Tarptautinė konferencija "Informacinių technologijų įtaka advokatų veiklai"  (0)

Informacinės technologijos tapo neatsiejama kasdienybės dalimi, o informacinės visuomenės kūrimas Lietuvoje paskelbtas strateginiu šalies tikslu. Visgi, kaip naujosios technologijos suderinamos su teise, kiek jos yra aktualios ir kaip pritaikomos teisininko kasdienėje veikloje dar kalbama nedaug.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendriausiu požiūriu informacinių technologijų svarba siejama su informacijos rinkimu, saugojimu, apdorojimu ir perdavimu. Šių dienų IT sklaidos teisėje paprasčiausiais padariniais galime įvardinti elektroninio parašo įteisinimą ar internetinio portalo, teikiančio individualias teisininko paslaugas, sukūrimą.

Nuspėti, iki kokio lygio visuomeniniai santykiai persikels į kibernetinę erdvę, negalime, bet akivaizdu, jog tai, kas vyksta informacinių technologijų pasaulyje, tėra pradžia proceso, kurį mums svarbu pažinti norint kurti modernią teisinę visuomenę ir efektyviai panaudoti visą žmonijos sukauptą patirtį.

Būtent šiuo tikslu Lietuvos Advokatūra drauge su ELSA Lietuva organizuoja tarptautinę konferenciją tema „Informacinių technologijų įtaka advokatų veiklai.“ Joje bus diskutuojama apie tai, kaip praktikoje turėtų būti pritaikyti naujausi išradimai, ar tai suteiks naudos ir kaip tai pakeis advokatų/teisininkų darbą. Į informacines technologijas stengsimės pažvelgti ne tik kaip į pirminį tikslą, bet ir kaip būtiną faktorių, norint sukurti konkurencingą pranašumą bei naujas galimybes advokatūros veikloje ir modernioje teisinėje visuomenėje.

Konferencijos tikslai

1.    Išnagrinėti, kokią įtaką IT daro advokato veiklai.

2.    Pristatyti IT panaudojimo advokato praktikoje galimybes.

3.    Supažindinti su kitų šalių praktika.

4.    Supažindinti su IT įtaka advokato darbo efektyvumui bei išlaidoms.

Preliminari konferencijos programa

9.00 – 9.15 Konferencijos atidarymas.
9.15 – 9.45 How does IT impact the practice of law, and how do lawyers cope with   technological development.

Arve Føyen, advokatas, buvęs Europos advokatūrų ir teisininkų draugijų tarybos (The Council of Bars and Law Societys of Europe – CCBE),  ICT (Information and communication technologies) – law komiteto pirmininkas.  

9.45 – 10.15 Informacinių  technologijų naudojimas teisinėje praktikoje Lietuvoje: dabartinė padėtis ir ateities perspektyvos.

Dr. Rimantas Simaitis, Vilniaus universteto Teisės fakulteto docentas, Teisėjų tarybos sudarytos Lietuvos teismų informacinės sistemos (LITEKO) vystymo ir priežiūros darbo grupės narys, advokatas.

10.15 – 11.05 Diskusija.
11.20 – 11.35   Konferencijos uždarymas.
11.35 – 12.30 Kavos pertraukėlė.

ELSA - Europos studentų teisininkų asociacija

Europos Studentų Teisininkų Asociacija (The European Law Students’ Association, toliau – ELSA) yra nepriklausoma, savanoriška, nepolitinė, ne pelno siekianti, visuomeninė, didžiausia teisės studentų ir jaunųjų teisininkų organizacija pasaulyje. ELSA įkurta 1981 m. kovo mėnesį Vienoje. Šiuo metu ELSA veikia 200 universitetų, 37 Europos valstybėse ir vienija apie 25 000 narių.

Mūsų filosofija

ELSA vizija – teisingas pasaulis, kuriame gerbiamas žmogaus orumas ir kultūrinis savitumas.

ELSA tikslas – prisidėti prie teisinio švietimo, skatinti savitarpio supratimą bei socialinę teisės studentų ir jaunųjų teisininkų atsakomybę.

ELSA uždaviniai:

– suteikti galimybę teisės studentams ir jauniems teisininkams sužinoti apie kitas kultūras ir teisines sistemas;

– padėti teisės studentams ir jauniems teisininkams mąstyti tarptautiniu lygmeniu ir būti puikios profesinės kvalifikacijos;

– skatinti teisės studentus ir jaunus teisininkus veikti visuomenės labui.

Mūsų veikla

ELSA įtaka ir savitumas glūdi jos veiklos išskirtinume ir įvairiapusiškume:

1. Akademinė veikla – nuo pat ELSA susikūrimo, ši sritis buvo viena iš pagrindinių. Ją sudaro kelios programos, turinčios bendrą tikslą - informacijos sklaida teisinėmis temomis ir teisinis švietimas visoje Europoje. Akademinė veikla šiuo metu yra įrankis, kurio pagalba yra suteikiama teisinė informacija ir kūrybingai jungiamos teorinės žinios bei praktika. Vykdydama šią veiklą ELSA turi galimybę tiesiogiai įtakoti teisinį švietimą: tokie leidiniai kaip SPEL (ELSA Selected Papers on European Law) ir GLSE (The Guide to Legal Studies in Europe) užima svarbia vietą ELSA veikloje. Dar daugiau, ELSA organizuoja teisminio proceso inscenizacijas, esė konkursus, debatus teisinėmis temomis ir kt.

