Valdykite savo dieną: cirkadinis ritmas ir nauda sveikatai  ()

Ar kada susimąstėte, kodėl po pietų jaučiatės vangūs, o „prisnūsti“ skamba ypač patraukliai? Arba kodėl po ilgesnės kelionės jaučiatės apniukę kelias dienas? Atsakymas slypi cirkadiniame ritme, jis veikia kaip vidinis laikrodis, reguliuojantis miego ir pabudimo ciklą bei kitas kūno funkcijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Cirkadinis ritmas yra pagrindinis biologinis procesas kurį per milijonus metų formavo ritmiški dienos ir nakties poslinkiai. Augalai, gyvūnai ir tame tarpe žmonės turi 24 valandų cirkadinį ritmą kuris yra pritaikytas gyventi Žemėje ir pokyčiams, atsirandantiems planetai besusukant apie savo ašį.

Ciklo metu tūkstančiai genų yra įjungiami ir išjungiami tam tikra tvarka. Šią sudėtingą sistemą pirmiausia valdo išoriniai signalai, ypač šviesa ir tamsa, siekiant suderinti vidines organizmo funkcijas su išorine aplinka.

Vienas iš svarbiausių cirkadinio laikrodžio vaidmenų yra reguliuoti įvairius fiziologinius procesus organizme. Pirma, jis kontroliuoja miego ir pabudimo ciklų laiką, nustatydamas budrumo ir mieguistumo periodus. Be to, cirkadinis ritmas daro didelę įtaką hormonų išskyrimo mechanizmams, apima tikslų hormonų, tokių kaip melatonino, kuris yra atsakingas už miegą, ir kortizolio, kuris yra svarbus skatinant budrumą, išsiskyrimo laiką. Cirkadinis ritmas keičia kūno temperatūrą, sureguliuodamas svyravimus, turinčius įtakos medžiagų apykaitos greičiui, pažinimo funkcijoms ir energijos lygiui dienos eigoje.

Kodėl cirkadinis ritmas yra svarbus?

Reguliaraus cirkadinio ritmo palaikymas yra labai svarbus sveikatai ir savijautai. Šio ciklo sujaukimas gali sukelti įvairių problemų, įskaitant miego sutrikimus, nutukimą, diabetą, depresiją, širdies ir kraujagyslių ligas ir net padidinti nelaimingų atsitikimų riziką.

Subalansuoto cirkadinio ritmo privalumai:

  • Geresnė miego kokybė – padeda greičiau užmigti ir mėgautis gilesniu miegu.
  • Didesnis energijos lygis – kai miego-budrumo ciklas yra nuoseklus pavyksta geriau susikaupti ir būti produktyviems.
  • Geresnė nuotaika. Mažėja streso ir nerimo lygis.
  • Sveikas metabolizmas ir kūno svoris – padeda reguliuoti apetitą ir metabolizmą, mažėja persivalgymo ir svorio problemų rizika.

Patarimai, kaip optimizuoti cirkadinį ritmą

Kad kasdienė rutina būtų suderinta su cirkadiniu ritmu, mokslininkai rekomenduoja apsvarstyti galimybę įtraukti tam tikrus punktus į ryto, dienos ir vakaro dienotvarkę. Pradėkite dieną nuo natūralios šviesos, padedančios reguliuoti vidinį laikrodį, o pabudę praleiskite bent 15–30 minučių atsipalaiduodami saulės šviesoje. Rytinė fizinė veikla taip pat gali pakelti energijos lygį ir nuteikti pozityviai visai dienai.

 

Pastovus ir reguliarus valgymo laikas gali padėti stabilizuoti medžiagų apykaitą, o trumpos pertraukėlės atliekant darbus išlaikyti dėmesį ties atliekama užduotimi.

Mokslininkai įrodė, kad elektroninių prietaisų mėlynos šviesos poveikio sumažinimas likus bent valandai iki miego gali padėti paruošti jūsų kūną poilsiui. Papildomai atsipalaiduoti galima įtraukus raminančius užsiėmimus, tokius kaip skaitymas, meditacija ar šilta vonia. Norint kokybiškai pailsėti, būtina sukurti miegui palankią aplinką miegamajame, užtikrinant, kad jame būtų vėsu, tamsu ir tylu.

Tyrimai rodo, kad svarbu nustatyti nuoseklų miego grafiką, kuris apima kasdienį miego ir pabudimo laiką tuo pačiu metu. Kofeino ir alkoholio vartojimas, ypač prieš miegą, gali sutrikdyti cirkadinį ritmą ir miego įpročius. Saikingas skysčių vartojimas vakare gali sumažinti naktinių trikdžių tikimybę.

 

Svarbu klausytis savo kūno, kasdienybės derinimas su cirkadiniu ritmu gali žymiai pagerinti gyvenimo kokybę. Minimaliai pakoreguodami savo kasdienybę, galite pagerinti miegą, nuotaiką ir bendrą sveikatą. Pradėkite įgyvendinti šiuos patarimus šiandien ir stebėkite teigiamus pokyčius.

Literatūros šaltiniai:

Autorius Alper Melih Ucar

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Alper Melih Ucar
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: