Tyrimas parodė: viena natūrali priemonė padeda kur kas greičiau išgydyti peršalimą  ()

Jūsų nosis užsikimšusi, gerklė peršti, o galva plyšta? Tai peršalimas, ar sezoninis gripas? Simptomai gali sutapti, todėl svarbu ligas atskirti. Čia pateikiamos kelios pagrindinės rekomendacijos, kaip nustatyti skirtumą tarp peršalimo ir gripo simptomų bei ką daryti, jei sergate kuria nors iš šių infekcijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip pastebėti skirtumą

Virusai sukelia peršalimą ir gripą. Abi yra kvėpavimo takų infekcijos. Paprasčiausias būdas pasakyti skirtumą yra pažvelgti į kamuojančius simptomus.

Jei peršalote, greičiausiai turėsite pasireikš tokie simptomai:

  • sloga ar užsikimšusi nosis
  • gerklės skausmas
  • čiaudėjimas kosulys
  • galvos ar kūno skausmai
  • lengvas nuovargis

Gripo simptomai gali būti šie:

  • sausas kosulys
  • vidutinio sunkumo ar aukštas karščiavimas, nors ne visi sergantieji gripu karščiuoja
  • gerklės skausmas
  • drebulys, šaltkrėtis
  • stiprūs raumenų ar kūno skausmai
  • galvos skausmas
  • užsikimšusi nosis ir sloga
  • didelis nuovargis, kuris gali trukti iki dviejų savaičių
  • pykinimas ir vėmimas, taip pat viduriavimas (dažniausiai vaikams)

Peršalimas pasireiškia palaipsniui per kelias dienas ir dažnai būna švelnesnis nei gripas. Paprastai jis pagerėja per 7–10 dienų, nors simptomai gali trukti iki 2 savaičių.

Gripo simptomai atsiranda greitai ir gali būti sunkūs. Paprastai jie trunka nuo 1 iki 2 savaičių.

Pasinaudokite savo simptomais kaip vadovėliu, kad išsiaiškintumėte, kuo sergate. Jei manote, kad galite sirgti gripu, per pirmąsias 48 valandas po simptomų pasireiškimo kreipkitės į gydytoją.

Koks yra peršalimas?

Paprastas peršalimas yra viršutinių kvėpavimo takų infekcija, kurią sukelia virusas. Amerikos plaučių asociacijos duomenimis, peršalimą gali sukelti daugiau nei 200 skirtingų virusų. Tačiau, pasak Mayo klinikos specialistų, peršalimą sukeliantis virusas dažniausiai yra tas, kuris priverčia žmones čiaudėti ir sloguoti. Tai labai užkrečiama.

Nors peršalimu galite užsikrėsti bet kuriuo metų periodu, peršalimo ligos dažniausiai užklumpa žiemos mėnesiais. Taip yra todėl, kad dauguma peršalimą sukeliančių virusų klesti esant nedidelei drėgmei.

Peršalimas plinta oro-lašeliniu būdu, tad negalvokite, kad nekaltas peršalimas nėra neužkrečiamas.

Galite susirgti palietę paviršių, pavyzdžiui, stalviršį ar durų rankenėlę, kurį neseniai lietė užsikrėtęs asmuo, tada paliesdami nosį, burną ar akis. Jūs būsite infekuotas per pirmąsias dvi – keturias dienas po to, kai susidūrsite su peršalimo virusu.

Kaip gydyti peršalimą?

Kadangi peršalimas yra virusinė infekcija, antibiotikai nėra veiksmingi jo gydymui.

Tačiau nereceptiniai vaistai, tokie kaip antihistamininiai vaistai, dekongestantai, acetaminofenas ir priešuždegiminii vaistai, gali palengvinti nosies užgulimą, skausmus ir kitus peršalimo simptomus. Gerkite daug skysčių, kad išvengtumėte dehidratacijos.

Kai kurie žmonės, norėdami išvengti peršalimo simptomų ar palengvinti juos, naudoja natūralias priemones, tokias kaip cinkas, vitaminas C ar ežiuolė.

2015 m. Atliktas tyrimas nustatė, kad didelėmis dozėmis (80 miligramų) cinko pastilės gali sutrumpinti peršalimo laiką, jei jas imama vartoti per 24 valandas po simptomų pasireiškimo.

Atrodo, kad vitaminas C neužkerta kelio peršalimui, tačiau, jei jo vartojate nuolat, jis gali sumažinti jūsų simptomus, teigiama „Cochrane“ 2013 m. apžvalga.

Nebuvo įrodyta, kad ežiuolė gelbsti nuo peršalimo ar jį gydo. Tačiau 2017 m. tyrimo duomenimis, vitaminas D padeda apsisaugoti nuo peršalimo ir gripo.

Peršalimas paprastai išnyksta per 7–10 dienų.

Kreipkitės į gydytoją, jei:

  • peršalimas nepagerėjo maždaug per savaitę
  • jums prasidėjo didelis karščiavimas
  • karščiavimas nemažėja

Tokiu atveju tai gali būti alerginė reakcija ar bakterinė infekcija, kuriai reikia antibiotikų, pavyzdžiui, sinusitas ar angina. Lojantis kosulys taip pat gali būti astmos ar bronchito požymis.

Kaip išvengti peršalimo?

Yra senas posakis, sakantis: „Mes galime nuskraidinri žmogų į mėnulį, bet vis tiek negalime visiškai išgydyti peršalimo.“ Nors tiesa, kad gydytojai dar nesukūrė vieno efektyvaus vaisto, kuris visiems laikams leistų pamiršti peršalimo ligas, yra būdų, kaip išvengti šios lengvos, bet erzinančios ligos.

Kadangi peršalimas plinta taip lengvai, geriausia prevencija yra vengti peršalti. Laikykitės atokiau nuo visų sergančiųjų. Niekada nedalinkite indais ar kitais asmeniniais daiktų, tokiais kaip dantų šepetėlis ar rankšluostis. Kai sergate peršalimu, likite namuose.

Laikykitės geros higienos taisyklių. Dažnai plaukite rankas karštu vandeniu ir muilu, kad atsikratytumėte mikrobų, kuriuos galėjote susirinkti per dieną, arba naudokite alkoholio pagrindu pagamintą dezinfektorių.

Laikykite rankas atokiau nuo nosies, akių ir burnos, kai jos nėra ką tik nuplautos. Kai kosėjate ar čiaudite, užsidenkite burną ir nosį. Po to visada nusiplaukite rankas.

Kas yra sezoninis gripas?

Gripas yra kita viršutinių kvėpavimo takų liga. Skirtingai nuo peršalimo, kuris gali užklupti bet kuriuo metų laiku, gripas paprastai yra sezoninis. Gripo sezonas paprastai užklumpa nuo rudens iki pavasario, piko metas būna žiemos mėnesiais.

Gripo sezono metu jūs galite užsikrėsti gripu taip pat, kaip ir peršalti: liesdamiesi su užkrėstų asmenų paskleistais virusais.

Jo išvengti galite taip pat kaip peršalimo. O jei norite visuomet būti sveikas, svarbu laikytis sveikų įpročių, kad peršalimas ar gripo virusai neprikibtų. Visada turėtumėte gerai išsimiegoti, valgyti daug vaisių ir daržovių, sportuoti ir valdyti stresą.

Nepamirškite, kad gripo komplikacijos gali būti mirtinos, todėl šias ligas svarbu atskirti laiku ir gydyti tinkamai.

Parengta pagal:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(15)
(-11)

Komentarai ()