„Išsivežė karučiu.“ Kaip sovietai pavogė ir nukopijavo legendines „Sidewinder“  ()

JAV raketos AIM-9 „Sidewinder“ virto sovietinėmis K-13.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1949 m. pasibaigus Kinijos pilietiniam karui, buvo įkurta Kinijos Liaudies Respublika (KLR), o nacionalistų vyriausybė pabėgo į Taivano salą (taip pat vadinamą Kinijos Respublika) – tarp jų kilo didelis priešiškumas.

1958 m., praėjus vos trejiems metams po Pirmosios Taivano sąsiaurio krizės, KLR dar kartą pabandė perimti Taivano kontrolę – kilo Antroji Taivano sąsiaurio krizė.

1958 m. rugpjūčio mėn. komunistinės KLR pajėgos bandė išsilaipinti Dongdingo saloje. Kai tai nepavyko, jos pradėjo apšaudyti Kinmeno ir Macu salas.

Reaguodamos į tai, Jungtinės Valstijos išsiuntė lėktuvus F-100 „Super Sabre“, F-101 „Voodoo“, F-104 „Starfighter“ ir B-57 „Canberra“ į Taivaną, kad pademonstruotų paramą Kinijos Respublikai. Tarp išsiųstųjų buvo keli modifikuoti naikintuvai F-86 „Sabre“, aprūpinti naujai sukurtomis ir vis dar slaptomis raketomis oras-oras AIM-9 „Sidewinder“.

Mohavių dykumoje gyvenančios nuodingos raguotosios barškuolės vardu (ang. Sidewinder) pavadinta raketa „Sidewinder“ aptinka taikinius naudodama infraraudonąją šiluminę spinduliuotę, panašiai kaip tai daro medžiodama gyvatė.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Energijos stotelės, palapinės, monitorių šviesų juostos, išmanieji nuotraukų/video rėmeliai, dulkių siurbliai ir kt. (Video)
2637 5

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-23/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „FlashFish P66“ - 260W, 288Wh, portabili energijos stotelė

2) „iMars“ - rankinis dulkių siurblys

3) „BlitzMax BM-ES1“ - monitoriaus šviesos juosta

4) „MUDIRO EW-S05“ - 500W aukšto slėgio plovimo įrenginys

5) „Frameo“ - išmanieji nuotraukų/video rėmeliai

6) Palapinių rinkiniai - skirti 2-4 asmenims

Išsamiau

Pasak legendos, raketos pavadinimas taip pat reiškia išskirtinius raguotosios barškuolės paliktus pėdsakus dykumos smėlyje, kurie primena raketos judesius skrendant.

1958 m. rugsėjo 24 d. virš Taivano sąsiaurio, maždaug tuzinas F-86 „Sabre“, kuriuos valdė Taivano pilotai, susidūrė su tiek pat Kinijos MiG-17. MiG-17 buvo visais atžvilgiais pranašesni orlaiviai, galėjo skristi greičiau ir aukščiau nei senstantys „Sabre“, todėl juos buvo sunku perimti.

Tačiau AIM-9B raketos kompensavo visus „Sabre“ trūkumus. Šios raketos leido Taivano pilotams paleisti raketas į aukščiau skrendančius priešo naikintuvus iš nuotolio, kurio tradiciniai pabūklai nepasiekia. Tą dieną raketomis „Sidewinder“ numušti net 6 iš 12 MiG-17.

Likę gyvi kinų lakūnai grįžo į bazę, suglumę dėl netikėto oro mūšio baigties. Kaip tik tada jie pastebėjo, kad viename iš MiG-17 fiuzeliaže vis dar buvo įsitrigusi nesprogusi raketa „Sidewinder“. Kinai ją kruopščiai išmontavo ir bandė nukopijuoti jos technologiją. Kai sovietai sužinojo apie „Sidewinder“, jie įtikino kinus atsiųsti amerikietišką raketą jiems.

 

Iki tol sovietai turėjo tik oras-oras raketas „Vympel K-5“ – trumpo nuotolio raketą, kurią paleidžiantis orlaivis turėjo išlaikyti savo orientaciją į taikinį visą raketos skrydžio laiką. Dėl šio apribojimo ji buvo tinkama smogti į lėtai judančius taikinius, pvz., bombonešius, tačiau ji buvo neveiksminga prieš naikintuvus.

Trofėjinė raketa „Sidewinder“ pasirodė esąs aukso puodas. Raketa turėjo keletą vertingų savybių, ypač modulinę konstrukciją, kuri palengvino gamybą ir veikimą. AIM-9 paprastumas buvo visiškai priešingas sovietinių raketų sudėtingumui.

„Sidewinder“ infraraudonųjų spindulių nukreipimo galvutėje buvo įmontuotas giroskopas, o skrydžio stabilizavimo sistema buvo pranašesnė. Vienas K-5 komandos inžinierius Genadijus Sokolovskis pažymėjo, kad „raketa „Sidewinder“ mums buvo universitetas, siūlantis raketų konstravimo technologijos kursą, kuris patobulino mūsų inžinerinį išsilavinimą ir atnaujino mūsų požiūrį į būsimų raketų gamybą“.

 

„Sidewinder“ sovietų buvo greitai nukopijuota ir tapo „Vympel K-13“, kuri buvo pradėta ribotai naudoti 1960 m. Ji tapo pagrindine trumpojo nuotolio raketa Sovietų Sąjungos ir Varšuvos pakto oro pajėgose, taip pat Kinijos, Kubos, Vietnamo, Indijos ir Pakistano oro pajėgose.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(14)
(17)
(-3)

Komentarai ()