Mokslo ekspresas: vartų į hipererdvę beieškant (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2011-05-02 12:46
Jei priimsime, kad kiekviena sekundę atsiranda po begale alternatyvių visatų. Kuriose mūsų veiksmai skiriasi. Tokių būdu prarandama laisvo pasirinkimo teorija. Nes visi galimi mūsų veiksmai iš tiesų yra įvykdomi tik kitoje visatoje.
KeshukaZ 2011-05-02 13:59
Va šita mintis man prieš keletą savaičių buvo šovusi galvon,bet kažkaip labai sunku suprasti tai,nes labai daug galimybių gaunasi. Tarkim imant paprastai: esu aš ir yra saldainis. Aš galiu suvalgyti saldainį arba ne. Gaunasi 2 pasirinkimai,bet yra daugybė veiksnių kurie nuo manęs nepriklauso. Gal aš pasirinksiu suvalgyti,bet gal man širdis sustos to nespėjus padaryt,gal man iškris iš rankų ir nesuvalgysiu ar dar kas nors atsitiks. Be to tuo pačiu metu Petras renkasi ar eit į lauką ar ne. Jam irgi begalybė variantų yra,tai pagal matematinį skaičiavimą jau didėja tų visatų skaičius,o žemėje 7mlrd gyventojų,tai reikia skaičiuot juos visus ir dar negana to reikia imt dar begalę veiksnių,tai sunku sutalpyt i galvą tokį skaičių koks tai turėtų būti. Prie to pačio šovė gan kvaila mintis beskaitant šį straipsnį. Didysis sprogimas ir aš įsivaizduoju išmetamas daleles po visą erdvę 360*360,tai 2dalelės išmetamos toje pačioje ašyje i priešingas kryptis gaunasi. Tad jos abi skrieja šviesos greičiu,tad iš pirmosios dalelės stebint antrają(jei neklystu tai būtų neimanoma,bet teoriškai čia) ši skrietų šviesos greitis*2,nes atskaitos taškas mum būtų pirmoji dalelė
Belzebubas 2011-05-02 15:45
Vistiek ta antroji dalele toltu nuo taves tik sviesos greiciu. Man sudetinga aiskiai paaiskinti kodel bet nebus 2*c niekada. Tiesa lyg ir įrodyta kad kuri laika po didziojo sprogimo visata pletesi kelis kartus greiciua nei sviesos greitis, nes ji nebutu spejusi issiplesti iki tokio lygio.
Shinigami 2011-05-02 17:48
v = s/t yra neteisinga formulė, bet jos paklaida mūsų masteliuose tokia maža, kad didelio skirtumo nėra ir ją galima naudoti. O greičio formulė kuri naudojama skaičiuoti netoli šviesos greičio judantiems kūnams yra visai kita (bet jos dabar neprisimenų). Ir joje nors ir abu kūnai judėtu šviesos greičiu priešingomis kryptimis jie vienas kito atžvilgiu judėtu šviesos greičiu. O ne 2x. Čia per fizikos pamokas mokykloje tą turėtu aiškinti tik nežinau kurioje klasėje.
revas 2011-05-02 20:23
man tai keista... "jei protonas būtų bent 0.2% lengvesnis..." ... kodėl imama lyg protono masė buvo nulemta, ir tik tada susiformavo... juk atvirkščiai... protonas usiformavo būtent toks, nes tik toks jis ir galėjo susiformuoti. kitaip ir būti negalėjo. arba jeigu silpnoji sąveika būtų silpnesnė... ji negali būti silpnesnė, nebent būtų kitokios konstantos... o jei būtų kitokios konstantos, turėtume ir kitokius stabilius protonus, ir kitokią stabilią silpnąją sąveiką.
KeshukaZ 2011-05-02 23:29
Su mielu noru pasiginčyčiau. Pirma mokykloj nemažai š mokina(nors tokio dalyko nepamenu,kad pasakotų jog vis tiek šviesos greitis lieka),o antra aiškinam dar kartą. Yra atskaitos taškas 0. Imam paprastą atkarpą ir galim brėžt,kad į priešingas puses per laiko momentu |a| abu objektai keliavo vienodu greičiu c(vienas +c,o kitas -c) ir jų atstumas nukeliautas yra vienodas. Taip, nulinio taško atžvilgiu abu kūnai juda vienodu greičiu c,tačiau imant atskaitos tašką -c,jo atžvilgiu +c turi judėti 2*c greičiu.
Dvigubas nulis 2011-05-02 23:52
.
bahuriux 2011-05-03 01:20
Citata "Fizikai mano, kad stebėdami Visatą, mes keičiame jos istoriją." Ta prasme, jokios istorijos nera, arba ju yra begalybe variantu? O mes savo teisingais, neteisingais stebejimais, bandymais sukuriam visatos istorija ir netgi materijos sandara, netigi fizikos desnius, kuriu iki to net nebuvo fiziniam pavidale, arba nebuvo visiskai? Na koks nesuprantamas ir keistas teiginys tokie ir klausimai man kyla.
Mindaugasg 2011-05-03 04:31
Ir į visus klausimus atsakymas "taip" (klaida tik tokia, kad neteisingų stebėjimų būti negali). Čia ir yra visa tokios hipotezės idėja - fizikos dėsniai ir visa visata yra tokie būtent todėl, kad tu juos stebi. Egzistuodamas sukuri tokią praeitį, kurios dėka gali egzistuoti. Skamba dagiau negu fantastiškai, tačiau negalima teigti, kad neteisinga.
bahuriux 2011-05-03 10:30
Awesome. Taip iseina, kad pasekme nebutinai eina paskui priezasti? Gaunasi taip, kad ispradziu yra begalybe pasekmiu variantu, o tik paskui samone sukuria priezasti, bet pati samone juk irgi yra pasekmes dalis. Viskas jau yra ivyke kas tik galejo ivykti, o samoneje kuriama laiko iliuzija. Na nera ko noreti, kad butu kazkoks pastovus, "kietas" ir "tikras" materialus pasaulis kai is nieko, niekur ir niekada BUM ir sukuriama begalybe visatu su begalybe desniu. Kad tai suvokti turbut reikia tureti supersamone Tikrove yra tokia fantastiska, kad jokie fantastai negaletu sufantazuoti Man atrodo budistu filosofija, kazka panasaus ir sako, kaip sioje hipotezeje, tik jie tai suvokia intuityviai, o ne moksliniu metodu iesko tiesos.