Kaip nesusirgti, kai aplinkui visi peršalę: keletas paprastų, bet gan netikėtų būdų, kas gali padėti apsisaugoti nuo pavojingojo užkrato  ()

Gripo ir peršalimo ligų sezonas jau įsibėgėjo. Žadama, kad šiemet gripas smogs daug labiau, nei pernai ir pareikalaus daugiau komplikacijų bei mirčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors skiepai vis dar yra geriausias būdas užkirsti kelią gripo plitimui, esama ir kitų priemonių, kurių galite imtis.

Britų naujienų portalas „Daily Mail“ išvardijo keletą paprastų, bet gan netikėtų būdų, kas dar gali padėti apsisaugoti nuo pavojingojo užkrato, apie kuriuos galbūt net nežinojote.

Plaukite rankas muilu, ne geliniu prausikliu

Tinkama rankų higiena – tai vienas iš veiksmingiausių būdų sustabdyti gripo viruso plitimą, nes liga daugiausia perduodama rankomis.

Kai sergantis gripu kosėdamas ar čiaudėdamas burną prisidengia ranka, viruso dalelės nusėda ant odos.

Nors jos ant rankų išgyvena tik 10–15 minučių, persikėlusios ant kietojo paviršiaus gali išbūti net iki 24 valand. Taigi šiuo metų laiku grįžę namo visada nusiplaukite rankas, ypač, jei naudojotės viešuoju transportu ar prekybos centro vežimėliu.

Ekspertai rekomenduoja virusą naikinti karštu vandeniu ir muilu, ne tik valomuoju rankų geliu.

Žurnalo „mSphere“ rugsėjo numeryje paskelbtame tyrime nustatyta, kad gripo mikrobai labiau plinta, kai žmonės naudojasi rankų geliu, o ne muilu ir vandeniu, nes tam tikros medžiagos trukdo gelyje esančiam alkoholiui deaktyvuoti gripo virusą.

Japonijos mokslininkai nustatė, kad geliui, jei jame buvo tam tikrų medžiagų, sunaikinti gripo viruso daleles užtruko ilgiau nei keturias minutes, o su karštu vandeniu ir muilu - vos 30 sekundžių.

Specialistai siūlo naudotis geliu tik tada, kai nėra kitų galimybių.

Ką daryti kai šalia čiaudėja?

Gripo viruso dalelės gali pasklisti gana dideliu nuotoliu, kai sergantis žmogus kosėja ar čiaudėja. Dar blogiau yra tai, kad dalelės gali kelias valandas išlikti ore – ir kuo šalčiau, tuo ilgiau jos išgyvena.

„Kai sergate infekcinėmis ligomis, plintančiomis oro lašeliniu būdu, pavyzdžiui, gripu, turite laikytis mažiausiai dviejų metrų atstumu nuo sergančio asmens, kad sumažintumėte viruso įkvėpimo riziką“, – patarė Londono karalienės Marijos universiteto Jungtinėje Karalystėje virusologas profesorius Johnas Oxfordas.

Dešimt sekundžių pabandykite lėtai iškvėpti pro šnerves, kai atsitraukiate nuo čiaudinčio žmogaus. Tai gali sumažinti ore esančių lašelių patekimą į organizmą riziką.

„Tai gali užkirsti kelią virusui patekti į plaučius ir sukelti gripą. Nėra daug įrodymų, kad užsidėję veido kaukę nesusirgsite gripu“, – sakė profesorius Imperatoriškojo Londono koledžo Jungtinėje Karalystėje profesorius imunologas Peteris Openshaw.

Šeimos nariai, sergantys gripu

Specialistai teigia, kad socialinis atsiribojimas yra vienas iš efektyviausių būdų sustabdyti gripo plitimą.

„Tai reiškia užkrėstų vaikų ar kitų šeimos narių uždarymą miegamajame dviems – trims dienoms“, – paaiškino profesorius P.Oksfordas. Tai reiškia, kad jie maistą laiko savo kambariuose ir naudojasi tik vonios kambariu.

