Karys buvo palaidotas su veidrodžiu ir kardu. Atskleista netikėta paslaptis (Foto)  ()

Mokslininkai pagaliau išsprendė geležies amžiaus kario, palaidoto su veidrodžiu ir kardu, paslaptį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai atskleidė 2000 metų senumo laidojimo su veidrodžiu ir kardu paslaptį. Archeologai nustatė, kad su šiais daiktais palaidotas asmuo buvo moteris.

Sumišimas dėl mirusiojo lyties kilo dėl to, kad vyrai dažniausiai buvo laidojami su kardais, rodančiais jo kario statusą, o moterys – su veidrodžiais. Ir šis vyras buvo palaidotas kartu su abiem daiktais, taip pat su sage, rašo „Newsweek“.

Ankstesni bandymai atlikti DNR analizę lyčiai nustatyti buvo nesėkmingi dėl dantų ir kaulų ėduonies.

„Dantų emalis yra kiečiausias ir patvariausias žmogaus kūno elementas, todėl pagal jį galima nustatyti lytį“, – paaiškino Kalifornijos universiteto profesorius Glendonas Parkeris.

Parkeris pažymėjo, kad mokslininkų atlikta analizė apėmė baltymų ekstrahavimą iš mažyčių išlikusio dantų emalio gabalėlių, todėl su 96 procentų tikimybe buvo galima apskaičiuoti, kad asmuo yra moteris.

Mokslininkai teigia, kad ši moteris mirė I amžiuje prieš Kristų, būdama maždaug 25 metų amžiaus.

 

Šis tyrimas atskleidžia moterų vaidmenį geležies amžiaus visuomenėje, nes kardo buvimas kape rodo, kad ji galėjo būti karė.

 

„Nors mes niekada negalėsime tiksliai žinoti kapuose rastų daiktų reikšmių, kardo ir veidrodžio derinys leidžia manyti, kad ši moteris savo bendruomenėje užėmė aukštas pareigas ir galėjo atlikti pagrindinį vaidmenį karuose, vadovavo mūšiams“, – aiškino skeleto biologė Sarah Stark.

Kapas buvo rastas 1999 m. Silio salose JK. Mokslininkai teigia, kad palaikai priklauso geležies amžiui, kuris datuojamas 750 m. pr. Kr. ir 43 m. po Kr., kai romėnai atvyko į Britaniją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(1)
(23)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()