Aiškėja, kokias komplikacijas sukelia naujasis koronovirusas ir kam turėtų ruoštis gydytojai bei ligoniai  ()

Kinijoje atlikta pirmo paciento, mirusio nuo COVID-19, autopsija, parodžiusi, kokius plaučių pažeidimus sukelia virusas, – rašo Kinijos leidinys „South China Morning Post“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-03-03 Aiškėja, kokias komplikacijas sukelia naujasis koronovirusas ir kam turėtų ruoštis gydytojai bei ligoniai  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Medikų teigimu, jų stebėtas patologinis COVID-19 poveikis plaučiams primena tą, kuris stebėtas SŪRS ir MERS pacientams – visi trys virusai priklauso tai pačiai koronavirusų šeimai. Penktadienį paviešinta autopsijos ataskaita parodė, kad išvadas apie ligą daryti dar sunku, tačiau panašu, kad plaučių pažeidimai yra ne tokie stiprūs, kaip sergant SŪRS. Kitų organų tyrimai neleido aiškiai pasakyti, ar jie pažeisti COVID-19, ar kitų priežasčių.

Atskiras tyrimas parodė, kad COVID-19 sukėlė į insultą panašius simptomus, tačiau autopsijos metu smegenų pažeidimo nenustatyta.

Penktadienio žiniomis, Kinijos medikai buvo atlikę 11 autopsijų, kurios leidžia susidaryti geresnį vaizdą, kaip veikia liga, ir prisidėti prie gydymo metodų vystymo. Tačiau kol kas šio viruso veikimo patologinio mechanizmo ir simptomų suvokimas pačių mokslininkų netenkina. Galutinės, publikavimui parengtos išvados turimos tik iš 1 autopsijos.

Tyrimo rezultatus publikavo recenzuojamas Kinijos mokslinis žurnalas „Journal of Forensic Medicine“.

Pacientas buvo 85 metų vyras iš Uhano miesto. Jis į ligoninę sausio mėnesį buvo paguldytas dėl insulto, o po 13 dienų jam nustatyta teigiama užsikrėtimo naujuoju koronavirusu diagnozė.

Po 15 dienų vyriškis mirė dėl plaučių uždegimo ir kvėpavimo nepakankamumo, kuriuos sukėlė koronavirusas. Paciento skrodimą per 12 valandų nuo mirties atliko Uhane esančio Huažongo mokslų ir technologijų universiteto patologai.

Atlikę vizualinę apžiūrą ir išanalizavę nuotraukas mokslininkai mano, jog svarbiausias pasireiškęs COVID-19 efektas buvo apatinių kvėpavimo takų ir alveolių pažeidimai.

„Skrodimas parodė, kad plaučių fibrozė ir konsolidacija buvo ne tokia stipri, kaip SŪRS atveju, o eksudacinė reakcija (kai į pažeidimo vietą išsiskiria skystis) buvo ryškesnė nei SŪRS atveju“, – nurodoma skrodimo ataskaitoje.

Mokslininkai teigia, kad tokie rezultatai gali būti susiję su gana neilgai trukusia liga – tik 15 dienų nuo infekcijos patvirtinimo iki mirties, – todėl norint gauti aiškesnį vaizdą reikia atlikti daugiau skrodimų.

Taip pat patologai nurodė, kad reikėtų ieškoti ir širdies raumens pažeidimų, ir poveikio plonosioms žarnoms, nervų sistemai, blužniai bei kitiems organams.

Kol kas virusas nusinešė daugiau nei 2900 gyvybių, liga diagnozuota daugiau nei 85000 pacientų, jos plitimas Kinijoje, pirmuosiuose ir didžiausiuose ligos židiniuose atrodo sustabdytas, tačiau daugėja naujų atvejų, nustatomų kitose valstybėse.

Kai kuriems pacientams, kurie pasveikę buvo išleisti iš ligoninės, nustatyta, kad virusas vis dar yra jų organizme, tačiau panašu, kad šie žmonės kitų žmonių užkrėsti negali.

Nepriklausomas Uhano Ziehe ligoninės neurologų atliktas tyrimas rodo, kad virusas gali pažeisti ir pacientų nervų sistemą. Kol kas tik publikavimui parengta ataskaitos versija, kuri saugoma svetainėje „MedRxiv“, nurodo, kad virusas gali sukelti ūmias smegenų kraujotakos ligas, o neurologiniams pažeidimams jautriausi sunkiai sergantys pacientai. Medikams rekomenduojama po diagnozės atidžiai stebėti pacientų neurologinius simptomus ir taikyti atitinkamą simptominį gydymą. Neurologai savo tyrime rėmėsi 214 pacientų stebėsenos duomenimis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()

Susijusios žymos: