Tą daro dauguma. Bitininkas: „Ir taip sugadinat medų“ ()
Ar medus gali sugesti?

© PollyDot PollyDot (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/honey-jars-harvest-bees-garden-352205/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Daugelis lietuvių medaus stiklainį laiko lentynoje arba virtuvės spintelėje. Dažniausiai stiklainis būna sandariai uždaromas ir laikomas paslėptas nuo saulės spindulių. Bitininkas paaiškina, kodėl tai didžiulė klaida.
Kur geriausia laikyti medų?
Individualiuose namuose reikalas paprastas – geriausios vietos medui laikyti yra sandėliukai ir rūsiai, kur temperatūra kur kas žemesnė nei virtuvėje. Butuose tai nėra taip paprasta. Šiuo metu vidutinė temperatūra siekia apie 20–22 laipsnius šilumos, o vasarą – būna gerokai aukštesnė.
„Kambario temperatūra tikrai nėra tinkama medui laikyti. Geriausia laikymo temperatūra yra žemesnė nei 18 °C ir labai dažnai tokia informacija nurodoma ant medaus stiklainio etiketės“, – sako bitininkas.
|
Bitininkas rekomenduoja medų laikyti šaldytuvo durelėse. Tačiau jei nuspręsite jį laikyti spintelėje, rinkitės tokią, kuri yra toli nuo šilumos šaltinio. Blogiausios vietos medui laikyti yra atviroje lentynoje, spintelėje prie radiatoriaus ar prie viryklės.
Ar medus gali sugesti?
Medus gali sugesti dviem būdais:
- kai jame yra per daug vandens – taip nutinka, kai bitininkas per greitai išsuka medų, o tai gali sukelti fermentaciją,
- per ilgai laikant šiltoje vietoje – dėl to susidaro hidroksimetilfurfurolas – organinis junginys iš aldehidų ir alkoholių grupės. Tai medžiaga, kuri gali turėti toksinį ir kancerogeninį poveikį, tačiau turi ir teigiamų savybių, pavyzdžiui, priešuždegiminių ir antialerginių.
Rapsų, ankstyvųjų ir daugiažiedžių augalų medų ypač svarbu laikyti šaldytuve, nes jie gali fermentuotis kambario temperatūroje. Šaldytuve, net jei meduje daug vandens, dėl žemesnės temperatūros fermentacija stabdoma.