Netrukus bus pradėtas pirmasis dantų atauginimo vaisto bandymas su žmonėmis (Foto)  ()

Jau po kelių mėnesių – nepraėjus nė metams po to, kai buvo pranešta apie sėkmingus bandymus su gyvūnais – bus pradėtas pirmasis pasaulyje vaisto, galinčio atkurti dantis, bandymas su žmonėmis. Tai atveria kelią tam, kad šis vaistas būtų komerciškai prieinamas jau 2030 m.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-06-03 Netrukus bus pradėtas pirmasis dantų atauginimo vaisto bandymas su žmonėmis (Foto)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bandymas, kuris vyks 2024 m. rugsėjo-rugpjūčio mėnesiai Kioto universitetinėje ligoninėje Japonijoje, bus atliekamas su trisdešimčia 30–64 metų amžiaus vyrų, kuriems trūksta bent vieno krūminio danties. Bus tikrinamas gydymo į veną veiksmingumas žmogaus dantų atauginimui – po to, kai vaistas sėkmingai išaugino naujus dantis šeškams ir pelėms, be jokio reikšmingo šalutinio poveikio.

„Norime kažkuo padėti tiems, kurie kenčia dėl dantų netekimo ar jų nebuvimo, – sako pagrindinis tyrėjas ir Kitano ligoninės odontologijos bei burnos chirurgijos skyriaus vadovas Katsu Takahashi. – Nors iki šiol nebuvo jokio gydymo, suteikiančio nuolatinį išgydymą, manome, kad žmonių lūkesčiai dėl dantų augimo yra dideli.“

Po šio 11 mėnesių truksiančio pirmojo etapo mokslininkai išbandys vaistą su 2–7 metų amžiaus pacientais, kuriems dėl įgimto dantų trūkumo trūksta bent keturių dantų (manoma, kad tai būdinga 1 proc. žmonių). Šiuo metu komanda vykdo atranką šiam antro etapo tyrimui.

Vėliau tyrėjai ketina išplėsti bandymą ir įtraukti asmenis, sergančius daliniu edentulizmu, arba žmones, kuriems dėl aplinkos veiksnių trūksta nuo vieno iki penkių nuolatinių dantų. Įvairiose šalyse šio reiškinio dažnumas skiriasi, tačiau manoma, kad apie 5 proc. amerikiečių neturi dantų, o tarp vyresnio amžiaus suaugusiųjų šis rodiklis daug dažnesnis.

Pats vaistas deaktyvuoja su gimdos sensibilizacija susijusį geno USAG-1 baltymą, kuris slopina dantų augimą. Blokuojant USAG-1 sąveiką su kitais baltymais, skatinamas kaulų morfogenetinio baltymo (BMP) signalas, kuris skatina naujo kaulo susidarymą.

 

Dėl to pelių ir šeškų – gyvūnų, kuriems būdingos beveik tos pačios USAG-1 savybės kaip ir žmonėms – nasruose atsirado naujų dantų.

 

„USAG-1 baltymas pasižymi dideliu aminorūgščių homologiškumu – 97 proc. tarp skirtingų gyvūnų rūšių, įskaitant žmones, peles ir šeškus“, – pažymi tyrėjai.

Molekulinis biologas ir odontologas K. Takahashi dantų regeneracijos srityje dirba nuo 2005 m. ir tikisi, kad šis gydymas bus skirtas ne tik įgimtoms dantų ligoms gydyti, bet ir visiems, netekusiems dantų bet kokiame amžiuje.

Jei šis gydymas bus sėkmingas, po šešerių metų juo galės naudotis pacientai, kuriems trūksta bet kokių dantų, rašo „New Atlas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()