Mokslininkai teigia, kad su D. Trumpo rinkėjais yra kažkas psichologiškai keisto: kas su jais negerai?  (23)

Kas paskatina rinkėjus balsuoti už Donaldą Trumpą? Ar tai vykdoma politika, kandidato charizma ar visai kas kita?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Du Šiaurės Karolinos ir Misūrio universitetų mokslininkai nusprendė atsakyti į šį klausimą. Įvertinę 831 JAV gyvenančio piliečio pažinimo rezultatus bei politinę ideologiją, nustatė, kad D. Trumpo rinkėjai nepasižymi kognityviniu lankstumu* ir yra tarpasmeniškai šaltesni.

„Konservatizmas paprastai apibrėžiamas dviem aspektais: pasipriešinimas pokyčiams ir priešinimasis lygybei“, – rašė autoriai savo tyrime, paskelbtame praėjusių metų lapkritį „Journal of Social and Political Psychology“.

„Liberalizmas apibrėžiamas priešingai. Žmonės, kurių jautrumas grėsmei ir aplinkos neapibrėžtumas yra padidėjęs, yra linkę į episteminius, egzistencinius ir santykių motyvus. Tai skatina asmenis gręžtis į politinį konservatizmą.“

Viena iš tyrimo užduočių buvo išspręsti psichologijos srityje vykstančias diskusijas apie tai, ar liberalai ir konservatoriai iš esmės skiriasi vienas nuo kito (asimetrija), ar kraštutiniai liberalai ir konservatoriai yra panašūs vienas į kitą (simetrija). Neseniai paskelbtame naujame interviu „PsyPost“ tyrimo autorius Jake'as Womickas leidiniui sakė, kad jie surado asimetrijos hipotezės patvirtinimą.

 

„Santykinai kraštutinių demokratų kandidatų šalininkai buvo panašūs į nuosaikesnių demokratų kandidatų šalininkus ir nebuvo panašūs į Trumpo šalininkus“, – portalui „PsyPost“ sakė Womickas. „Ši tendencija buvo ypač stipri tarpasmeniniam šiltumui.“

Tyrimo dalyviai 2020 metais nurodė, ar planuoja balsuoti už prezidentą Donaldą Trumpą, ar už vieną iš pirminių demokratų kandidatų, tarp kurių tuo metu buvo Bernie Sandersas, Elizabeth Warren ir kiti. Jie taip pat baigė keturių kintamųjų, atspindinčių kognityvinį lankstumą (atvirumas patirčiai, aktyvus atviras mąstymas, dogmatizmas ir pirmenybė vienam teisingam atsakymui), ir dviejų kintamųjų, atspindinčių tarpasmeninę šilumą (užuojauta ir empatija), psichologinį vertinimą.

 

Tyrimas patvirtino hipotezę, kad konservatoriškų (JAV) pažiūrų asmenys yra labiau nelankstūs kognityviniu požiūriu ir tarpasmeniškai šalti.


* Kognityvinis lankstumas yra smegenų gebėjimas sklandžiai pereiti nuo vienos minties prie kitos, taip pat galvoti apie kelis dalykus vienu metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(32)
(2)

Komentarai (23)