„Energijos vagys.“ 4 populiarūs produktai, atimantys iš organizmo energiją (4)
Jei valgote subalansuotai, pakankamai miegate ir reguliariai užsiimate fizine veikla, tačiau vis tiek jaučiatės nuolat pavargę, kalta gali būti jūsų mityba.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Mityba veikia mūsų energijos lygį labiau, nei galėtume pagalvoti. Be fizinio aktyvumo ir kokybiško miego, jūsų energijos ištekliai yra glaudžiai susiję su tuo, ką valgote kasdien. Sveika mityba suteikia jūsų kūnui „kuro“, kurio reikia, kad jūsų raumenys, nervų sistema ir smegenys būtų geros formos.
Netinkama mityba gali sukelti lėtinį nuovargį ir silpnumą. Atsisakę kai kurių produktų pradėsite jaustis daug geriau. Štai keturi produktai, kuriuos turėtumėte vartoti saikingai arba visiškai pašalinti iš raciono, kad sumažintumėte nuovargį.
1. Perdirbta mėsa
Perdirbta mėsa, tokia kaip kumpis, dešrelės, saliamis, šoninė ir rūkyta mėsa yra daugelio žmonių mitybos dalis, tačiau šie produktai labai apkrauna organizmą. Perdirbtoje mėsoje dažnai yra daug druskos, konservantų, priedų ir sočiųjų riebalų, kurie gali sukelti problemų ne tik širdies ir kraujagyslių sistemai, bet ir energijos lygiui.
Tokie produktai sunkiai virškinami. Juos apdoroti organizmas turi sunaudoti daug energijos, ypač todėl, kad perdirbta mėsa dažnai būna riebi ir turtinga konservantų. Norint visiškai suvirškinti ir pašalinti iš organizmo šias medžiagas, reikia daugiau laiko ir energijos nei virškinant, pavyzdžiui, liesą mėsą ar augalinius baltymus. Tai gali sukelti nuovargį. Be to, reguliariai vartojant tokius produktus taip pat gali padidėti svoris ir su tuo susijęs nuovargis, kuris atsiranda padidėjus širdies ir sąnarių apkrovai.
|
Perdirbtą mėsą pakeiskite liesa mėsa, tokia kaip vištiena ar žuvis, arba rinkitės augalinius baltymų šaltinius, tokius kaip lęšiai, pupelės ar tofu.
2. Per daug angliavandenių
Angliavandeniai yra vienas iš pagrindinių organizmo energijos šaltinių, tačiau angliavandeniai nėra visi vienodi. Paprastieji angliavandeniai, esantys baltuosiuose miltuose, baltame cukruje, kepiniuose ir kai kuriuose pusgaminiuose, greitai suskaidomi į gliukozę, todėl greitai padidėja cukraus kiekis kraujyje. Tai gali suteikti jums trumpalaikį energijos užtaisą, tačiau šis poveikis greitai išnyksta, todėl jaučiatės dar labiau išsekę nei anksčiau.
Kodėl tai blogai? Kai cukraus kiekis kraujyje greitai pakyla, kasa pradeda intensyviai išskirti insuliną, kad sumažintų cukraus kiekį kraujyje. Tai sukelia staigų cukraus kiekio sumažėjimą, dėl kurio jaučiatės pavargę, apatiški ir net svaigsta galva. Be to, per didelis paprastųjų angliavandenių vartojimas gali prisidėti prie atsparumo insulinui išsivystymo ir padidinti diabeto riziką.
Paprastuosius angliavandenius pakeiskite sudėtiniais angliavandeniais, esančiais nesmulkintuose grūduose, pavyzdžiui, pilno grūdo duonoje, avižiniuose dribsniuose, ruduosiuose ryžiuose ir daržovėse. Šie produktai virškinami lėčiau, užtikrinant stabilų ir ilgalaikį energijos lygį visą dieną.
3. Alkoholis
Nors alkoholis dažnai vartojamas norint atsipalaiduoti po ilgos darbo dienos, jo poveikis organizmui yra neigiamas, ypač kalbant apie energiją. Alkoholis sutrikdo normalią medžiagų apykaitą ir organizmo regeneracijos procesus, be to, stabdo riebalų deginimą, skatina dehidrataciją.
Alkoholis iš pradžių gali turėti raminamąjį poveikį, tačiau vėliau rimtai sutrikdo miego kokybę. Nors alkoholis padeda greičiau užmigti, jis slopina giliąją miego fazę, kai organizmas ilsisi ir atsinaujina. Dėl to, nepaisant miego trukmės, žmogus ryte atsibunda neišsimiegojęs ir pavargęs.
Be to, alkoholis prisideda prie dehidratacijos, nes veikia kaip diuretikas, todėl žmogus dažniau šlapinasi ir netenka skysčių. Dehidratacija savo ruožtu sukelia nuovargį, galvos skausmą ir susilpnėjusią koncentraciją.
Stenkitės apriboti alkoholio vartojimą ir gerti jį tik ypatingomis progomis. Kiekvieną kartą, kai geriate alkoholį, įsitikinkite, kad geriate pakankamai vandens, kad išvengtumėte dehidratacijos.
4. Cukrus ir kiti saldumynai
Baltasis cukrus ir saldūs produktai, tokie kaip saldainiai, pyragaičiai, gazuoti gėrimai ir kiti saldumynai, iš tikrųjų dažnai yra tikri energijos vagys. Nors cukrus greitai suteikia energijos, šis poveikis yra trumpalaikis ir greitai atsiranda nuovargis.
Suvartojus didelį kiekį cukraus, organizmas jį greitai pasisavina į kraują, todėl greitai pakyla cukraus kiekis. Po to seka staigus nuosmukis, kuris sukelia nuovargį ir silpnumo jausmą. Be to, nuolatinis cukraus vartojimas padidina insulino kiekį kraujyje, o tai ilgainiui gali sukelti atsparumą insulinui ir lėtinį nuovargį.
Sumažinkite baltojo cukraus ir saldumynų kiekį savo racione. Ieškokite alternatyvų – vartokite natūralius cukraus šaltinius, pavyzdžiui, vaisius, valgykite daugiau mažo glikeminio indekso maisto produktus, kurie suteiks stabilesnės energijos ilgesniam laikui.
Kaip sumažinti nuovargį ir išlaikyti energiją?
Valgykite subalansuotai ir reguliariai: reguliarus maistas padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje ir aprūpina organizmą reikiama energija.
Pusryčiai, kuriuose gausu sudėtinių angliavandenių, baltymų ir šiek tiek riebalų, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai su uogomis, riešutais ir jogurtas, yra puikus būdas pradėti dieną.
Reguliariai sportuokite! Nereikia tapti profesionaliu sportininku, reguliari fizinė veikla, tokia kaip vaikščiojimas ar bėgiojimas, pagerina kraujotaką ir ląstelių aprūpinimą deguonimi, o tai padeda jaustis energingesniam ilgesnį laiką.
Kokybiškas miegas gyvybiškai svarbus ne tik fizinei sveikatai, bet ir smegenų veiklai, kuri užtikrina geresnę koncentraciją ir atmintį. Suaugusiesiems reikia bent 7-8 valandų miego per dieną.