Neuromokslininkas įspėja: žmogaus smegenys mažėja – ar tai reiškia, kad kvailėjame?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

radioaktyvas 2021-11-24 17:22
O gali būti taip, kad smegenys efektyvėja. Ne tik aplinka prisitaiko prie mūsų, bet ir smegenys sukuria vis naujasnius algoritmus apdoroti, išsaugoti ar panaudoti informacija. Kas dabar gali pasakyti kiek tada kortekso celių sudarė smegenis ir neuronų ten buvo. Gal papildomi neuronai galvoje buvo kaip balastas kurių dabar smegenys atsikrato juk jei insultas smegenys stengsis info grupuoti, o jei grupę užlies info jau ir nėra, o papildomiems neuronams ištekliai išmesti kai tuo tarpu persimokymui užtenka ir mažesnio kiekio ar info transportavimui vis butelio kaklelis susidarydavo. Negana to mes vis kuriam neuroninių tinklų muležus nežinodami kaip algoritmas susidaro ar veikia tik siekiam gauti tokį pat impulsa ant visiškai skirtingų programavimo metodų neurone
radioaktyvas 2021-11-24 18:05
dar kas keista, kad vyriškos lyties atstovų galinčių apvaisinti didelį kiekį patelių, o tai lengviau nei pagimdyti, kenčia nuo psichikos ligų ar dažnesnių autizmų. Sutrikimų kiekis kaip suprantu pradėjo dažnėti tada kada pradėjo didėti užteržtumas, bet tuo pačiu ir lengvėti žmogaus gyvenimas. Taigi gali būti, kad gamta pradėjo ekspermentuoti ant didesnės genetinės informacijos pernašančios populiacijos dalies nestabdant mūsų kaip rūšies evoliucijos, o ekspermentai be aukų neišeina. Išvada tokia, kad pasiteisinusio likučio patinų užteks likusių patelių apvaisinimui kai tuo tarpu likusieji numirs, o gal ir ne jei turime gerovės valstybę kuri davė natūralų signalą ekspermentui su populiacija gaunant vis daugiau ir įdedant vis mažiau pastangų. Todėl geras gyvenimas vis labiau skatina evoliuciją kuri be baimės gali vykti populiacijoje, nesukeliant rūšies išnykimo rizikos.
ciklonas 2021-11-24 23:56
Ne dydyje esme seniai visi zino. Bet jeigu zvelgiant su humoro prieskoniu- be abejo, siu dienu ivykiai nekelia abejoniu.
HardAxe 2021-11-25 14:03
pirmos kartos Intel procesorius irgi buvo didesnis už dabartinius. Nieko stebėtino
DariusVeršininas 2021-11-25 15:09
Šiaip žmonės nėra itin protingi. Bent jau dauguma. Ypač pasimatė per šita pandemiją kai visi subėgo į interneta. Ir tuo pačiu jie yra kvaili ir paprasti. O čia formume pasireiškiančių labai atitinka ta bruoža draugų kurie labai viską nusimano, žino ir labai nori tai įpiršti kitiems. Ypač koks "AAA batareika". Tiesiog jie visada ir likdavo draugais ar pažystamais su kuriais tiesiog stengdavaisi nebendrauti per daug. O pasitaikius progai padiskutuoti kartas nuo karto. Nesakau jog esu tas išskirtinis kuris čia vienas protingas. Esu toks pats kaip ir kiti. O šitame forume per daugelį metų mačiau tik kelis protingus. Kurie tikrai diskutuodavo savo sferoje.Viena atvejį prisimenu. Manau tai buvo straipsnis susijes apie biotech ar genetika apie covid. Ir forumo dalyviai pradėjo diskutuoti kaip visada savo žinių lygije į pievas. Bet kai įsikišo savo srities specelistas ir tikrai nusimanatis apie tai daug. Pateikdmas savo skaičiavimus, formules ir pan. Tuomet labai greitai diskucija pasibaigė ir visiems anticovidininkams. Nes jie patys pastebėjo jog nėra tokie protingi ar tiek daug nežino ta tema. Bet greitai patys ta pamiršta ir reikšdavosi kitose panašiose temose. Diskusijoe Panašiai dabar vyksta ir su elektroautomobiliais ar energetikos srityse. Daug kas tvirtina jog jo nuomonė teisinga (ypač tai matosi pas AAA). Bet pateikti konkrečius irodymus mažai kas sugeba. Bet pavz kiti diskusiju dalyviai tikrai sugeba advekačiai pažiurėti kai į jo argumentus atsakoma ar bandoma paneigti. Ir jeigu paneigia logiškai tikrai jie nuomone pakeičia. Bet ne AAA jis pasaulį isivaizduoja turbūt kaip kompiuterinį žaidimą. Kaip koki Civilization. Paspaudi Upgrade mygtuka ant Genetika, upgradinasi 10metu ir po upgrade pist.. žmonės gali išgyventi po 500 metų. Paspaudi Upgrade Energetika ir jau po 10 metu visur globalus tinklai. O šiaip žmonės turbut protingi būna grupese. Gali daug nuveikti, bet su sąlyga jog turės ir protinga vadova. Ir vadovui nebutina išmanyti visu sričių geriau už kiekviena. P.s. Jau vien matosi kokie žmonės eina balsuoti per rinkimus, ir už kokius žmones balsuoja. Ir kokie klausimai būna užduodami žmonių politikams. Nedaugelis supranta aplamai kaip viskas išvis vyksta valstybėje. Turbut čia jau švietimo trūkumas. Mano numone reikėtu padirbėti šitoje srityje nuo mažens. Ir mokyti vaikus apie politika, apie valstybę, kaip ji veikia ir kas, kur ir kada. Šiuo klausimu turbūt demokratija ir pralaimi kaip geriausia iki šiol valdymo sistema. Jau manau reikėtu ja tobulinti. Nes jeigu išrenkami tokie kurie pasiūlė daugiausiai pakelti pensijas ar MMA ir tuo pačiu sumažinti maisto kainas. Bet dažniausiai tas žmogus nenutuokia iš kur pas ji atsiranda tie pinigai ir kaip jie visi kartu koreliuoja.
