Gali pražudyti ir vos vienas kąsnis – pavojingiausias ir mirtingiausias maistas pasaulyje: kai kurių produktų tikrai nesitikėjote rasti šiame sąraše (Foto, Video) ()
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
5. Fugu
Fugu, arba pūsliažuvė yra egzotiškas japonų skanėstas. Tai yra nuodingiausias maistas pasaulyje ir turi būti įmantriai paruoštas, kad jo ragavimas nepasibaigtų mirtimi.
Fugu organuose, ypač kepenyse, yra mirtinas nuodų tetrodotoksino kiekis. Nuodai yra natrio kanalų blokatorius ir paralyžiuoja raumenis, o auka lieka visiškai sąmoninga. Galų gale aukai tampa nebeįmanoma kvėpuoti ir miršta nuo uždusimo.
Kad galėtų tinkamai paruošti fugu ir gauti licenziją, Japonijos virtuvės šefai metų metus mokosi specialių mokymų.
Norėdamas saugiai paruošti fugu, virėjas turi išmanyti fugu sandarą, kad tiksliai pašalintų akis, smegenis, kiaušides, kepenis ir žarnas. Šios žuvų dalys yra mirtinos, nes jose yra tetrodotoksino. Tai yra neurotoksinas, kuris yra iki 1200 kartų mirtingesnis nei cianidas, ir tik viename fugu yra pakankamai nuodų, kad būtų galima nužudyti 30 suaugusiųjų.
6. Rabarbarai
Šiame pavojingų maisto produktų sąraše tikrai nesitikėjote pamatyti šį iš pažiūros nepavojingą augalą. Paprastai naudojamas uogienėms ir pyragams gaminti, rabarbarų stiebą galima valgyti, tačiau venkite lapų.
Juose yra oksalo rūgšties, kuri yra toksiška inkstams ir netgi gali baigtis mirtimi, jei jos suvartosite per daug. 65 kg suaugusiesiems reikės suvalgyti nuo 4 iki 8 kg rabarbarų lapų, kad taip atsitiktų, tačiau net jei suvalgysite tik kelis lapus, greičiausiai patirsite daug nemalonių šalutinių poveikių, pvz., deganti gerklė ir burna, pykinimas, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas ir kt.
7. Raudonosios pupelės
Bene labiausiai stebinantis maistas šiame sąraše yra raudonosios pupelės (ang. red kidney bean). Jos yra mėgstamos daugelyje patiekalų, nes suteikia baltymų, skaidulų, vitaminų ir mineralų. Tačiau žalios arba nepakankamai termiškai apdorotos pupelės yra labai toksiškos dėl didelio fitohemagliutinino kiekio.
Fitohaemagliutininas yra augalinis baltymas, dėl kurio raudonieji kraujo kūneliai sulimpa, o tai sukelia vidutinio sunkumo ar sunkų apsinuodijimo maistu simptomus ir netgi gali pakenkti jūsų žarnynui. Siekiant sumažinti pupelių fitohemagliutinino kiekį, jas reikia mirkyti ir pakankamai ilgai virti (tikslus laikas skiriasi, atsižvelgiant į gaminimo būdą).