Nepageidaujamų plaukų šalinimo metodai ir technologijos  ()

Plaukų šalinimo istorija siekia daugybę amžių prieš mūsų erą. Remiantis archeologiniais radiniais, jau urviniai žmonės (tiksliau, vyrai) trumpino galvos ir barzdos plaukus. Ilgi plaukai trukdė medžioklėje ir kovoje, juose veisėsi parazitai, taigi, praktiniais sumetimais, buvo trumpinami aštriais akmenimis ar kriauklėmis. Kada plaukai pradėti šalinti grožio tikslais, sunku pasakyti, tačiau turima duomenų, jog Senovės Egipte moterys tam naudojo bičių ar cukraus pagrindu pagamintą vašką, taip pat mechaniškai gremžė akmenimis, kriauklėmis, vėliau – metaliniais ašmenimis. Plaukų šalinimo procedūra turėjo būti itin skausminga, nesaugi ir, kad būtų pasiektas norimas rezultatas, labai dažnai kartojama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuolaikiškesni metodai

Po truputį nepageidaujamų plaukų šalinimo metodai tobulėjo.  XVIII a. prancūzų barzdaskutys išrado pirmąjį saugesnį ir patogesnį skustuvą su mediniu laikikliu, po to sekė skustuvas su statmenai ašmenims einančia rankena. Didžiulį proveržį plaukų šalinimo industrijoje padarė skustuvai su dvigubais keičiamais ašmenimis. I Pasaulinio karo metu toks skustuvas buvo net įtrauktas į amerikiečio kario reikmenų rinkinį, o jį sukūrusi kompanija išgarsėjo ir iki šiol išlieka viena pirmaujančių skustuvų gamintojų pasaulyje. Pirmoji elektrinė barzdaskutė buvo sukurta 1931 m.

Greta skutimo, tobulėjo ir kitos nepageidaujamų plaukų šalinimo technologijos ir būdai – depiliacija vašku, įvairiais kremais, elektriniais epiliatoriais.

1875 m. paskelbta nepageidaujamų plaukų šalinimo technologija elektrolizės būdu (plauko folikulas sunaikinamas specialia adata su cheminėmis medžiagoms) – gydytojas oftalmologas sugalvojo šį būdą ir taikė jį trichiazės (įaugusių blakstienų) gydymui. Išradimas buvo keletą kartų patobulintas ir įvairiomis variacijomis naudojamas iki šiol.

Modernus ir efektyvus plaukų šalinimas

Lazerinė depiliacija buvo išrasta XX a. viduryje. Pirmieji lazeriai buvo lėti ir neefektyvūs, tad procesas buvo ilgas, skausmingas ir varginantis, plaukai nebuvo visiškai sunaikinami, tik sulėtinamas jų augimas, be to, spinduliai  dažnu atveju smarkiai pažeisdavo odą. Užtruko beveik 40 metų, kol buvo sukurti tikrai efektyvūs ir patikimi lazerinės depiliacijos prietaisai.

 

Pati depiliacijos lazeriu technologija yra pagrįsta tuo, kad sukuriamas didelės energijos šviesos impulsas, veikiantis tamsų pigmentą – melaniną plauko folikulo ląstelėse. Plauko folikulas yra sunaikinamas, o oda išlieka sveika, kadangi joje melanino yra gerokai mažiau. Čia svarbus vaidmuo atitenka lazerio bangos ilgiui – 700-1000 nm ilgio bangas geriausiai ir absorbuoja melaninas. Būtent todėl šiuo metu populiariausi aleksandrito (755 nm), diodiniai (810 nm) ir Nd:YAG (1064 nm) lazeriai.

Aleksandrito lazeris (755 nm) yra labiausiai efektyvus, kai oda šviesi, o plaukeliai labai tamsūs. Jei kliento oda tamsesnė, tuomet didėja ir nudegimų bei pigmentacijos pasikeitimų rizika. Todėl dažnai aleksandrito lazeris būna kombinacijoje su Nd:YAG (1064 nm) technologija. Nors pastarojo prietaiso spindulys skverbiasi žymiai giliau ir jis laikomas saugesniu variantu tamsiai odai, kliniškai patvirtintas gerokai mažesnis jo teikiamas rezultatas, lyginant su kitomis jau aptartomis lazerinėmis alternatyvomis.

Diodinio lazerio (810 nm) spidulys skverbiasi giliau, nei aleksandrito, dėl to jis laikomas saugesniu, ypač jei oda tamsesnė, bei labai efektyvus šiurkštiems plaukams, pvz., bikini, pažastų srities.

 

Pasigilinus į nepriklausomas mokslines studijas, tiek diodinių, tiek aleksandrito lazerių efektyvumas faktiškai nesiskiria. Tačiau, vertinant klientų atsiliepimus, vyrauja nuomonė, jog diodinis lazeris mažiau skausmingas: diodiniai lazeriai dažnai turi įmontuotas sistemas nuolatiniam kontaktiniam šaldymui, o ir jų depiliacijos metodika pagrįsta ne staigiu energijos šūviu, o tolygiu energijos paskirstymu per tam tikrą laiką. Patys naujausi diodo lazeriai taip pat gali turėti keletą bangos ilgių, pavyzdžiui, 810 nm bei 755 nm, (kaip aleksandrito). Klinikinės studijos ne kartą parodė, jog šie lazeriai yra visumoje saugesni, mažiau skausmingi, o ir vieni efektyviausių.

Galimybė rinktis

Nepageidaujamų plaukų šalinimo problema šiais laikais nė kiek nepraranda aktualumo, šiuolaikinis žmogus gali rinktis sau labiausiai priimtiną ir prieinamą metodą ar technologiją. Vis tik plaukų šalinimas lazeriu kasdien tampa vis populiaresnė, saugumu ir efektyvumu klientus stebinanti procedūra. Manoma, jog ateityje, tobulėjant technologijoms, ši procedūra užims vis mažiau laiko, bus rečiau kartojama ir ją rinksis dar daugiau skubančių žmonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: