Mažai kam žinoma istorija, kaip Vytautas galėjo tapti Lenkijos karaliumi: klastingas pasiūlymas, kurį Lietuvos didysis kunigaikštis laiku perprato  ()

1385 m. Krėvos pilyje Lietuvos didysis kunigaikštis Jogaila priėmė pasiuntinius iš Lenkijos. Rugpjūčio mėnesį ten pat išduotu dokumentu Jogaila įsipareigojo Lietuvą prišlieti prie Lenkijos bei priimti katalikų tikėjimą, o už tai turėjo gauti Jadvygos ranką ir Lenkijos karūną. Taip ir įvyko – Jogaila bene 50 metų atsisėdo į Lenkijos sostą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visgi egzistavo, kad ir menka, galimybė, jog Lenkijos karaliumi gali tapti ir Vytautas. Tiesa, ne 1385 m., o vėliau. Jeigu Jogaila būtų miręs nesusilaukęs palikuonių, siekdami išsaugoti uniją, lenkų ponai savo valdovu veikiausiai būtų rinkę ne ką kitą, o Vytautą.

Jau realesnė galimybė karaliauti Lenkijoje Vytautą užklupo pačiomis nelaukčiausiomis aplinkybėmis – susiruošus tapti karaliumi Lietuvoje. 1429 m. Lucke vykusiame aplinkinių kraštų monarchų suvažiavime iškelta Vytauto karūnacijos idėja, susidūrusi su didžiule Lenkijos ponų priešprieša, taip ir netapo realybe.

Įdomu tai, kad ginčų ir bandymų atkalbėti Lietuvos didįjį kunigaikštį nuo karūnacijos kontekste gimė netikėta idėja – tegu Vytautas tampa karaliumi Lenkijoje. Toks pasiūlymas jam buvo išdėstytas Gardine: „Vladislovas, Lenkijos karalius, savo karūną Tau atiduodą ir perleidžia.“ Klastą ir siekį šitaip tiesiog atitolinti jo paties karūnaciją Lietuvoje perpratęs Vytautas tokio pasiūlymo atsisakė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(10)
(11)
(-1)

Komentarai ()