Islandijoje siūloma cigaretes parduoti tik su receptu  (24)

Islandija gali tapti šalimi, kurioje rūkaliams bus itin riesta – ruošiamas įstatymo projektas, pagal kurį valstybėje būtų uždrausta laisvai pardavinėti cigaretes, o įsigyti jų žmonės galėtų tik su mediko išduotu receptu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„2008 metais islandai ir atvykėliai darbuotojai iš Rytų Europos masiškai paliko šią salą po to, kai dėl ekonominės krizės Islandijos kronos vertė krito ir smarkiai išaugo nedarbas. Turint omenyje, kad šioje šalyje gyvena tik 318 tūkstančių žmonių, tokia žmonių emigracija kelia rimtą rūpestį“, – rašoma leidinyje „Der Standard“.

Šios valstybės medikai dabar ypatingai susirūpino šalyje likusių piliečių sveikata, ir viena iš pagrindinių užduočių tapo sumažinti mirčių nuo nikotino skaičių. Pagal ruošiamą įstatymo projektą cigaretės turėtų dingti iš parduotuvių, degalinių lentynų. Rūkymas gali būti prilygintas narkotinei priklausomybei, o rūkaliai turėtų periodiškai lankytis pas medikus.

Konsultuodami rūkalius ir gydydami medikai siektų atpratinti juos nuo šio žalingo įpročio, o jeigu gydymas sektųsi sunkiai, būtų išrašomas receptas, su kuriuo žmogus galėtų įsigyti cigarečių.

Kaip rašoma leidinyje, šiuo atveju faktas, kad Islandija yra gana izoliuota valstybė, turėtų padėti mažinti rūkalių skaičių – mat norėdami įsigyti cigarečių Europoje islandai turėtų sukarti nemažą kelią.

Šio įstatymo projektą siūlo buvusi šalies sveikatos apsaugos ministrė Siv Fridleifsdottir, jos siūlymą palaiko visų penkių šalies parlamentinių partijų atstovai. Beje, Islandija jau nemažai pasiekė kovodama su priklausomybe nuo rūkymo – 1991 metais Islandijoje reguliariai rūkydavo 30 proc. žmonių, o dabar – tik 15 proc. Atsisakyti rūkymo skatina ir dėl didžiulių mokesčių išaugusios cigarečių kainos, dėl ekonominės krizės suplonėjusios islandų piniginės. Šio įstatymo svarstymas numatytas rudenį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (24)

Susijusios žymos: