Kinijos viruso protrūkis gali būti susijęs su karine laboratorija Uhane? Ką sako ekspertai  (4)

Pirmadienį buvo žinoma apie 17 300 patvirtintų Uhano koronaviruso atvejų ir 362 jo sukeltas mirtis. Epidemijos centras – ir vis dar maždaug trečdalis atvejų – centrinės Hubėjaus provincijos miestas Uhanas – bet virusas greitai plinta ir visame pasaulyje – panašiai kaip ir jį lydinti panika ir dezinformacija.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-02-06 Kinijos viruso protrūkis gali būti susijęs su karine laboratorija Uhane? Ką sako ekspertai  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie virusą vis dar daug ko nėra žinoma – tačiau tyrėjai teigia, kad jis panašus į Viduriniųjų Rytų kvėpavimo sindromą (MERS) ir sunkųjį ūminį kvėpavimo sindromą (SARS): dvi infekcines ligas, atsiradusias per pastaruosius dešimtmečius, bet dabar jau suvaldytas. Nors nerimas Kinijos viduje ir egzistuoja – kelionių apribojimai buvo įvesti didelėje šalies dalyje – visuomenės sveikatos pareigūnai pabrėžia, kad panikuoti nereikia – ypač Vakaruose, kur viruso perdavimo rizika išlieka nedidele.

Vienintelis ekspertas

Tačiau tai nesustabdė nesąmonių ir sąmokslo teorijų protrūkio, rašo „Foreign Politics“. Portalas pasakoja, kai sekmadienį „Washington Times“ paskelbė straipsnį, kuriame teigiama, kad viruso protrūkis gali būti susijęs su karine laboratorija Uhane.

Straipsnyje teigiama, kad vyriausybės vadovaujama laboratorija – Uhano virusologijos institutas – galėjo vykdyti koronaviruso kūrimo programas, ir tai galėjo būti ligos protrūkio šaltiniu. Vienintelis tokio teiginio pagrindas tėra buvusio Izraelio žvalgybos pareigūno Dany Shohamo, kuris laikomas biologinio karo ekspertu, citata.

„Kai kurios laboratorijos institute tikriausiai buvo įtrauktos į Kinijos [biologinių ginklų] tyrimus ir vystymą – mažiausiai kaip bendradarbės, tačiau ne kaip pagrindinės Kinijos biologinio ginklo kūrėjos“, – „Washington Times“ sakė D.Shohamas.

Nors D.Shohamas savo teiginio, kad protrūkis kilo dėl biologinio ginklo, niekada nepagrindė, kiti leidiniai vis dėlto pasigavo šią idėją.

Teksaso radijo stotis KPRC paskelbė šią istoriją savo svetainėje – ir apibendrino, kad „kai kurie žvalgybos ekspertai mano, jog Kinijos kariuomenės biologinio karo departamentas gali būti atsakingas už protrūkį“ – taigi, vieno buvusio karininko spėlionės tapo „žvalgybos eksperto“ nuomone, rašo „Foreign Policy“.

„Toronto Sun“ žurnalistė Candice Malcolm šią teoriją paskelbė savo „YouTube“ laidoje, kur dar paklausė: „Kodėl pagrindinė žiniasklaida nekalba apie šio mirtino viruso kilmę? Ar tai galima susieti su Kinijos biologinio karo programa?“

Kas įdomiausia, tai jau nėra pirmas kartas, kai audrą, paremtą vienui vienintelio žmogaus spėlionėmis, įpučia tas pats D.Shohamas. 2017 m. jis Rusijos valstybės finansuojamame „Sputnik“ radijuje, kurį „Foreign policy“ vadina propagandos įrankiu, kalbėjo, kad „Islamo valstybė“ greičiausiai perdavė cheminių ginklų technologijas savo įslaptintiems agentams Vakaruose.

