6 būdai, kaip šią vasarą įveikti karštį ir sutaupyti pinigų  ()

Vasaros mėnesiais, kai alina rekordiniai karščiai, žmonės griebiasi oro kondicionavimo priemonių. Tai atvėsina namus, tačiau kartu padidėja sąskaitos už elektrą. Tad kaip galima išlaikyti būstą vėsų ir kartu sumažinti energijos sąnaudas bei jos vartojimą? Pateikiame 6 patarimus, kurie ne tik padės įveikti karštį, bet ir sutaupyti pinigų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kurkite šešėlį ir pavėsį

Atsiradus oro kondicionieriams, daugelis namų savininkų nebesistengia sukurti būste pavėsį, tačiau tai yra klaida. Apsupkite namus pavėsį kuriančiais elementais, pavyzdžiui, medžiais, markizėmis ar grotelėmis, kad sumažintumėte saulės šilumos patekimą į patalpas. Sodinkite lapuočius medžius prie į pietus, rytus ir vakarus orientuotų langų arba bent jau virš lauko oro kondicionieriaus įrenginio – tai puikus būdas efektyviau vartoti energiją.

Vienas dalykas – sukurti pavėsį pasitelkus tikslingą kraštovaizdžio dizainą, tačiau nepamirškite, kad gyvenamąją erdvę reikia uždengti ir iš vidaus. Užtraukite žaliuzes, kad saulė neįkaitintų kambario, ir apsvarstykite galimybę pakabinti sunkesnes užuolaidas, kurios užstotų spindulius.

Pasirinkite LED lemputes

Jei vis dar naudojate kaitrines lemputes, laikas pereiti prie LED lempučių. Kaitrinės lemputės yra labai neefektyvios. Tik apie 10-15% sunaudojamos elektros energijos virsta šviesa, o visa kita – atliekine šiluma. 

LED lemputės yra šiuo metu efektyviausiai energiją vartojantis apšvietimo būdas. Jos vidutiniškai sunaudoja 75% mažiau energijos, veikia 25 kartus ilgiau ir yra daug vėsesnės nei standartinės kaitrinės lemputės. Iš pradžių jos kainuoja šiek tiek brangiau, bet greitai atsiperka dėl sutaupytos energijos.

Sukurkite oro srautą namuose

Svarbu, kad namuose gerai cirkuliuotų oras. Tai reiškia, kad reikia atidaryti langus ir, jei įmanoma, į lauką vedančias duris. Nustatykite vėjo kryptį ir eksperimentuokite, koks geriausias būdas yra jį praleisti per patalpas.

Geriausia vėdinti, kai lauko temperatūra nukrenta. Kai ankstyvą rytą arba naktį lauko temperatūra atvėsta, būtinai pasinaudokite šia proga. Tokiu metu atidarius langus ir duris, iš patalpų išstumiama šiluma ir į vidų patenka vėsesnis oras. 

Taip pat galite išbandyti kryžminį vėdinimą, atidarydami langus priešingose namo pusėse. Ši sistema įneša šviežio oro ir pagerina patalpų oro kokybę.

Gaminkite maistą lauke

Šiltesnėmis dienomis neleiskite karščiui patekti į namus ir gaminkite maistą ant lauko grilio, užuot naudojęsi patalpoje esančiomis orkaitėmis. Ruošdami maistą ant grotelių, būtinai laikykitės visų saugos instrukcijų. 

Jei vis dėlto gaminate maistą viduje, naudokite mikrobangų krosnelę, kad maistas būtų gaminamas efektyviai ir virtuvėje kuo mažiau kauptųsi karštis.

Pasiruoškite prieš išvykdami atostogauti

Daugelis gyventojų vasarą leidžiasi į keliones. Jei išvykstate iš namų ilgesniam laikui, būtinai atjunkite visus prietaisus, įskaitant lempas, kompiuterius, televizorius, žaidimų konsoles, kavos virimo aparatus, skrudintuvus ir mikrobangų krosneles. 

Tačiau turėkite omenyje, kad net ir išjungti, daugelis elektronikos prietaisų, vadinamų „energijos vampyrais“, toliau naudoja elektrą ir per metus gali iššvaistyti daugybę elektros energijos. 

Prižiūrėkite oro kondicionavimo įrenginį

Nepamirškite – kuo vėsesnė temperatūra, tuo didesnės išlaidos. Pasistenkite nespausti kondicionieriaus, jei to tikrai nereikia, ir įsitikinkite, kad išnaudojate visas jo galimybes. Įjungę ventiliatorius, sureguliavę ventiliacijos angas ir palaikydami vidutinę kondicionieriaus temperatūrą garantuosite malonią vėsą būste. 

Kad jūsų oro kondicionierius veiktų efektyviai visus savo eksploatacijos metus, jam reikalinga reguliari techninė priežiūra. Jei nepaisysite būtinos techninės priežiūros darbų, užtikrinsite prastą veikimą ir be reikalo sunaudosite daug energijos. 

Laimei, nebūtina būti sertifikuotu ŠVOK techniku, kad galėtumėte greitai ir paprastai patikrinti savo kondicionierių bei įsitikinti, kad jis gali veiksmingai atlikti savo darbą. Štai keli patarimai, kaip užtikrinti efektyvų įrenginio veikimą:

  • Reguliariai išsiurbkite ventiliacijos angas, kad pašalintumėte susikaupusias dulkes.

  • Įsitikinkite, kad baldai ir kiti daiktai neblokuoja oro srauto per ventiliacijos angas.

  • Reguliariai keiskite oro filtrus. Jei esate alergiškas, turite naminių gyvūnų arba dažnai naudojate įrenginį, gali tekti filtrus keisti kas 60 dienų.

  • Šalia termostato nestatykite lempų ar televizorių. Termostatas pajunta šių prietaisų skleidžiamą šilumą, todėl jūsų oro kondicionierius gali veikti ilgiau nei reikia. 

  • Jeigu jūsų grindų ventiliacijos angas galima atidaryti arba uždaryti, patariama atidaryti viršuje esančias ir uždaryti apačioje esančias angas. Šiluma natūraliai kyla aukštyn, todėl sutelkdami energiją į viršutinio aukšto vėsinimą, išlaikysite gaivią erdvę. Taip visi namai bus vėsūs, o jūs taupysite energiją.

  • Jei namuose yra kambarių, kuriais paprastai nesinaudojate, skirkite laiko ir uždarykite tų patalpų ventiliacijos angas. Tai padės siųsti oro kondicionieriaus srautą į kambarius, kuriais naudojatės, ir nieko nekainuos, išskyrus šiek tiek pastangų.

 

 

 

 

 

Na, o geriausius namų oro kondicionavimo sprendimus galite rasti paspaudę ant nuotraukos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: