Lietuvos įmonė padės kovoti su žmonių grobimais Irake  (0)

Miunchene, Vokietijoje, vykusiame „Europos palydovinės navigacijos konkurse 2010” pirmą kartą dalyvavusi Lietuva susilaukė ypatingo Irako politikų dėmesio. Mūsų šaliai atstovavusi vietos nustatymo įrenginius ir sistemas kurianti UAB TOBE GPS pakviesta padėti Irakui kovoti su opia problema – žmonių pagrobimais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautiniame konkurse, kurį septintus metus iš eilės organizuoja Vokietijos palydovinės navigacijos taikymų centras „Anwendungszentrum GmbH Oberpfaffenhofen“, kviesti dalyvauti visi, turintys idėjų iš palydovinės navigacijos srities: įmonės, tyrimų ir mokslo institucijos bei individualūs asmenys.

Atranką, kurioje buvo sprendžiama, kas atstovaus mūsų šaliai, organizavo Lietuvos kosmoso asociacija, projektą rėmė Ūkio ministerija. Iš viso paraiškas pateikė aštuoni pretendentai. Vertinant idėjos originalumą, jos įgyvendinimo galimybes bei perspektyvas, nugalėtoja pripažinta TOBE GPS. Bendrovė pristatė idėją apie GPS diržą, skirtą asmens buvimo vietai nustatyti realiu laiku. Diržą turinčio asmens buvimo vieta tiksliai matoma iš bet kurio kompiuterio ar mobiliojo telefono, kuriame yra prieiga prie interneto.

Pasak bendrovės direktoriaus Žydrūno Andruškos, spalio 18-19 d. dalyvaudama konkurse Vokietijoje įmonė turėjo puikią progą patikrinti savo idėją – visos idėjos buvo vertinamos kompetentingos ekspertų komisijos.

„Žmonių pagrobimai yra skaudi problema, ypač tokiose šalyse kaip Nigerija, Indija, Irakas ar Rusija. Neabejojame, kad GPS diržai gali padėti sumažinti pagrobimų skaičių, apsaugoti įkaitais tampančius vaikus ir kitus nekaltus žmones. Konkurse pristatyta mūsų idėja jau susidomėjo Irako politikai – jie pasiūlė mums bendradarbiauti. Tikimės, kad bandomasis projektas pasiteisins ir mes efektyviai prisidėsime prie šios šalies saugumo. GPS diržas – tai mūsų tolimesnės pažangos simbolis. Jam realizuoti panaudosime investuotojų, tarp kurių gali būti ir Irako vyriausybė, lėšas“, – sakė Ž. Andruška.

Įvairių šalių atstovai tarptautiniame konkurse varžėsi dėl piniginių prizų, paramos pradedančiosioms įmonėms 23 pasaulio regionuose, taip pat 8 specialiųjų prizų. Pirmąją vietą konkurse pelnė papildytos tikrovės idėja „Augement reality“. Tai ypatinga technologija, kuri leidžia rodomą ar matomą realų vaizdą papildyti virtualiu, naudojant mobiliuosius telefonus, delninukus, interneto kameras. Pavyzdžiui, pagal vietos nustatymo, pakrypimo kampą, matomą spektrą ir kitą išmaniųjų telefonų apdorojamą informaciją, programos gali padėti rasti artimiausią restoraną, klubą, muziejų, bankomatą ir pan. Už šią revoliucinę navigacijos sistemą išmaniuosiuose telefonuose Austrijos miesto Zalcburgo bendrovė “Mobilizy” laimėjo pagrindinį – 20 tūkst. eurų prizą.

„Konkursas smarkiai prisideda prie palydovinės navigacijos programų vystymosi. Jo dėka sukurtas pasaulinis regionų, vystančių aukštąsias technologijas, ir ekspertų tinklas, kuris remia greitą sumanymų įgyvendinimą ir griežtai paiso pramonės reikalavimų. Tai, kad konkurse pirmą kartą dalyvavo ir Lietuva – didelis pasiekimas. Neabejoju, kad tai – pirmasis, tačiau ne paskutinis svarbus mūsų žingsnis šioje srityje“, – tikisi Lietuvos kosmoso asociacijos vadovas Vidmantas Tomkus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: