Rinkitės šią žuvį vietoj lašišos. Ji sveikesnė, skanesnė ir kilusi iš Lietuvos (3)
Žuvis yra svarbi sveikos ir subalansuotos mitybos dalis, todėl itin reikšminga ją reguliariai valgyti. Jau daugelį metų galima išgirsti, kad vienas geriausių pasirinkimų yra populiarioji lašiša, tačiau, kaip paaiškėja, dėmesio verta ir Lietuvoje paplitusi gėlavandenė žuvis. Ji vertinama dėl skonio ir maistinių savybių, todėl puikiai tinka kasdieniam valgiaraščiui.
© stafichukanatoly (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/korean-food-fried-crucian-carp-2028979/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Žuvis – tai vertingas baltymų, omega-3 rūgščių, vitaminų ir mineralų šaltinis, būtinas tinkamam organizmo funkcionavimui. Ji turėtų užimti nuolatinę vietą visos šeimos mityboje. Svarstant, kokią žuvį rinktis kasdien, verta atkreipti dėmesį į lengvai virškinamą žuvį, galinčią būti populiarios lašišos alternatyva. Geriausia tai, kad ji aptinkama Lietuvoje.
Ką rinktis vietoj lašišos? Neįvertinta lietuviška žuvis
Lietuvoje gyvenančios gėlavandenės žuvys gali būti puikus pasirinkimas subalansuotai mitybai, tačiau dažnai jos nuvertinamos, lyginant su kitomis populiariomis rūšimis, tokiomis kaip lašiša. Taip nutiko ir karosui, kuris laikomas tradicine lietuviška karpinių šeimos žuvimi.
|
Kaip gėlavandenė rūšis, karosai gyvena ežeruose, tvenkiniuose ir upėse. Jų galima lengvai įsigyti iš vietinių augintojų ar žvejų, taip turint garantiją dėl kilmės ir šviežumo. Tai sveikas, tačiau vis dar pernelyg retai vertinamas pasirinkimas mitybai. Nors karosai nėra tokie maistingi kaip skumbrės ar sardinės, jie vis tiek turi daug naudingų savybių ir neretai yra geresnis pasirinkimas nei lašiša, kuri dažnai auginama prastomis sąlygomis.
Karoso mėsa – šviesi, lengvai virškinama ir švelnaus skonio, kartu puikus gerai pasisavinamų baltymų šaltinis. Jos skonis dera su įvairiais patiekalais, todėl karosas tinka kepti džiūvėsėliuose, orkaitėje, ant grotelių ar patiekti šaltienoje.
Karoso maistinė vertė. Kodėl verta rinktis šią žuvį?
Karosas – skani žuvis, kuri nesunkiai gali atsirasti mūsų lėkštėje. Kadangi ji aptinkama Lietuvoje, neretai būna prieinama vietoje. Ji pasižymi mažu kaloringumu, turi nedaug riebalų, todėl gali būti geras pasirinkimas metant svorį. Nors dėl to joje nėra tiek omega-3 rūgščių, kiek, pavyzdžiui, lašišoje, tai vis tiek vertingas pasirinkimas.
Kaip ir kitos žuvys, karosas turi daug naudingų vitaminų ir mineralų: fosforo, seleno, kalio, net geležies. Todėl padeda gerinti koncentraciją, rūpinasi širdies ir kraujotakos sistemos sveikata, stiprina imunitetą.
Karosas gali būti skanus ir sotus pietų ar vakarienės pasirinkimas. Jo mėsa – balta, liesa ir švelni. Vienintelis trūkumas – gausios ašakos, kaip ir karpio, todėl jį valgyti gali būti kiek nepatogu. Dėl to karosas dažnai iš anksto sumalamas. Tai taip pat gera bazė žuvienei ar patiekalams kepti, troškinti ir virti. Verta įtraukti šią žuvį į kasdienį meniu, juolab kad gaminti ją galima pačiais įvairiausiais būdais.
