„Gali išsivystyti vėžys!“ Lietuviai geria kasdien – kitose šalyse uždrausta  ()

Gali padaryti daugiau žalos nei naudos.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© recraft.ai (Free Tier Assets) | https://www.recraft.ai

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Arbata, kurią lietuviai geria kasdien, keliose šalyse yra uždrausta! Nors Lietuvoje ji itin populiari, kai kuriose pasaulio šalyse jos vartojimas griežtai ribojamas dėl prieštaringų ingredientų.

Arbata, tiek juodoji, tiek žalioji, plačiai laikomos sveikomis. Jose gausu antioksidantų, kurie palaiko smegenų veiklą bei imuninę sistemą. Tačiau ne visos arbatos mums naudingos. Detoksikacinės arbatos, kurios žada pašalinti toksinus iš žmogaus organizmo, iš tikrųjų gali padaryti daugiau žalos nei naudos.

Daugelis žmonių ieško magiškų sprendimų, žadančių greitą svorio metimą ir organizmo „detoksikaciją“. Vieni iš jų – detoksikacinės arbatos, kurios tampa vis populiaresnės. Bet ar tikrai jos tokios veiksmingos? Ar jos kelia pavojų sveikatai?

[Pasaulinė premjera] EU+Kuponas. Nuostabios kainos el. paspirtukas: 500W, iki 80 km, NFC ir kt. (Video, „Ausom GX1“)
7357 4

Pasaulinė premjera

Specialus kuponas

Galioja iki 2024-10-10

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

1 metų garantija

Puikių savybių modelis

Išsamiau

Detoksikacinėse arbatose yra medžiagų, tokių kaip velniapupės (Casia senna) lapų, asiūklio ir valgomosios gelteklės, kurios turi vidurius laisvinantį poveikį. Reguliarus tokių užpilų vartojimas gali sukelti pernelyg didelį skysčių ir elektrolitų netekimą, o tai savo ruožtu sukelia vandens ir elektrolitų pusiausvyros sutrikimus. Be to, nėra patikimų mokslinių įrodymų, patvirtinančių, kad detoksikacinė arbata iš tikrųjų pašalina toksinus iš organizmo.

 

Kai kuriose šalyse detoksikacinių arbatų vartojimas yra uždraustas arba nerekomenduojamas dėl jose esančių potencialiai kenksmingų ingredientų, t. y. velniapupės ir taukės. Taukės sudėtyje yra medžiagų, kurios gali pakenkti kepenims, todėl jos negalima gerti, o tepti galima tik ant odos. Kita vertus, velniapupė yra augalas, turintis stiprų vidurius laisvinantį poveikį.

Detoksikacines arbatas draudžiama vartoti Naujojoje Zelandijoje, Australijoje, Kanadoje, Vokietijoje ir JK.

Dietologai perspėja, kad velniapupė turi vidurius laisvinantį poveikį, todėl gali būti naudinga esant trumpalaikėms žarnyno ištuštinimo problemoms. Tačiau reguliarus arbatos su velniapupe vartojimas gali visiškai sutrikdyti žarnyno veiklą ir net pažeisti kepenis.

 

Savo ruožtu JAV maisto ir vaistų administracija 2001 m. įspėjo visuomenę apie neigiamą taukės poveikį. Mokslininkai nurodė, kad augale esantys junginiai gali neigiamai paveikti kepenis ir sukelti žalą. 2018 m. buvo atlikti tyrimai, kurie patvirtino, kad taukės junginiai (pirolizidino alkaloidai) pažeidžia kepenų DNR. Dėl to gali išsivystyti vėžys, todėl daugelyje šalių buvo uždrausta gerti arbatas, kurių sudėtyje yra taukės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(6)
(2)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()