Faktas, po kurio peržiūrėsite savo šaldytuvo turinį – 5 dienų senumo makaronų ar ryžių valgymas gali pasibaigti mirtimi: kaip taip įmanoma? (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis dėlto, labai išsigąsti nereikėtų, nes dauguma žmonių, kurie serga B. Cereus sukeltu apsinuodijimu, nesibaigia kepenų nepakankamumu. Paprastai tai gana lengvas apsinuodijimo maistu atvejis.

„Svarbu pažymėti, kad B. cereus gali sukelti sunkias ir mirtinas ligas, tokias kaip sepsis, žmonėms, turintiems imuninės sistemos sutrikimų, kūdikiams, pagyvenusiems žmonėms ir nėščioms moterims“, - sako Mathur.

Bet kaip tai gali sukelti tokį sunkų apsinuodijimą maistu ir ar galime ką nors padaryti?

B. cereus maiste išskiria pavojingus toksinus. Kai kuriuos iš šių toksinų tikrai sunku sunaikinti karščiu, kurį sukuria įprasta mikrobangų krosnelė.

Pavyzdžiui, vienas iš toksinų, sukeliančių žmonėms vėmimą (vadinamas emitiniu toksinu), 90 minučių gali atlaikyti 121° C temperatūrą.

 

„Mūsų imuninė sistema atpažįsta toksiną (hemoliziną BL), kurį išskiria B. cereus, o tai sukelia uždegiminį atsaką. Toksinas organizmo ląstelėje išmuša skylutes, sukeldamas ląstelių mirtį ir uždegimą", - aiškina Mathur savo naujame tyrime.

Jos komanda taip pat nustatė du būdus, kaip galime padėti organizmui neutralizuoti hemolizino BL poveikį ir taip sustabdyti B. Cereus mirtiną poveikį. Metodai apima arba toksino aktyvumo blokavimą, arba jo sukelto uždegimo mažinimą.

Nors tyrimai dar tik ankstyvose tyrimų stadijose, komanda tikisi, kad šie metodai gali būti naudojami net prieš kitus toksinus gaminančias bakterijas, pavyzdžiui, E. coli.

Bet svarbiausia atsargumo priemonė – laikykite maistą šaldytuve ir laikykitės geros virtuvės higienos.

Be to, tinkamai pašildžius maistą, bus sunaikinta dauguma bakterijų ir jų toksinai. O geriausia, pasigaminti tiek - kiek suvalgysite vienu kartu ir nesuvartotų maisto likučių nekaupti dienų dienas.

Tyrimas buvo paskelbtas „Nature Microbiology“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(3)
(16)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()