Majonezo kilmė siekia prancūzų kunigaikščių laikus: sukūrė, kai neturėjo, ko valgyti  ()

Vieni be majonezo neįsivaizduoja nei kasdienio, nei šventinio stalo, kitiems tai – tiksinti kaloririjų bomba. Bet baltosios mišrainės be jo nebūtų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Už majonezą turime būti dėkingi prancūzams. Prancūziško žodžio „mayonnaise“ kilmė nėra aiški. Maisto enciklopedija „Larousse gastronomique“ rašo, kad žodis kilo iš seno prancūziško „moyeu“, kurio viena reikšmių – trynys.

Kita versija susijusi su istoriniais įvykiais.

XVIII a. prancūzai, vadovaujami kunigaikščio Richelieu, užėmė Balearų saloms priklausančios Menorkos salos sostinę Mahoną. 1756 m. miestą apsupo britų kariai.

Pasakojama, kad prancūzų maisto atsargos beveik išseko, liko tik kiaušinių ir alyvuogių aliejaus. Iš jų virėjai kasdien kepė kiaušinienę ir omletą.

Vienodas maistas taip nusibodo, kad vieną dieną neapsikentęs kunigaikštis liepė savo virėjui pagaminti ką nors nauja.

Jis išplakė kiaušinius su aliejumi, įbėrė druskos ir prieskonių.

Padažas visiems labai patiko ir miesto garbei buvo pavadintas majonezu.

Yra nuomonių, kad šis paprastas padažas galėjo atsirasti gerokai anksčiau įvairiose Viduržemio jūros pakrančių vietose – visur, kur turėta kiaušinių ir alyvuogių aliejaus.

Egzistuoja dar viena versija, kad majonezas atsirado iš nuo seno žinomo padažo „ali-oli“ – su alyvuogių aliejumi pertrintų česnakų.

Parduotuvėse majonezas pirmąkart pasirodė 1902 m. Niujorke, o po 10 metų juo pradėta prekiauti masiškai.

Įdomu, kad iki mūsų dienų šio padažo receptūra nedaug pakito, – majonezas gaminamas iš kiaušinių trynių ir augalinio aliejaus, paskaninamas citrinos rūgštimi arba actu, druska, kartais dedama garstyčių, pipirų, kitokių prieskonių ar grietinės.

 

Originalus majonezas yra greitai gendantis produktas, šviežias išlieka tik 3–5 dienas, kartais iki dviejų savaičių. Į pramoniniu būdu gaminamą dedama konservantų, toks majonezas galioja gerokai ilgiau.

Pirmąjį lietuvišką majonezą pramoniniu būdu 1981 m. pagamino Vilniaus majonezo gamykla. Šį klasikinio skonio 67 proc. riebumo „Provansalį“ vartotojai pamėgo iš karto.

Dabar parduotuvių lentynose galima rasti įvairių bendrovių gaminamo klasikinio skonio, taip pat majonezo su įvairiais priedais – krapais, krienais, garstyčiomis, česnakais, pomidorų pasta, svogūnais, paprikomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()