2. Seminarai ir konferencijos – ši veiklos kryptis apima seminarus, konferencijas, pažintinius vizitus ir teisės mokyklas. Ji padeda papildyti formalią universitetinę programą ugdant studentų supratimą įvairiais globaliais teisiniais, socialiniais, ekonominiais ir kitais klausimais.

3. Studentų stažuotojų mainų programa – tai viena iš tarptautinę organizacijos dimensiją atspindinčių programų, kurios pagrindinis tikslas - kokybiškos stažuotės užsienyje, bei užsienio teisės studentų stažavimosi Lietuvoje organizavimas.

ELSA International specialusis statusas

–    1994 m. suteiktas patarėjo statusas UNESCO.

–    1997 m. suteiktas Jungtinių Tautų patarėjo statusas.

2000 m. suteiktas patarėjo statusas Europos Taryboje

ELSA Lietuva

1990 m. gruodžio 13 d. Vilniaus universiteto Teisės fakulteto studentai įkūrė „Lietuvos Studentų Teisininkų Sąjungą“ (LSTS).

1995 m. rudenį LSTS tapo ELSA tarptautinės bendruomenės dalimi.

1997 m. spalio 15 d. LSTS Visuotinis narių susirinkimas, atsižvelgdamas į organizacijos tarptautinius įsipareigojimus, nusprendė pakeisti LSTS vardą į „Europos Studentų Teisininkų Asociacijos Lietuvos Nacionalinė Grupė“ (arba tiesiog - ELSA Lietuva).

Šiuo metu ELSA Lietuva sudaro trys struktūriniai padaliniai: ELSA Vilnius, ELSA MRU ir ELSA VDU.

Lietuvos advokatūra

Lietuvos advokatūra - advokatų savivaldos organizacija, kuri atstovauja advokatų interesams valstybės institucijose, tarptautinėse ir užsienio valstybių organizacijose, koordinuoja advokatų veiklą, rūpinasi advokatų kvalifikacijos tobulinimu, koordinuoja advokatų teikiamą valstybės garantuojamą teisinę pagalbą bei rengia teisės aktų projektus advokatų veiklos klausimais, teikia juos Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijai.

Realiai advokatūros sistema pradėjo funkcionuoti 1918 m. gruodžio 3 d., iš hitlerinės Vokietijos okupacinės valdžios perėmus teismus. Šiandien Lietuvos advokatūra veikia vadovaudamasi 2004 metais priimtu Lietuvos Respublikos Advokatūros įstatymu, kitais susijusiais norminiais teisės aktais.

Praktikuojančių advokatų skaičius Lietuvoje nuolatos auga. Šiuo metų praktikuojančių advokatų yra 1700, advokatų padėjėjų – 700. Atsižvelgdama į Lietuvos advokatūros perspektyvas, jos jaunėjimo tendencijas, dinamišką ir permanentinę teisinės aplinkos kaitą, Lietuvos advokatūros advokatų taryba ypatingai didelį dėmesį skiria profesiniam advokatų tobulėjimui, jų veiklos efektyvinimui, Lietuvos advokatūros dalyvavimui ir integracijai pasaulio ir Europos advokatų organizacijose. Siekiama išlaikyti pagarbą profesinei etikai, užtikrinančiai visuomenės pasitikėjimą savo atstovais teisinėms problemoms spręsti.

Advokatūros misija - būti advokatų savivaldos institucija, siekiančia optimalaus balanso tarp saugotinų advokatūros tradicijų ir šiuolaikinių jos poreikių bei lūkesčių, efektyviai moderuojant jos veiklą ir užtikrinant teisinės gynybos prieinamumą bei kokybę.

Nuo 1992 metų Lietuvos advokatūra yra Tarptautinės advokatų asociacijos (International Bar Association – IBA) narė. IBA – tai pasaulinė advokatų organizacija, kuri daro poveikį tarptautinės teisės reformoms ir padeda apibrėžti ateities advokato profesiją. 2004 metais Lietuvos advokatūra tapo tikrąja Europos advokatūrų ir teisininkų draugijų tarybos (The Council of Bars and Law Societys of Europe – CCBE) nare. CCBE per savo nares vienija beveik vieną milijoną Europos advokatų. Lietuvos advokatūra palaiko ryšius ir su kitomis tarptautinėmis organizacijomis, bendradarbiauja su atskirų valstybių advokatų korporacijomis. Daugiau informacijos apie Lietuvos advokatūra galite rasti www.advoco.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: