Seniausia žinoma astroliabija atsidurs Gineso rekordų knygoje  ()

Vasko da Gama ekspedicijos nuskendusio laivo astroliabija buvo pereinamojo tipo ir seniausia. O dabar, panaudojant pažangią lazerinę technologiją, atidūrė ir pasaulio rekordų knygoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Guinness world records rengėjai nepriklausomai sertifikavo astroliabiją, iškeltą iš sudužusio Portugalijos armados laivo, kuris dalyvavo antrojoje Vasco da Gama kelionėje į Indiją 1502-1503 m. kaip seniausią pasaulyje, o iš ten pat ištrauktą laivo varpą (1498 m.) patvirtino kaip seniausią pasaulyje.

Mokslinis patvirtinimas lazeriu, kad diskas yra astroliabija, aprašytas straipsnyje International Journal of Nautical Archaeology.

Manoma, kad GWR atsidūrusi Sodré astroliabija buvo pagaminta tarp 1496 m. ir 1501 m. ir yra unikali, lyginaant su kitomis jūrinėmis astroliabijomis.

Jūrines astroliabija navigacijai naudojo ankstyvieji jūrų tyrinėtojai, labiausiai – portugalai ir ispanai.

Jos laikomos rečiausiais ir brangiausiais artefaktais, randamais sudužusiuose senoviniuose laivuose ir yra žinoma apie vos 104 egzistuojančius jų pavyzdžius.

Pirmą kartą jos buvo panaudotos jūroje, portugalams plaukiant palei vakarinį Afrikos rantą 1481 m. Nuo tada astroliaboijos buvo naudojamos per pačius svarbiausias XV amžiaus antros pusės tyrinėjimus, tarp kurių – ir atlikti Bartolomėjaus Diaso, Kristupo Kolumbo ir Vasko da Gamos.

Tai yra vienintelė vientiso disko tipo astroliabija su patikrinamu provenansu ir vienintelis pavyzdys, dekoruotas nacionaliniu simboliu: Portugalijos karališku herbu.

Kaip seniausia jūrinė astroliabija, kurios autentiškumą galima patikrinti, ji užpildo chronologinę šių instrumentų raidos spragą ir manoma, kad tai yra pereinamasis instrumento modelis tarp klasikinės planisferinės astroliabijos ir atviro rato tipo astroliabijos, kuri pradėta naudoti kiek anksčiau nei 1517 m.

Ploną 175 mm diametro ir 344 gramus sveriantį diską analizavo WMG komanda, kuri 2016 metų lapkritį keliavo į Muskato miestą Omane, kur lazeriu skenavo svarbiausius artefaktus iš laivo skendimo vietos.

Nešiojamu 7 ašių Nikon lazeriniu skeneriu, galinčiu surinkti daugiau nei 50 000 taškų duomenis per sekundę 60 mikronų tikslumu, buvo sukurtas 3-D virtualus artefakto modelis.

Rezultatų analizė atskleidė seriją iš 18 žymių, padarytų vienodais intervalais ant disko briaunos.

Tolesnė WMG inžinierių atlikta analizė parodė, kad tarpai tarp žymių atitiko 5 laipsnių intervalus. Tai buvo esminis įrodymas, leidęs nepriklausomiems Teksaso A&M universiteto ekspertams įtraukti šį diską į pasaulinį sąrašą kaip seniausią iki šiol atrastą žinomą jūrinę astroliabiją.

Prof. Mark Williams iš WMG, Warwicko universiteto, komentuoja:

„Naudodami šią 3-D skenavimo technologiją, galėjome patvirtinti seniausios žinoos astroliabijos tapatybę, taigi istorikai ir mokslininkai gali daugiau sužinoti apie istoriją ir laivų navigaciją. Tokia technologija padeda geriau suprasti, kaip šis diskas veikė XV amžiuje. Galimybė tokių vertingų artefaktų tyrimams panaudoti technologijos, įprastai taikomos inžineriniuose projektuoe, buvo tikra privilegija“

Davidas Mearnsas iš Blue Water Recoveries Ltd komentuoja:

„Be WMG atlikto lazerinio skenavimo niekada nebūtume sužinoję apie žymenis, kurių plika akimi nesimato. Jų analizė panaikino visas abejones, kad šis diskas yra jūrinė astroliabija. Todėl galime užtikrintai padėti Sodré astroliabiją chronologiškai teisingoje pozicijoje ir teigti, kad tai yra svarbus pereinamasis instrumentas.“


phys.org

Daugiau informacijos: David L. Mearns et al, An Early Portuguese Mariner's Astrolabe from the Sodré Wreck‐site, Al Hallaniyah, Oman,International Journal of Nautical Archaeology (2019). DOI: 10.1111/1095-9270.12353

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()