Lietuvos akademinių leidyklų asociacija pristatys akademines e. knygas  (1)

2010 m. rugsėjo 30 d. Lietuvos akademinių leidyklų asociacijos (LALA) konferencijoje LALA nariai inicijavo ir nusprendė vykdyti bendrą asocijuotą projektą „E. knygos, jų rengimas ir platinimas“. Projekto tikslas – rengti ir skaitmeninti akademinius e. leidinius, apsaugotus nuo nesankcionuoto vartojimo, sudaryti galimybę lengvai ir patogiai juos įsigyti bei vartoti Lietuvoje ir pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Projekto metu buvo išbandyta daug e. knygų rengimo technologijų: atvirais PDF formatais įrašant į CD, pateikiant internete peržiūros programų (Viewer) pagalba, rengiant „MobiPocket“ ir „Epub“ formatais e. knygų skaityklėms „AmazonKindle“, „Sony“, „Cybook“, „Pocketbook“. Nuolat buvo lankomasi seminaruose ir konferencijose, kur dalytasi patirtimi su užsienio leidyklų atstovais. „Jie patvirtino mūsų patirtį: tokioje mažoje rinkoje e. leidyba gali būti vystoma tik subsidijų pagalba. Didelių užsienio leidyklų, leidžiančių leidinius penkiaženkliais tiražais, pajamos iš e. leidybos sudaro ne daugiau kaip 15%”, - sakė Lietuvos akademinių leidyklų asociacijos prezidentas Vidmantas Labašauskas.

Asocijuotam projektui „E. knygos, jų rengimas ir platinimas“ e. knygų rengimui buvo pasirinkta Lietuvoje sukurta TEV technologija, kurios esmė yra popierinės knygos pavertimas į elektroninį pavidalą. „Tai yra viena e. knyga vienam skaitytojui. E. knygos turinys apsaugomas licencija ir tik ją įsigijus bei įdiegus asmeniniame kompiuteryje galima atverti ir skaityti e. knygą“, - teigė V. Labašauskas. Šia technologija parengtos knygos turi visus tradicinius e. knygų privalumus: prireikus informacijos, internetu galima greitai parsisiųsti e. knygą ir vartoti, nėra pakavimo, pristatymo bei sandėliavimo išlaidų. Tokias knygas lengva įsigyti, jos prieinamos visiems internetą turintiems vartotojams bet kuriame pasaulio kampelyje, o skaitymui nereikia jokių papildomų programų, įrenginių ar interneto, tausojama gamta, nes nebereikalingas popierius.

Įgyvendinto projekto rezultatus LALA planuoja pristatyti Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO 2011 m. vasario 17-20 dienomis vyksiančioje „Vilniaus knygų mugėje 2011“. Asociacijos nariai nuolatos dalyvauja Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO organizuojamose knygų mugėse bei Frankfurto knygų mugėje. „Jungtiniame asociacijos stende pristatome mokslo ir akademinę leidybą Lietuvai ir pasauliui“, - kalbėjo Lietuvos akademinių leidyklų asociacijos, įsteigtos 2005 m. ir vienijančios 23 Lietuvos universitetų, institutų ir kolegijų leidėjus, prezidentas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: