Kada geriausia pradėti lytinius santykius su antra puse? Štai ką sako mokslas  ()

Turbūt visi esame nerimavę dėl ankstyvųjų santykių etapų, galvodami, ar su potencialiu partneriu judame per greitai, ar per lėtai – ir svarstydami, kada geriausia pradėti intymius santykius, rašo „Insider“. Štai ką šia tema sako mokslas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsakymas yra sudėtingas ir apima laikotarpį nuo kelių pasimatymų iki kelių mėnesių po to, kai pradedate leisti laiką kartu.

Viena iš priežasčių, kodėl sunku nustatyti, kada santykiuose geriausia pradėti lytinius santykius, yra ta, kad, anot „Insider“, nėra atlikta daug tyrimų, kuriuose būtų sprendžiamas šis konkretus klausimas.

Tik nedaugelyje tyrimų buvo nagrinėjama santykių gerovė, susijusi su tuo, kada poros pirmą kartą turėjo lytinių santykių, o atlikti tyrimai dažniausiai apima konkrečias žmonių grupes – daugiausia koledžo studentus arba susituokusias heteroseksualias poras.

Kai kurie gali manyti, kad prieš lytinius santykius su partneriu jiems reikia įgyvendinti tam tikrus žingsnius – pavyzdžiui, artimai pažinti žmogų. Tačiau tai būdinga ne visiems, sako sekso terapeutė Rachel Wright.

„Nė vienas iš šių dalykų nėra universalus ir kiekvienas žmogus yra skirtingas. Kai kuriems žmonėms prieš lytinius santykius reikia saugaus emocinio ryšio, kai kuriems to nereikia, kai kurie to nori, o kai kurie ne“, – aiškina R.Wright.

Štai kodėl, pasak specialistės, sąžiningas požiūris į savo santykių tikslus yra vienas iš naudingiausių būdų nuspręsti, kada pradėti lytinius santykius.

„Jei seksas jums svarbus, užsiimkite juo tada, kai jaučiatės gerai. Ir supraskite, kad kuo geriau pažįstate kito žmogaus kūną, protą ir pageidavimus, tuo seksas paprastai būna geresnis“, – pastebi ji. Štai ką apie tai, kada derėtų pradėti užsiiminėti seksu, sako trys skirtingi mokslininkai:

1 variantas: palaukite keletą savaičių

Pasak psichoterapeuto Bartono Goldsmitho, kad būtumėte pasiruošę, užtenka 36 kartu praleistų valandų. Jis teigia, kad tos valandos nebūtinai turi būti iš eilės – tai gali būti pasimatymas su vakariene, savaitgalio popietė, praleista kartu, ir taip toliau – kol valandos susikaups. Daugumai žmonių surinkti šias valandas tikriausiai užtruktų kelias savaites.

Tyrėjas sako, kad jei pora laukia daug ilgiau, stiprus noras užsiimti seksu gali imti slopti. Nors ir nedaug, tačiau yra duomenų, kurie patvirtina jo žodžius – 2012 m. atliktas heteroseksualių koledžo studentų tyrimas parodė, kad su kiekvienu papildomu santykių mėnesiu santykius palaikančios moterys prarado šiek tiek seksualinio potraukio, tačiau vyrai – ne.

 

Naujesniame, 2017 m. paskelbtame tyrime, kuriame septynerius metus buvo stebimos 2173 suomės, nustatyta, kad tų, kurios liko tuose pačiuose santykiuose, lytinis potraukis buvo mažesnis – palyginti su tomis, kurios turėjo naujų partnerių.

2 variantas: palaukite kelis mėnesius

Psichoterapeutė Toni Coleman teigia, kad maždaug trys mėnesiai būtų idealus laikas pradėti intymius santykius. Tai turėtų būti saugesnis laikotarpis po vadinamojo „medaus mėnesio fazės“, kai emocijos šiek tiek nuslūgsta ir galite mąstyti racionaliau.

„Geras partneris yra tas, kuris leidžia jums jaustis ramiai ir patogiai“, – teigia porų paieškos specialistė Talia Goldstein. Nors medaus mėnesio fazė gali būti smagi, ji kupina pakilimų ir nuosmukių, ir gali būti emociškai nepastovi. Išlaukimas, kol pasibaigs šis laikotarpis, gali būti ženklas, kad esate tikri, jog radote gerą porą.

 

T.Coleman priduria, kad ankstesniuose tyrimuose teigta, jog poroms, kurios „laukė iki šio lygio, sekėsi daug geriau nei žmonėms, kurie turėjo lytinių santykių per pirmąjį, antrąjį ar trečiąjį pasimatymą“.

3 variantas: laukti iki santuokos

Kai kurių žmonių religiniai įsitikinimai reikalauja atidėti lytinius santykius iki santuokos. Tačiau mokslinių tyrimų apie tai, kaip tokia praktika veikia ilgalaikius santykius, yra nedaug.

Vienas iš šiuo klausimu egzistuojančių darbų yra 2012 m. Cornello ir Viskonsino (JAV) universitetų atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo beveik šeši šimtai porų, auginančių vaikus. Tyrėjai nustatė, kad tie, kurie anksti pradėjo lytiškai santykiauti, apskritai nurodė prastesnę santykių kokybę.

Jie nustatė, kad moterys, kurios prieš pradėdamos lytinius santykius su partneriu laukė ilgiau nei šešis mėnesius, buvo labiau patenkintos savo santykiais, jautėsi labiau atsidavusios ir intymios su partneriu, taip pat jautė didesnį seksualinį pasitenkinimą nei tos, kurios turėjo lytinių santykių anksčiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(10)
(-3)

Komentarai ()