2011-aisiais programišiai taikysis į socialinių tinklalapių naudotojus  (1)

Kompiuterių saugumo ekspertai prognozuoja, kad 2011 metais daugės pasikėsinimų į asmeninę „Facebook“ ir kitų virtualių bendruomenių naudotojų informaciją. Su veiksmais, kuriais siekiama išvilioti jautrią informaciją kitąmet dažniau susidurs „Twitter“, „LinkedIn“ ir kitų socialinių tinklalapių mėgėjai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Po plataus masto sukčių išpuolių „Facebook“ ėmėsi veiksmų, kurie kelio piktavaliams visiškai neužkirto, tačiau padidino informacijos išviliojimo kaštus. Asmeninius duomenis vagiančiųjų tikslas – materiali nauda, tad apribojimai skatina juos ieškoti aukų kituose populiariuose socialiniuose tinklalapiuose“, - pastebi pasaulinės saugumo sprendimų kūrėjos ESET sprendimams Lietuvoje atstovaujančios bendrovės „NOD Baltic“ vadovas Tomas Parnarauskas.

Pasak T. Parnarausko, galima laukti ir socialinės inžinerijos atgimimo. Taip vadinami veiksmai, kuomet piktavaliai siekdami išvilioti asmeninę kompiuterių naudotojų informaciją apsimeta valstybės, finansų institucijų atstovais, pažįstamais žmonėmis, siunčia į oficialius panašius el. pašto laiškus, kurie nukreipia į virusais kompiuterį užkrečiančius tinklalapius. Išgauti asmens duomenys, el. pašto adresai, mokėjimo kortelių informacija vėliau parduodama. Ši apgavysčių technika naudojama jau keletą dešimtmečių, tačiau 2011-aisiais ji turėtų aktyviai plisti naujų bendravimo internetu priemonių aplinkoje – ne tik socialiniuose tinklalapiuose, bet ir pokalbių programose.

Tikėtinas ir į mobiliuosius telefonus besitaikančių virusų bei kenkėjiškų programų kiekio augimas. Tačiau didelio pavojaus tai nekels – išmaniųjų telefonų rinkoje pirmaujančios bendrovės jiems skirtas programas leidžia platinti tik po kruopštaus patikrinimo. Menkai tikėtina, kad savarankiškai platinamos kenkėjiškos programos plačiai paplistų.

2011 metais laukiama ir užkrėstų kompiuterių, vadinamųjų zombių, tinklų plėtros. Kompiuteris tampa zombiu kuomet yra infekuojamas nepastebimai dirbančiu virusu, perleidžiančiu sistemos valdymą programišiams. Kompiuterio naudotojui nežinant, tokia sistema gali būti panaudota organizuotoms plataus masto atakoms. ESET ekspertai pastebi, kad vis dažniau aptinkant ir išardant didžiausius kompiuterių zombių tinklus daugėja įsilaužėlių, kurie naudoja kelis ar keliolika mažesnių, sunkiau aptinkamų kompiuterių zombių tinklų.

Kitais metais taip pat laukiama pasirodant ir naujų kelias skirtingas operacines sistemas gebančių užkrėsti virusų, panašių į jau aptiktus „Boonana“ ir „Koobface“. Tikėtina, kad jie plis per JAVA ir kitas universalias programines platformas. Gali pasirodyti ir 2010 m. aptikto pirmojo viruso, kuris puola pramonės įrengimų valdymo sistemas „Win32/Stuxnet” įpėdinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)