Reikėtų vengti kontakto su kitais žmonėmis, kol nepraeis pats infekcinis laikotarpis – paprastai dvi ar trys dienos.

„Tai yra pripažintas būdas užkirsti kelią lengvai užkrečiamų ligų plitimui. Taip pat reikėtų elgtis ir jums ar jūsų partneriui susirgus gripu – vienintelis būdas neužkrėsti kito žmogaus, yra kelias naktis miegoti kitame kambaryje. Jei vienas iš jūsų kosi ir čiaudėja, greičiausiai pagalvės ir patalynė bus nusėti gripo viruso dalelėmis“, – tvirtino profesorius P.Oksfordas.

Ėjimas miegoti anksti padeda kovoti su virusu

Visi žinome, kad tinkamas miego kiekis naudingas sveikatai. Bet tai gali būti dar svarbiau, kai kalbama apie gripą.

Kai kurie tyrimai rodo, kad tie, kurie dažniausiai miega septynias–aštuonias valandas ir retai kenčia nuo miego trūkumo, geriau reaguoja į gripo vakciną nei tie, kurie miega per mažai.

Šiais metais Čikagos universiteto mokslininkai nustatė, praėjus 10 dienų po skiepijimo nuo gripo, žmonėms, kurie miegojo pakankamai, kraujyje atsirado dvigubai daugiau antikūnų, nei tiems, kurie prieš pasiskiepydami nemiegojo.

Rezultatai rodo, kad nemiegant tiek, kiek reikėtų, gali prireikti daug ilgesnio laiko, kol organizme atsiranda pakankamai antikūnų, apsaugančių nuo infekcijos.

„Esama įrodymų, kad miegas gali paveikti imuninės sistemos reakciją į vakciną“, – teigė profesorius P.Openshaw.

Į darbą neškitės savo rašiklį

Gripo virusai mėgsta kietus paviršius – jie ilgiausiai išgyvena ant jų. Taigi bendra biuro patalpa yra puiki aplinka infekcijai tarpti ir pereiti nuo vieno žmogaus prie kito.

„Aš tikrai rekomenduočiau naudoti savo rašiklį“, – sakė profesorius P.Openshaw, kuris siūlo ir darbo skambučiams naudoti savo mobilųjį telefoną, o ne bendrus telefonus.

„Jei gripo sezono metu su kuo nors dalyčiausi telefonu, būčiau susirūpinęs, kaip iš jo pašalinti viruso daleles. Jį valydami galėtumėte naudoti servetėlę, kurioje yra alkoholio, tačiau geriausia būtų tiesiog naudoti savo mobilųjį telefoną“, – tvirtino jis.

Mažai angliavandenių turinti dieta gali sustiprinti imunitetą

Sveika mityba prisideda prie stipresnės imuninės sistemos, kuri padidina galimybes užkirsti kelią gripo infekcijai.

Tačiau ar mažai angliavandenių turinti ketogeninė dieta, panaši į prieštaringai vertinamą Atkinso dietą, galėtų padėti atsikratyti gripo viruso?

Praėjusį mėnesį paskelbtame tyrime buvo nustatyta, kad pelės, kurioms buvo pritaikyta į Atkinso dietą panaši mityba, kurioje gausu mėsos, žuvies, paukštienos ir nekrakmolingų daržovių, gripo infekciją išgyveno geriau nei pelės, kurioms buvo taikyta įprasta dieta.

Specialistų teigimu, dar anksti pasakyti, ar ketogeninė dieta turėtų tokį patį apsauginį poveikį žmonėms.

„Tai patraukli idėja, tačiau mes negalime nieko rekomenduoti, kol neturėsime daugiau įrodymų“, – teigė profesorius P.Openshawas.

Parengta pagal dailymail.co.uk

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()