Nedidelė sąmokslo teorijų svetainė „GreatGameIndia“ – kuri, be kita ko, yra skelbusi, kad 2014 m. už „Malaysia Airlines“ lėktuvo virš Ukrainos numušimą buvo atsakinga Didžiosios Britanijos žvalgyba – praėjusią savaitę pradėjo skelbti, kad tai Kanados tyrėjai pardavė šį koronaviruso štamą Kinijai. „Foreign policy“ atkreipia dėmesį, kad šio tinklalapio įkūrėjas ir redaktorius taip pat dažnai bendradarbiavo su „Globalizacijos tyrimų centru“ – Monrealyje (Kanada) įsikūrusia įstaiga, kurią NATO identifikavo kaip Rusijos ir Sirijos propagandos platintoją.

Svetainė apkaltino buvusią Nacionalinės mikrobiologijos laboratorijos – Vinipege (Kanada) esančios valstybinės laboratorijos, kuri pirmauja įvairių infekcinių ligų, įskaitant ebolą, vakcinų ir vaistų kūrime – mokslininkę Xiangguo Qiu. Ir nors tai, kad praėjusiais metais šią moterį iš laboratorijos palydėjo Karališkoji Kanados kalnų policija, yra tiesa, vis dėlto neatrodo, kad šis įvykis būtų turėjęs nacionalinio saugumo atspalvį. Kaltinimai nebuvo pateikti, o susipažinę su byla sako, kad tai greičiausiai tai buvo dokumentų tvarkymo ir protokolo reikalas.

Tiesa, kurdama mirtinų ir infekcinių ligų gydymo būdus, X.Qiu daug dirbo su Kinijos laboratorijomis. Bet nors „GreatGameIndia“ teiginiai yra akivaizdžiai neteisingi – pavyzdžiui, tariamas koronaviruso persiuntimas 2018 m. iš tikrųjų buvo MERS persiuntimas – o ne naujojo koronaviruso, šiuo metu siautėjančio Uhane – tačiau vis dėlto juos ėmė platinti dar viena sąmokslo teorijų svetainė: „ZeroHedge“, kurią seka jau nepalyginamai daugiau skaitytojų: apie 670 000 „Twitter“ vartotojų ir milijonai pačios svetainės lankytojų. Svetainės įrašas apie nepagrįstą teoriją buvo pasidalytas daugiau nei 6000 kartų „Facebook“ tinkle – ir perskaitytas šimtuose paskyrų (įskaitant „Toronto Sun“ skiltininką Tareką Fatahą). Nuo tada šie teiginiai paplito ir kitose žemos reputacijos svetainėse.

Kaip yra iš tiesų?

Toronto universiteto Dalla Lanos visuomenės sveikatos mokyklos epidemiologijos profesorius Davidas Fismanas sako, kad šis koronavirusas yra tikrai naujas. O nauji virusai, ypač sparčiai plintantys, tikrai gali sukelti paniką. Panika verčia žmones „mestis į sąmokslo teorijas“, – atkreipia dėmesį jis. Bet ligos, kurios greitai mutuoja ir užkrečia žmones, yra tiesiog gamtos dalis. „Sveiki atvykę į kylančių infekcinių ligų pasaulį“, – sako mokslininkas.

Beje, reikia paminėti, kad tokia biologinio ginklo teorija nėra visiškai nauja. 2003 metais, SARS protrūkio metu, Džeimstauno fondo ekspertų grupė paskelbė analizę, kurioje buvo teigiama, kad „esama įtikinamų priežasčių, tačiau neraminančių, kurios verčia bent jau klausti, ar gali būti koks nors ryšys tarp SARS ir Kinijos biologinio karo priemonių“. Be abejo, toks kaltinimas galiausiai pasirodė esantis visiškai nepagrįstu.

Ir biologinių ginklo baimė nėra vienintelė. „BuzzFeed News“ jau sudarė 19 mitų, suklastotų vaizdų ir visiško melo, susijusio su koronaviruso protrūkiu, sąrašą.

Patarimų svetainės, skirtos tiems, kurie maniakiškai ruošiasi apokalipsei ir kitoms plataus masto ekstremalioms situacijoms, koronaviruso protrūkio proga tiesiog sprogo – dar ir įspėdamos, kad kiniškasis koronavirusas gali konkuruoti su Ispanijos gripu. Sąmokslo teorijų svetainė „Infowars“, kuriama ir palaikoma Alexo Joneso, kažkada sulaukusio palaikymo iš JAV prezidento Donaldo Trumpo, taip pat netruko ėmėsi skleisti melą ir išgalvojo skaičius apie protrūkį, rašo „Foreign Policy“.

