Simptomai, kurių negalite ignoruoti - psichikos sveikatos problemas iš pradžių išduoda subtilūs ženklai  (1)

Rūpintis savo psichikos sveikata – ne mažiau svarbu nei rūpintis savo kūnu, rašo Indy100.com. Vis tik, ne visuomet lengva laiku pastebėti ir pažinti simptomus, kurie turėtų paskatinti jus kreiptis pagalbos į specialistus. Psichologė Anita Sanz teigia, kad yra penki gyvenimo aspektai, į kuriuos svarbu atkreipti dėmesį. Tai nuotaika, energija, apetitas, miegas ir seksualinis potraukis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visas šias penkias sritis veikia stresas hormonai, fizinė sveikata ir ligos, traumos bei genetinis polinkis sirgti tam tikromis psichikos ligomis. Bet kurioje iš šių sričių pasireiškiančios problemos gali paveikti žmogaus elgesį ir gebėjimą funkcionuoti kognityvine, emocine, socialine bei fizine prasme.

Štai pagrindiniai dalykai, kurie turėtų atkreipti jūsų dėmesį ir įspėti apie būtinybę pasikonsultuoti dėl to su šeimos gydytoju, kuris, esant reikalui, nukreips pas psichologą ar psichiatrą:

1. Kraštutinumai: pavyzdžiui, per gera ar pernelyg bloga nuotaika, itin padidėjęs ar sumažėjęs energijos kiekis, dingęs apetitas arba nuolatinis noras valgyti. Taip pat ir miego sutrikimai bei seksualinio potraukio pokyčiai.

2. Staigūs pokyčiai: atkreipkite dėmesį, jei jus ima varginti staigūs nuotaikų pokyčiai. Sunerimti reikėtų ir tuomet, kai nemigą keičia negalėjimas rytais pakilti iš lovos.

3. Nukrypimai nuo normos: jei jaučiate, kad vienoje ar keliose iš minėtų sričių kažkas vyksta ne taip, kaip visada, ir jums tai atrodo nenormalu, tai taip pat yra įspėjimas apie tam tikras psichikos sveikatos problemas.

4. Disfunkcionalumas: jaučiate, kad kažkas jums trukdo normaliai funkcionuoti darbe, mokykloje, namuose, asmeniniame gyvenime ar santykiuose.

5. Susirūpinimas: jei artimi žmonės išreiškia susirūpinimą dėl jūsų įpročių, emocijų ar elgesio, išgirskite juos. Kartais pats žmogus gali nepastebėti, kad kažkas su juo vyksta ne taip, tačiau aplinkiniai tai gali pastebėti, todėl išklausykite juos ir išgirskite, kas jiems kelia nerimą.

Jei jaučiate, kad jus kankina nerimas, liūdesys ar kiti psichinės sveikatos negalavimai, kreipkitės pagalbos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(16)
(25)
(-9)

Komentarai (1)