Tai gali turėti netikėtą poveikį sveikatai. Pagerėja cholesterolio, cukraus kiekio kraujyje ir uždegimo rodikliai ()
Visavertės mitybos pakeitimas į mitybą, apimančią įvairius riešutus, vaisius ir daržoves su mažiau riebiu padažu. yra gana patikimas būdas žmonėms, kuriems gresia širdies ligos, sumažinti riebalų kiekį organizme. Tačiau ar sveika į šią mitybą įtraukti alyvuogių aliejų?
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Floridos universiteto ir JAV diabeto ir virškinimo bei inkstų ligų instituto tyrėjų komanda atidžiau išnagrinėjo augalinės mitybos naudą asmenų, kuriems gresia aterosklerozė, sveikatai.
Pastaruoju metu propaguojant veganišką mitybą ir maitinimąsi taip, tarsi gyventumėte Viduržemio jūros regione, liaupsinama ypač tyro alyvuogių aliejaus (EVOO), kaip priemonės, mažinančios „blogojo“ cholesterolio kiekį, nauda.
Viduržemio jūros regiono dietoje yra gyvulinės kilmės riebalų, o pridėjus dažnai rekomenduojamą alyvuogių aliejaus kiekį, riebalų suvartojimas gali siekti beveik pusę organizmo suvartojamos energijos.
Tyrimai parodė prieštaringus rezultatus apie įvairių Viduržemio jūros regiono dietos sudedamųjų naudą, o įrodymų apie tai, ar alyvuogių aliejus, derinamas su neriebia, visaverte augaline mityba, tikrai naudingas žmonėms, turintiems širdies ligų rizikos veiksnių, yra nedaug.
|
Norėdami tai ištirti, mokslininkai surinko 40 suaugusiųjų nuo 18 iki 79 metų, kurie aštuonias savaites laikėsi kruopščiai sudarytos veganiškos dietos: keturias savaites laikėsi dietos su keturiais papildomais šaukšteliais alyvuogių aliejaus per dieną ir keturias savaites laikėsi dietos su mažu kiekiu alyvuogių aliejaus, su savaitės pertrauka tarp dietų.
Tiek laikantis dietos su mažu, tiek su dideliu kiekiu alyvuogių aliejaus, pagerėjo kardiometaboliniai profiliai (cholesterolio, cukraus kiekio kraujyje ir uždegimo rodikliai), palyginti su rodikliais, nustatytais prieš pradedant laikytis dietos.
Įdomu tai, kad dietų eiliškumas turėjo įtakos cholesterolio kiekio pokyčiams, palyginti su pradiniu lygiu pačioje tyrimo pradžioje.
Pradedant dietos laikotarpį su palyginti dideliu alyvuogių aliejaus kiekiu, o vėliau pereinant prie patiekalų su nedideliu alyvuogių aliejaus kiekiu arba visai be jo, savanorių mažo tankio lipoproteinų (MTL) arba „blogojo“ cholesterolio kiekis sumažėjo.
Kita vertus, atrodė, kad aliejaus kiekio padidinimas po to, kai kelias savaites jo buvo vartojama mažai arba visai nevartojama, trukdė sumažinti MTL kiekį.
Komanda mano, kad nedidelis kiekis sočiųjų riebalų, esančių ypač tyro spaudimo alyvuogių aliejuje, gali turėti įtakos MTL perdirbimui kepenyse, todėl jų padidėja kraujyje, o tai gali padidinti insulto ir infarkto riziką.
„Mažesnis ypač tyro alyvuogių aliejaus suvartojimas gali labiau sumažinti lipidų kiekį nei santykinai didesnis suvartojimas“, – rašo tyrėjai savo paskelbtame straipsnyje.
Pažymėtina, kad visi tyrimo dalyviai buvo priskirti ribinei arba didelei aterosklerozės rizikai, kuri gali išsivystyti dėl per didelio MTL cholesterolio kiekio, užkemšančio arterijas.
„Optimalių maistinių riebalų šaltinių ir ypač tyro alyvuogių aliejaus kiekio nustatymas mažinant riziką veganiškos mitybos modelyje gali skirtis priklausomai nuo mitybos konteksto ir rizikos lygio“, – rašo tyrėjai.
Tyrimas paskelbtas žurnale „Journal of the American Heart Association“.
Parengta pagal „Science Alert“.