Na ir socialiniame tinkle „Reddit“ atsirado kelios temų gijos, skirtos koronaviruso protrūkiui – ir jos greitai tapo panikos bei nerimo centrais. Pavyzdžiui, vienoje tokioje gijoje imta dalintis skrydžių iš Kinijos detalėmis ir buvo skatinama pradėti kaupti atsargas.

Vienas vartotojas pradėjo kurti grafikus, modeliuojančius protrūkį eksponentinėmis sąlygomis ir padarė išvadą, kad „tikrasis“ mirčių nuo 2019-nCoV skai2ius (remiantis socialine žiniasklaida) iš tikrųjų viršija 8000. Vartotojų sukurti grafikai, kurie pradėjo plisti socialinėje žiniasklaidoje, tvirtina, kad iki kito mėnesio jau bus 11,5 mln. koronaviruso susirgimų – ir daugiau nei 800 000 mirčių.

„Tai iš tiesų gąsdina, – pripažįsta D.Fismanas. – Tačiau eksponentinis augimas nutinka, jei paliekate procesus savieigai ir nieko nedarote“.

Farro dėsnis

Tai vadinama Farro dėsniu, kuris pavadintas garsaus britų epidemiologo garbei. Dėsnis skelbia, kad ligos protrūkio metu, keičiantis žmonių elgesiui ir sveikatos apsaugos agentūroms imantis veiksmų, ligos transmisijos (perdavimo) lygis stabilizuojasi ir tada sumažėja. Ir nors praeityje dėsnis buvo taikomas neteisingai, dabar jis geras prognozės įrankis, kaip būtų galima stabdyti protrūkius, rašo „Foreign policy“.

Žvelgdamas į vartotojų platinamus grafikus, D.Fismanas teigia, kad skleisti tokią dezinformaciją yra neatsakinga. „Kreivės taip neatrodo. Nes mes dėl ligos darome įvairius dalykus“, – sako mokslininkas. Ir nors koronavirusas, be abejo, plinta greitai, vis dėlto verta į skaičius žvelgti per kontekstą.

Štai nuo gripo sezono pradžios 2019 m. rugsėjo pabaigoje JAV buvo užregistruota beveik 100 000 A ir B gripo atvejų – ir 54 vaikų mirtys. Vis dar nėra aišku, kaip šis koronaviruso protrūkis atrodo lyginant jį su SARS ir MERS, tačiau abu protrūkiai suteikia tam tikrą atskaitos tašką. 2002 m. lapkritį SARS protrūkis, kuris tęsėsi iki liepos, baigėsi daugiau nei 8000 susirgimų ir 775 mirtimis – ir visa tai nutiko daugiau dviejose šalyse – bet šiam protrūkiui pakenkė vėlyva reakcija ir Pekino pastangos kontroliuoti informaciją, bandant nuslėpti viruso plitimo laipsnį.

Tuo tarpu MERS pirmą kartą buvo aptiktas Persijos įlankoje 2012 m. ir nuo to laiko buvo aptikti tik atsitiktiniai jo židiniai. Per pastaruosius aštuonerius metus buvo patvirtinta beveik 2500 MERS atvejų – ir daugiau nei jo sukeltų 850 mirčių, daugiau nei dviejose šalyse.

Ne viskas palyginama

„SARS atveju R0 reikšmė – skaičius, kuris nurodo, kiek kitų žmonių virusą gali perduoti kiekvienas užkrėstasis – siekė nuo 2 iki 5. Naujojo koronaviruso R0 vertė atrodo panaši, tačiau žemesnė, – pirmadienį žiniasklaidai sakė JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų, Nacionalinio imunizacijos ir kvėpavimo takų ligų centro direktorė Nancy Messonnier. – Daugelis straipsnių interpretavo, kad R0 siekia kažkur nuo 1,5 iki 3“.

Žinoma įvertinti vien R0 reikšmę neturėtų būti labai sudėtinga – bet vien šis skaičius neparodo viso vaizdo.