PCP 2021-11-25 19:16
Fizinė jėga ir dydis nustojo būti reikšmingu faktoriumi išlikimui, vos tik zmonės subrendo iki ilgų duriamųjų ar svaidomųjų ginklų ir socialinių kontraktų. Joks stipruolis neturi šansų prieš keletą organizuotų individų kuriems reikia jo daiktų. Su proto jėga darosi tas pats - gamtos keliami iššūkiai, tokie kaip šaltis ar badas tapo faktiškai nugalėti, tai kokia liko nauda iš iq ir smegenų? Tik vargas. Pagrindinis iššūkis isgyvenime tampa santykiai su kitais individais, o čia - kuo protas arčiau vidurkio - tuo geriau ir paprasčiau gyventi, nes gali apriori suprasti kaip mąsto dauguma aplink esančių žmonių. Netgi tiriant gyvūnus galima pastebėti, kad kuo labiau porūšis linkęs į socialumą tuo mažesnės yra smegenys. https://www.researchgate.net/publicatio ... _mole_rats Avilyje - išsišokėliai nereikalingi. Beveik visos funkcionalios visuomenės pastatytos ant melų ir dogmų, kurie leidžia individams taikiai kartu sugyventi. Suabejosi tomis dogmomis - ir tave visuomenė sunaikins. Ir jeigu yra du imdividai - vienas kuris mąsto savarankiškai, ir tas kuris tiesiog automatiškai perima tai ką masto aplinka ir tai atkartoja - mėgdžiotojas bet kokioje socialinėje veikloje nueis daug toliau. Nes bus visų labiau mėgstamas. Išimtis - išskirtinai gabūs ir veiklūs žmonės kurie atsiradus tinkamoms sąlygoms sugeba pastatyti save į lyderystės pozicijas. Tada mėgdžioja juos. Bet tos sąlygos - labai retas reiškinys. Kaip manot ar toli nueitų toks kaip E.Muskas bet kokioje į kolektyvizmą linkusioje visuomenėje, ar didelėje, established kompanijoje? Individualistų visuomenės - retas reiškinys. nes skaitlingesnės ar labiau vieningos grupės dažniausiai nugali, kad ir aukšto proto bet individualistines visuomenes. Vakarų pasaulio kultūros važiavimas žemyn aiškiai tą parodo. Galima tą stebėti ir kasdieniame gyvenime - idiotai ar padugnės akimirksniu vienas kitą pajaučia ir susimeta draugėn kad nusodintų kitus, kuomet intelektualai dažniausiai linkę veikti atskirai ir, (ypač jaunesnio amžiaus) tiesiog nesupranta kas vir kodėl vyksta. Per daug smegenų, pasidarė antiadaptyvu dar ir kita prasme - civilizuoti žmonės išmoko apgauti savo bazinius instinktus ir prarado bet kokias paskatas daugintis. Būti buku religijos ar vien fizinių įgeidžių varomu dronu, šiai dienai, yra netgi geriau. nes tai vidutiniškai veda prie žymiai gausesnio palikuonių skaičiaus, o žinant kad čia turim reikalą su eksponentėmis, galime daryti spėjimą kad po 100 metų vieninteliai žmonės žemėje liks religiniai fanatikai. ir galbūt maža saujelė kitų, kurių DNR išlikimas bus užkoduotas ne instinktų lygmenyje, o sąmoningo suvokimo.
Dziao 2021-11-25 21:34
Pritariu, manau po 100 metu isliks tik aziatai ir pajuode muslimai, kurie sekmingai uzims visa europa
Galonas 2021-11-25 23:31
Įdomių diskusijų čia prišaudėt gerbiami komentatoriai, gaila, kad su straipsniu nelabai susiję, nes man tai norisi padiskutuot kodėl niekas nešneka apie IQ mažėjimą pramoniniuose rajonuose. Apie tai jau kokius 4-5 metus girdžiu iš tokių labiau švaros ir sveikos gyvensenos fanatikų, bet valdžia, žiniasklaida ir aplinka apie tai nešneka. Įprasta, kad tarša didžiausią žalą daro klimato šiltėjimui ir mūsų sveiktai, suprask sukelia ligas, bet kad jau n mokslinių straipsnių išėjo, kad vaikai užaugę pramoniniuose ar smarkiai užterštuose rajonuose turi vidutiniškai 30% mažesnį IQ nelabai kam rūpi. Kaip?! Kaip gali nerūpėt vaikų ateitis. Net šitame straipsnyje tas faktas tik toks tarp kitko paminėtas, daug įdomiau, kad 5% smegenys susitraukė dėl riebaus maisto vartojimo. Suprantu, kad valždiai gal neįdomu, mažesnis IQ nereiškia, kad žmogus nedirbs ar neatneš pelno, bet kodėl turim krūvą piliečių kuriem neįdomu, pilna tokių kur dar sugeba pateikt, kad EV vistiek nešvaru ir jiem dzin, kad teršalus patraukiam iš gatvių ir savo plaučių. Pjauna katalizatorius, filtrus, egr'us ir viską kas trukdo jiem gyvent, nesvarbu ta švara. Kiek dar bėgikų ir dviratininkų kur mielai važinėjasi/bėgioja palei pagrindines miesto arterijas, lopšelius mamos stumdo. Nežinau kaip jūs, bet man tai yra de facto numeris 1 kodėl aš noriu gyvent švariau.