Gerosios žinios belaukiant - mokslininkai sukūrė puslapį su COVID-19 pandemijos pabaigos prognozėmis  ()

Internete pasirodė grupės mokslininkų sukurtas duomenų analizės puslapis „Kada baigsis koronavirusas?“ Grupė mokslininkų, remdamiesi duomenų analize, susirgimų skaičiumi ir padėties dinamika, kiekvienai šaliai pateikia spėjimus, kada tikėtina laukti koronaviruso pabaigos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų komanda iš Singapūro technologijos ir dizaino universiteto ir „Data-Driven Development Lab“, vadovaujama profesoriaus Jianxi Luo iš Masačusetso technologijos instituto, minėtame interneto puslapyje pateikia duomenų analizę, paremtą matematiniais modeliais.

Surinkę duomenis apie naujai užregistruotus ligų atvejus skirtingose šalyse, tyrėjai sudarė vaizdines prognozavimo kreives, parodančias, kada konkrečioje šalyje gali baigtis pandemijos banga. Šias diagramas jie paskelbė specialioje svetainėje.

Prognozėms sudaryti buvo naudojamas vadinamasis SIR modelis (Susceptible–Infected Recovered) (liet. Įtariamasis–Užkrėstasis–Pasveikęs). Jame atsižvelgiama į potencialiai užkrečiamų, jau sergančių ir pasveikusių asmenų skaičių tam tikru laikotarpiu, taip pat kontaktų intensyvumą tarp žmonių.

Dabar svetainėje galima pamatyti 87 šalių prognozes. Diagramos atnaujinamos ir tikslinamos atsižvelgiant į naujausią statistiką apie COVID-19 atvejų skaičių. Teoriniai darbo autorių skaičiavimai pateikiami toje pačioje svetainėje paskelbtame straipsnyje.

Svetainės autoriai prie grafikų prideda pranešimą, kuriame nurodo, kad duomenys yra skirti švietimo ir tyrimų tikslams ir gali būti klaidingi. Be to, prognozavimo technika nevisiškai atitinka „sudėtingą, besivystančią ir nevienalytę ligos eigą skirtingose šalyse“: akivaizdu, kad tai sakydami mokslininkai turi omenyje žmogiškąjį faktorių, pavyzdžiui, kiek atidžiai žmonės elgsis gatvėse, kai tik vyriausybės paskelbs pirmuosius karantino palengvinimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Margarita Vorobjovaitė
(4)
(5)
(-1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: