Kalorijos mirtis: kaip pirmą kartą buvo suskaičiuotos kalorijos ir kuo netinka maisto energinės vertės skaičiavimas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Giedranatas 2019-03-31 23:54
Kad maisto pramonėje primaišoma chemija įtakoja netik suvirškinamumą bei organizmo intoksikaciją, bet ir įtakoja neurocentrus, žinoma senokai, bet kad panašų poveikį daro ir maiste esantys vitaminai, tai čia nepaminėta. Produktuose galbūt dažniausiai nurodomas visuminis kaloringumas, bet kaikurios produktų dalys nevirškinamos visai, kaip kaulai ir kerotinas, o kitos veikia tik kaip katalizatoriai arba atvirkščiai, taigi pusių teisumas dėl kaloringumo ginčytinas gali būti netgi dėl techninių priežaschių, kai nėra galimybės atskirai įvertinti mitybinę produkto dalį. Dar paminėtina kad specifinių, retai pasitaikančių ar mažos koncentracijos, vitaminų stoka gali sukelti butinybę suvalgyti kurkas didesnį maisto kiekį nei reikalingas, kad būtų išgautas reikiamas kiekis tinkamo vitamino. Ant tokio kabliuko pakimba naudojantys sintetinius vitaminus, nes tai vitaminų iliuzija kuri skaičiais rodo neva pakankama.
AAA000 2019-04-01 01:19
kam tas kalorijas isvis skaiciuot? jei problema nutukimas, tai reikia tiesiog stabdyt kuno riebalu kaupimo mechanizma. o sita dalyka seniausiai zinoma kaip padaryt. pvz sporto rusyse, kur riebalu perteklius aktualu - yra sukurtos veiksmingos metodikos. kalorijos maiste cia isvis ne prie ko maisto pertekliu organizmas tiesiog issika pats. o labai dideli pertekliu isviduriuoja, istryduoja ar net isvemia - atsisako tiesiog virskint. svarbu yra kontroliuot riebalu kaupimo mechanizma tinkamu maistu ir tinkama veikla (reikiama sportavimo rusimi). o ne kontroliuot tik pati maisto kieki. ar ten jo kazkoki kaloringuma - nes cia isvis nesvarbus parametras nutukimo klausimu... straipsnis parase A - bet neparase B vnz visokiu kvailiu paerzinimui skirtas faktiskai galima net padaryt apytiksle metodika bet kurio zmogaus kvailumo lygiui ivertint - pagal tai kokias maisto vertinimo metodikas jis renkasi sau. pvz visokie savanoriai vegetarai ar zaliavalgiai - cia riba - kur kvailumo lygis praktiskai nebegryztamas ir nebesumazinamas jokiomis priemonemis... visokie dietininkai ir vitaminoidai - cia puskvailiai; skanaus maisto zinovai, gurmanai - vidutinybes; sporto saku maitinimosi instruktoriai - progresyvus; ir pan.
Giedranatas 2019-04-01 04:34
AAA000, sutinku kad organizmas gali tiek atsisakyti priimti maistą tiek ir kaupti atsargas, bet galbūt nepakankamai įsigilinai kodėl, kada ir kam taip atsitinka. Sudėtinį reiškinį neišeina nusakyti vienareikšmiškai, todėl vadinti kvailumu tik dalies aspektų apžvalgą nėra reikalo supratimo parodymas. Kitas tavo kvailumu išvadintas dalykas yra mitybos raciono specifikos neigimas. Nevisi yra žolėdžiai arba mėsėdžiai, ir tai susiklostė per daugybę metų, o tai atsitiko pasirinkus savą mitybos variantą, todėl posūkis kažkuria kryptimi gali atrodyti smerktinas pasukusiems priešingon pusėn, bet gali toks neatrodyti tarpinių grandžių atstovams, kaip galbūt visaėdžiams. Pagal posakį "esi ką valgai", galima suprasti kaikurių individų nenorą tapatintis su atitinkamomis mitybos grandinėmis, ar tiksliau ciklais, todėl keisdami realigiją, gyvenimo stilių ar net gyvenamają vietą, individai ir fiziškai prisitaiko prie naujų aplinkybių, reiškia pakinta ir jų metabolinės funkcijos. Darvinizmo išaiškintas prisitaikymo mechanizmas neblogai iliustruoja tokį reiškinį, bet problemos atsiranda kai tikimasi momentinio pokyčio, neįvertinant Darvinizme nurodyto jo laipsniškumo, ilgalaikiškumo ir susijusių socialinių aplinkybių kitimo inertiškumo, todėl infantiliškai skuboti veiksmai sulaukia netik atoveiksmio bet ir neišprususių kritikų.
vardasas 2019-04-01 06:08
Gaila kad toks kvailinimas ir durninimas neissprendzia absoliuciai jokios problemos, panasu kad kazkas cia labai jau aktyvus sportininkas ir niekas jo nepagiria
mindaugas.vaitiekūnas 2019-04-01 12:23
O pacias kalorijas dazniausiai skaiciuoja tie, kurie neskiria kalorijos nuo kilokalorijos. Bjauriausia kad sia klaida daro net ir tie, kurie save vadina tos srities specialistais, pvz. Xiaomi mi band 3 apyranke ar mi fit programele, per radija nuolat kalbama apie kalorijas, o ne kilokalorijas... Tic tac ir tas turi 2000 cal
punktyras 2019-04-01 14:41
Praleidžiamos marketinginės galimybės kasdienėje kalboje minėti megakalorijas
AAA000 2019-04-01 15:51
o tu save priskiri prie intelektualu? na kad sugebi surasyt toki suvelta kratini tiesu pateiktu iskreiptomis ar net neteisingomis proporcijomis Darvinas nusake tik evoliucijos principa, kuri kaip ir pastebejo. ta prasme Darvinas pagal ideja buvo pastabus ir protings zmogus. na ir masiskai ispublikavo sita pastebejima pirmas. tik tiek. genialuma jam primete veliau - nors tai neirodyta. galbut jis idejas pvz tiesiog nukniso is kazko kito, kaip sakykim visokie Platonai ir panasus publikuotojai. arba tiesiog patikrino per savo keliones - nes turejo lesu tam padaryt. vnz neaisku kaip ten buvo is tikro evoliucija yra ilgalaikis procesas. is esmes nusakomas kaip populiacijos specifine veikla, kuri itakoja didesni tinkamu mutaciju kieki - nes aplinka vercia, ir kurios isitvirtina palikuonyse ir per daug kartu issivysto i nauja rusi. kazka tokio nusake Darvinas. ir nieko daugiau. tai ir butu darvinizmu... bet kazkokie paistalai, tipo kad paesiu zoles kelis metus ir pasidarysiu evoliuciniu zoleedziu - aiskinant, nes taip sake Darvinas - cia jau sizofrenijos paumejimo demonstravimas o dar visokiu gyvenimo tiesu ieskojimai ar nesusijusiu problemu pripaisymas prie mitybos - kuri yra tiesiog mityba - cia isvis neadekvatu. nu kaip suniui net ne penkta koja - bet prikabinta priekaba. ar degalu pripildymas, tikintis kad vietoj penktos kojos isaugs ratai va taip tu suvoki darvinima sprendziant is tavo komentaro... ten kur tu matai "sudetini" reiskini - ir tau asmeniskai jis per sudetingas suvokt - ( nezinau del ko - gal del siauraprotiskumo pvz ) protingi zmones tiesiog mato puikiai suvaldoma ir analizuojama reiskini su keliais kintamaisiais. jei kazkas prideda nereikalingu kintamuju - kaip nutiko su kalorijom - reiskinys netampa sudetingesniu. tiesiog atsiranda grupe kvailiu - kurie reiskini nagrineja netinkamu budu. ir tai - kad tokia "nagrinetoju" grupe didele ir net pasirenge uz tai moket - tai netampa mokslu savaime - nes moksle demokratiniai metodai negalioja
vazzy 2019-04-02 08:32
jau seniai sudarinėdamas mitybos planus aiškinu, kad kcal =/ nelygu kcal. ir pats kvailiausias dalykas yra skaičiuoti kcal kai neskaičiuoji angliavandenių, riebalų, baltymų santykio.