„SARS atveju R0 buvo nuo 2 iki 5, kai tuo tarpu kasmetinės gripo epidemijos šis indeksas vidutiniškai siekia apie 1,3. Bet gripu užsikrečia milijonai kasmet, o SARS nepasiekė net 10 000“, – šeštadienį „Twitter“ tinkle rašė Bostono Vaikų ligoninės Matematinės Sveikatos programos dalyvė Maia Majumder.

„Kalbėdama su „Foreign Policy“, specialistė teigė, kad vien todėl, kad koronaviruso plitimo pradžioje šio viruso R0 reikšmė buvo, tarkime, 2, dar nereiškia, kad ji ir toliau tokia išliks. „Tai neturėtų būti traktuojama kaip konstanta; įvairiose vietose dėl socialinės praktikos, aplinkos skirtumų ir panašių priežasčių šis skaičius gali labai skirtis“, – sakė ji.

Bet atrodo, kad virusas pasklido greičiau, nei manyta iš pradžių. Tyrėjai Honkonge vertina, kad tikrasis infekcijų skaičius gali būti didesnis nei 40 000 – ir vien Uhane. D.Fismanas sako, kad tai „teisingas mastas“ (tiesa, jis asmeniškai mano, kad tikrasis atvejų skaičius yra artimesnis 15 000), tačiau pažymi, kad yra ir kita pusė.

„Jei mums trūksta visos krūvos atvejų... na, tai reiškia, kad bendrasis pateikiamas mirtingumo skaičius yra per didelis“, – sako D.Fismanas. Kitaip tariant, jei nediagnozuoti atvejai yra tokie lengvi, kad užsikrėtę žmonės net nežino, jog jie užsikrėtė, tai reiškia, kad protrūkio mastas yra platesnis – tačiau jis yra mažiau mirtinas, nei rodo oficialus patvirtintas atvejų skaičius. (Egzistuoja rimtos abejonės, kad nemažai mirčių nepriskaičiuojama – bet ne tokiu mastu, kokį siūlo kai kurie sąmokslo teoretikai, drąsiai pareiškę apie tūkstančius mirusiųjų be jokių įrodymų).

Ne visai tiki Kinija

Dalis įtarimų, kad infekuotųjų skaičiai yra keliskart didesni nei teigiama, kyla iš to, kad virusas gali sklisti net iš tų, kurie nejaučia jokių ligos simptomų arba kad užsikrėtę iš tiesų yra užkrečiami ilgiau nei įprasta.

Tokios mintys kyla iš Kinijos sveikatos tarnybos pareiškimų, kuriuose nurodoma, kad virusas tapo galingesniu. Kinijos sveikatos ministrė Ma Xiaowei teigė, kad inkubacinis periodas gali siekti net 14 dienų. D.Fismanas sako, kad iki šiol atlikti tyrimai nepatvirtina šio teiginio, ir kad inkubacinis 2019-nCoV periodas atrodo panašesnis į SARS, kas prilygsta 6 dienoms. Jis pasiūlė versiją, kad kai kuriems užsikrėtusiems žmonėms virusas gali pasireikšti lengviau, todėl jie gali net nežinoti, kad jie serga koronavirusu – pavyzdžiui, juk vaikai gali lakstyti ir žaisti net ir visai užmiršę tekančią nosį. Su tuo sutinka ir JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC).

Taip pat egzistuoja baimės, kad paranoja ir panika gali sukurti įspūdį, jog vien buvimas azijiečiu jau yra potencialios grėsmės ženklas.

„Labiausiai mane neramina tai, kaip lengvai tokie gandai gali privesti prie diskriminacijos“, – pranešdama apie pirmąjį regione koronaviruso atvejį žurnalistams sakė Britų Kolumbijos Sveikatos apsaugos specialistė Bonnie Henry.

Diskriminacija pasireiškia jau ir pačioje Kinijoje – kur piliečiai su registracijos dokumentais iš Hubėjaus provincijos priverstinai karantinuojami ar neleidžiami į viešas erdves bei transportą – net jei jie namuose nebuvo ir ištisus mėnesius ar metus. „Foreign policy“ būgštauja, kad JAV prezidentui kalbant apie galimus kelionių uždraudimus, o kaimyninėms šalims uždarinėjant sienas, paranoja gali tik išplisti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai (4)