Kompanija „Tilde“ vadovaus Šiaurės ir Baltijos šalims, kuriant kalbos technologijas  (0)

Europos Komisijos paskelbtas Eurobarometro tyrimas rodo, kad 90 % interneto vartotojų renkasi svetaines savo gimtąja kalba, o 55 % vartotojų bent kartais internete naudoja užsienio kalbą. 44 % respondentų pažymi, kad jie negali internete rasti visos reikiamos informacijos, nes dalis tos informacijos yra pateikiama kalba, kurios jie nesupranta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Komisijos viceprezidentė, Neelie Kroes, atsakinga už ES skaitmeninę programą, yra pasakiusi: „Jei mes iš tiesų norime įtraukti kiekvieną europietį į skaitmeninę aplinką, turime pasirūpinti, kad jis arba ji suprastų tą interneto turinį, kurio jam ar jai reikia.“

Remdamasi šių tyrimų duomenimis, Europos komisija iškėlė poreikį jog Europos sąjungos šalių žmonės privalo turėti vienodas galimybes gauti informaciją ir naudotis naujausiomis IT technologijomis jų gimtosiomis kalbomis. Europos komisija ir kalbinių technologijų plėtojimu bei programinės įrangos kūrimu užsiimanti kompanija „Tilde” pasirašė sutartį, pagal kurią „Tilde” paskiriama koordinuoti Šiaurės ir Baltijos šalių veiklą, kuriant kalbos technologijas Europos Sąjungos projekte META-NORD.

Projektas META-NORD kartu su analogiškais Pietų Europos, Rytų Europos ir Vakarų Europos projektais sudaro META-NET – visos Europos bendradarbiavimo tinklą. Projekto tikslas - sukurti technologinę infrastruktūrą, kuri Europoje užtikrintų daugiakalbiškumą. Įgyvendinant projektą META-NORD, bus renkami ir tobulinami įvairūs kalbų ištekliai bei įrankiai, kartu bus stengiamasi padaryti juos plačiai prieinamus. Minėti kalbos ištekliai ir įrankiai padės efektyviau kurti kalbos technologijas ir taip pašalinti tarp kalbų egzistuojančius barjerus.

Šią savaitę kompanijoje „Tilde“ susitiko geriausi Šiaurės ir Baltijos šalių mokslininkai. Jie tarėsi dėl darbų, kuriuos reikia atlikti, kad šių šalių kalbos turėtų šiuolaikinių vertimo, paieškos, balso apdorojimo ir kitų kalbos technologijų įrankių. Kiekvieną šalį projekte atstovaus jų pagrindiniai mokslo tyrimų centrai: Kopenhagos universitetas, Helsinkio universitetas, Geteborgo universitetas, Bergeno universitetas, Islandijos universitetas, Tartu universitetas ir Lietuvių kalbos institutas.

Kompanija „Tilde“ ne tik koordinuos Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimą, bet kartu su Latvijos universiteto Matematikos ir informatikos institutu atstovaus Latviją Europos tinkle. „Didelė atsakomybė, kurią Europos Komisija patikėjo kompanijai „Tilde“, yra aukštas mūsų atliktų darbų įvertinimas. Naujasis projektas palaikys tolesnį iniciatyvos Kalbos kraštas plėtojimą, nes bendradarbiaujantys mokslininkai ir įmonės kurs naujoves visuotiniu mastu“, – tvirtino Andrejs Vasiļjevs, „Tilde“ valdybos pirmininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: