikšmingas populiacijos lygmeniu“.

„Didesnės smegenų struktūros, kokios buvo pastebėtos mūsų tyrime, gali atspindėti geresnį smegenų vystymąsi ir geresnę smegenų sveikatą, – daro prielaidą Ch. DeCarli. – Didesnė smegenų struktūra reiškia didesnį smegenų rezervą ir gali sušvelninti su amžiumi susijusių smegenų ligų – tokių kaip Alzheimerio liga ir su ja susijusios demencijos, poveikį vėlyvuoju gyvenimo laikotarpiu.“

Tačiau neurologai ne visada sutaria, ar smegenų tūris yra tinkamas smegenų rezervo rodiklis. Kai kurie tyrimai neparodė jokio ryšio tarp atminties našumo ir smegenų tūrio laikui bėgant.

Galų gale, kalbant apie smegenų funkciją, dydis nėra viskas. Dėl didelių smegenų nebūtinai tapsite protingesni. Tačiau tai gali būti geras smegenų rezervas, sušvelninantis vyresniam amžiui būdingo smegenų funkcijos pablogėjimo simptomus.

 

Svarbu pažymėti, kad reguliarūs fiziniai pratimai yra susiję su didesniu smegenų tūriu atminties ir mokymosi srityse. Tuo tarpu prasta mityba, alkoholio vartojimas ir socialinė izoliacija turi priešingą poveikį.

„Didesnė smegenų struktūra, kuri gali atspindėti geresnį smegenų vystymąsi ir smegenų sveikatą, yra bent vieno pagerėjusio smegenų rezervo, kuris galėtų sušvelninti vėlyvojo amžiaus ligų poveikį atsitiktinei demencijai, apraiška“, – rašoma tyrime.

Tyrimas paskelbtas žurnale „JAMA Neurology“.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(2)
(4)

Komentarai ()