Bamba – mikrobų rezervatas  (0)

Panašu, kad žmogaus bambą galima būtų vadinti bakterijų rezervatu. Vykdant projektą „Belly Button Biodiversity“ („Bambos biologinė įvairovė“) jau gauti pirmieji rezultatai iš 95 mėginių, kuriuose aptikta daugiau nei 1400 bakterijų atmainų, rašo newscientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

662 atvejais bakterijų netgi nepavyko priskirti kokiai nors šeimai, „o tai stipriai apeliuoja į tai, kad jos yra iki šiol nežinotos mokslui“, – sako projektą vykdantiems mokslininkams vadovaujantis Šiaurės Karolinos valstijos universiteto (JAV) specialistas Jiri Hulcras.

Projekto buvo imtasi kaip lengvabūdiškos pramogos, tačiau dabar jis gerokai papildo žinias apie mikrobų įvairovę.

Gautieji rezultatai yra mūsų labai ribotų žinių apie mikrobų įvairovę įrodymas, tvirtina J. Hulcras: mūsų bambų gyventojai atrodo keisti, nes biologai iki šiol nepakankamai ištyrė mikroorganizmų įvairovę įvairiose terpėse. Jis reakciją į pirmojo bambos organizmų tyrimų etapo rezultatus palygino su keliautojais europiečiais, pirmą kartą susidūrusiais su didžiaisiais Afrikos gyvūnais – tai buvo nemenkas nustebimas, nors šiais laikais jie mūsų nebestebintų. „Dabar jau žinome kaip atrodo raganosiai ar drambliai“, – šypsosi J. Hulcras.

Be to, sudėtinga bakterijas priskirti kokiai nors konkrečiai rūšiai. Kolorado universiteto (JAV) mokslininko Noah Fiererio vadovaujama grupė suklasifikavo juos į „taksonominius vienetus“, kuriuose ribosominio RNR genas 16S skiriasi ne daugiau nei 3 procentais. Pasak J. Hulcro, jei tokie standartai būtų taikomi žinduoliams, tai vienoje grupėje atsidurtų šunys ir katės. Tai reiškia, kad „sutapimas“ tarp bamboje gyvenančios atmainos ir bakterijos, aptiktos vandenynų gilumoje, gali reikšti, jog šie mikrobai prieš kelis milijonus metų buvo giminingi, tačiau, veikiant skirtingoms evoliuciją skatinančioms sąlygoms, dabar gerokai skiriasi.

Nors bendras rastų atmainų kiekis yra didelis, dabartiniai rezultatai rodo, kad maždaug 40 skirtingų rūšių bakterijos sudaro apie 80 proc. labiausiai paplitusių bambos populiacijų. „Norėtųsi dažniausiai pasitaikančias rūšis vertinti kaip gerąsias, kaip natūralų bambų biomą, o retąsias – kaip laikinas, kovojančias už išlikimą, kartais mūsų sveikatos sąskaita“, – sakė knygos „The Wild Life of Our Bodies“ autorius Robas Dunnas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: