12 maisto produktų, kurie nėra vegetariški, nors juose mėsos ir nerasite: kiek jūsų draugų vegetarų tai valgo? (4)
Vegetarai atsisako gyvulinės kilmės produktų, tačiau kartais nė neįtaria, kad juos valgo. Pateikiame 12 produktų, kurie nėra vegetariški, nors juose mėsos nerasite.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
1. Jogurtas
Į jogurto sudėtį įeina želatina. Pastarosios kilmė paprastai nurodoma ant pakuotės, ji gali būti pagaminta iš kiaulių odos, kaulų.
2. Kietasis sūris
Beveik visi kietieji sūriai gaminami iš raugo. Raugas – tai fermentas, kuris pagal tradiciją išskiriamas iš veršelio skrandžio. Labai retai pasitaiko sūrių, kuriems raugas gaminamas daržovių pagrindu.
3. Šokoladas
Lektinas, kuris įeina į šokolado sudėtį, kartais būna gaminamas iš sojų pupelių, bet ne visada, dažniau – iš gyvulinių riebalų.
4. Saldainiai
Želė tipo saldainiuose būna želatinos, kuri veikiausiai buvo pagaminta iš kiaulienos taukų ir jautienos kaulų. O kalbant apie saldainių dažus, vienas iš jų – karminas – gaunamas iš vabzdžių.
5. Alyvuogių užtepėlė
Tradicinė alyvuogių užtepėlė „Tapenade“ paprastai būna gaminama ne tik iš alyvuogių ir kaparėlių, bet ir ančiuvių.
6. Kukurūzų dribsniai
Tiems, kurie nusprendė atsisakyti mėsos, kukurūzų dribsniai gali būti gera alternatyva. Bet jeigu norite nevartoti jokių gyvulinės kilmės produktų, tai jums šiuo atveju nepavyks, nes į kukurūzų dribsnius dedama kiaušinių ir pieno baltymų.
7. Tortiljos
Gaminant šiuos paplotėlius dažnai naudojami lašiniai ar lydyti kiaulienos taukai.
8. Bulvių traškučiai
Bulvių traškučiuose būna gyvulinės kilmės aromatinių medžiagų ir gyvulinių riebalų. Daugiausia gyvulinių riebalų būna sūrio skonio traškučiuose, ypač jei tas sūris pagamintas iš veršelio skrandžio raugo.
9. Duona ir sausainiai
Į daugumos rūšių duonos gaminius dedama kiaulienos taukų arba jūrinių žuvų taukų.
10. Alus
Alaus valymo procese naudojami vadinamieji žuvų klijai – medžiaga, gaunama iš kai kurių rūšių tropinių žuvų tulžies pūslės.
11. Ledai
Leduose gali būti tų pačių gyvulinių riebalų kaip ir duonoje ar sausainiuose.
12. Grūdėta varškė
Grūdėtos varškės ir sūrių gamyboje naudojamas tas pats fermentinis raugas, gaunamas iš veršelio skrandžio.