AAA000 2019-04-02 13:01
kad sporte kiek zinau kitus metodus naudoja. pvz matuoja kuno apimtis ir lygina su etalono lentelem. arba pagal rezultata ziuri. tikrai ten kaloriju neskaiciuoja ten bliudais ryja ta maista ir ziuri kad butu visko ypac visokiu retesniu medziagu, kur iprastam maiste trukumas. stebi kuno pokycius tiesiogiai. ir rezultatai buna puikus. o kalorines dietos tai tik i kapus nuvarys anksciau sporte skaiciuoja, kad netruktu kaloriju is REIKIAMO SALTINIO o ne kad nevirsytum. jie ryja ne "maista", o "maistiniu medziagu komplektus" ar "kokteilius". daznai be jokio skonio. kazkas panasaus daroma ir pvz gyvuliu fermose - daromas is kuno pageidaujamas rezultatas. kombikormom seria ir priedais. nes tai VEIKIA. o kalorinem dietom uzsiimineja tik idiotai nes jos NEVEIKIA. nera tiesiog mokslu pagristo reikiamo tikslumo. pats principas gal ir nera blogas - net nepakankamai tikslus.
kano 2019-04-03 12:11
Kiek paskaitau tavo nuomonę po vienu ar kitu straipsniu, tai susidaro toks įspūdis, kad apie viską žnai viską. Toli gražu. Tiek norint priaugt tiek norint numest svorio ypač pradiadančiajam yra rekomenduojama skaičiuot kalorijas, nes taip yra paprasčiau laikytis plano - kalorijų deficito arba perviršio. Be abejo labai svarbu mikro/makro elementai gaunami su maistu, R/B/A santykis. Apimtis matuoja, bet tikrai ne tam, kad palygint su kažkokiu etalonu, matuoja tam, kad galėtum sekt progresą skaičių pavidalu ar nusistatyt konkrečius tikslus išreikštus skaičiais, pvz per artimiausią mėnesį -3cm nuo juosmens. Kai pradedi pažint savo kūną, tikrai gali nieko nebeskaičiuot ir gyvent sau laimingas. Čia kalbu apie average joe, apie profesionalų sportą atskira tema. Toliau net sunku kažką parašyt apie tavo sapaliones.
EdmundasK 2019-04-11 23:20
Iš savo patirties galiu pasakyti, kad visiškai nesvarbu ką valgai, nereikia skaičiuoti nei angliavandenių, nei baltymų nei riebalų, svarbu laikytis tau reikalingo kalorijų kiekio. Baltymus, angliavandenius ir riebalus gausi valgydamas normalų maistą, kurį gamini namuose ar per pietus valgai kavinėse, ar smaguriauji kažką nusipirkęs, vieną dieną gausi viebų daugiau kitą dieną kitų, bendrame kiekyje visko gauni tiek kiek reikia. Tiesiog valgai, ką tą dieną užsimanai, svarbiausia neviršyti kilokalorijų dienos normos. man pradė jus skaičiuoti kalorijas, tai yra užrašant viską ką dedu į burną per pusę netų numečiau 15 kg skaičiuoti reimėjo tik pimus mėnesius, o po to jau daug až įsivaizduoji kiek reikia valgyti. šiemet po dviejų metų vėl pradėjau skaičiuoti per 2 mėnesius dar 5 kg numečiau ir visai nekreipiu dėmesio ką valgau. valgau ką užsimanau ir ko tuo metu norisi ir bet kokiu laiku niekada nesėdžiu alkanas. O dėl alkoholio kalorijų tai aš turiu didelę abejonę, jei jas įskaičiuoju į bendrą kiekį tai svoris krenta kur kas greičiau, manau, kad alkoholis neina į kūną, tik į smegenis